KO DOLAZI, A KO OSTAJE U PARTIZANU? Željko Obradović pravi novi tim

Partizan se prvo okrenuo angažovanju domaćih igrača, a još uvek se čekaju prave transfer “bombe”.

Partizan je završio sezonu bez titule i ne želi da se to ponovi i u narednoj. Bilo je puno oscilacija, uspona i padova i to potvrđuju i slabi rezultati, posebno posle visokih ambicija i želja sa početka sezone kada se pričalo o fajnal-foru Evrolige i trofejima. Zbog toga kreće pravljenje novog tima.

Željko Obradović produžio je ugovor sa klubom i to je jasan znak da postoji plan za novu sezonu. Predsednik Ostoja Mijailović najavio je “stvaranje drim-tima”, a ko bi sve mogao da obuče crno-beli dres u narednom periodu, ko se čeka, ko bi mogao da ode? Mnogo je znakova pitanja.

Ono što je izvesno jeste da će pokušati što pre da naprave konkurentan tim. Posebno ako se uzme u obzir da slede Olimpijske igre, da mnoge reprezentacije vrlo brzo kreću sa pripremama i da će mnogi igrači da budu fokusirani upravo na svoje nacionalne timove. Navodno su neki od igrača već “kaparisani” kao nova pojačanja.

KO DOLAZI?

Ko je najbliži dolasku u Partizan? Izgleda da Željko i njegov stručni štab prvo žele da završe dovođenje domaćih igrača i da tako pojačaju tim. Trojica igrača se najviše spominju u prethodnom periodu – Aleksandar Aranitović, Arijan Lakić i Vanja Marinković.

Marinković ima 27 godina i imao je sjajnu prethodnu sezonu u Baskoniji gde je bio jedan od nosilaca igre. Već se oprostio od kluba iz Vitorije, tamo neće igrati naredne godine, a nije tajna da ga Partizan želi. Uostalom, bio je i kapiten tima sa kojim je osvojio titulu u Superligi 2014. godine i dva Kupa Radivoja Koraća (2018. i 2019. godine). Prosek u Evroligi prošle sezone bio mu je 11 poena, uz 2,5 skokova i 1,5 asistencija.

Aranitović ima 26 godina i profesionalnu karijeru počeo je u Crvenoj zvezdi. Bio je na pozajmici u Megi, pa je onda proveo dve godine u Partizanu i zajedno sa Marinković je osvojio Kup Koraća. Imao je minutažu dok je trener bio Nenad Čanak, da bi posle dolaska Andree Trinkijerija pao u drugi plan i napustio je klub. Prošle sezone bio je jedan od najvažnijih igrača Cibone i prosečno je u ABA ligi beležio 15,6 poena, 4,5 skokova i 2,7 asistencija.

Lakić ima 24 godina, karijeru je počeo u Zvezdi, onda je otišao na pozajmicu u FMP i tamo je došlo do prekida saradnje zbog problema sa leđima. Uspeo je potpuno da zaleči te probleme i da u Zadru proigra. Ostavio je odličan utisak i u ABA ligi je imao prosek od 9,6 poena, 3,9 skokova i 3,4 asistencije po meču.

KO IDE?

Sastav Partizana za prethodnu sezonu činili su sledeći igrači. Džejlin Smit, Zek Ledej, Aleksa Avramović, Kevin Panter, Balša Koprivica, Alen Smailagić, Ognjen Jaramaz, Džejms Naneli, Uroš Trifunović, Danilo Anđušić, Pi Džej Doužer, Mateuš Ponitka, Frenk Kaminski i Bruno Kaboklo.

Ugovori su istekli Smitu, Smailagću, Naneliju, Trifunoviću, Anđušiću, Doužeru i Kaminskom. Za Alena se javila Baskonija, očekuje se da će mu i Partizan ponuditi produžetak, kao što je slučaj sa Smitom i sa Trifunovićem. Upitnici stoje kod Anđušića i Nanelija, dok je manje-više izvesno da se Doužer i Kaminski neće vraćati. Trebalo bi da ostane i Ponitka, dok će Jaramaz najverovatnije karijeru da nastavi u CSKA.

Avramović, Panter, Ledej i Kaboklo imaju ugovore do 2025. godine. Za kapitena Kevina vlada veliko interesovanje, demantovao je odlazak u Makabi, dok Španci tvrde da ga hoće Barselona. Za Ledeja je zainteresovan Armani, Kaboklo je pobegao u Ameriku pred finalnu seriju KLS, ali je Ostoja Mijailović potvrdio da on ostaje i da će zbog odlaska bez dozvole kluba platiti kaznu. Očekuje se da ostane i Aleksa.

KO SU “BOMBE”?

Ima dosta spekulacija u vezi potencijalnih transfer “bombi” u Humskoj, ali ništa konkretno. Najviše se pričalo o Mariju Hezonji, mada je on posle titule sa Realom najavio da će da ostane u Madridu.

Navijači na društvenim mrežama priželjkuju igrače poput Majka Džejmsa, Vejda Boldvina, Čime Monekea, Johanesa Fojtmana, Džoša Niba… Ostaje da se vidi da li će se neka od tih želja ostvariti.

Originalni članak: Mondo sport.rs