KK Partizan i Evroliga…

LIČNI STAV

Skup na kome je grad Beograd postao domaćin Fajnal fora 2018. godine je uzburkao strasti. Odmah su se pokrenule špekulacije o Partizanovom eventualnom učešću u Evroligi u narednim godinama. Đordi Bartomeu je prilično decidno potvrdio da za Partizan u Evroligi nema mesta. Krenimo redom.

sportkkpartizan

  1. Prvi neophodan uslov da bi Partizan igrao Evroligu, jeste osvajanje Jadranske lige. Da li Partizan sa sastavom koji ima i logistikom koju klub može da obezbedi, ima realne izglede da osvoji ABA ligu? Jako teško. Crvena Zvezda je miljama daleko. Ali, teoretska šansa ipak postoji, da Partizan osvoji ABA ligu.
  2. Drugi neophodan uslov za igranje Evrolige je finansijska stabilnost kluba. Potrebno je da klub nema dugove i da ima solidan budžet. Od timova sa Balkana, ovaj uslov jedino ispunjava Crvena Zvezda, kao državni projekat i možda, dlimično, Cedevita. Kao primer, navodimo slučaj Cibone. Cibona je osvojila Jadransku ligu 2014. godine. U tom momentu, Vukovi sa Tuškanjca su imali dug od oko 2 miliona evra, što je mnogo manje od onoga što Partizan duguje sada. Taj dug je bio prepreka da Cibona igra Evroligu. Umesto Cibosa, igrala je Zvezda. Da podsetimo da je Cibona dugogodišnji učesnik Evrolige i dvostruki šampion Evrope. Dakle, respektabilan klub, sa bogatom istorijom, kao, uostalom, i Partizan. Slavna prošlost Ciboni nije pomogla, jedino je bitan novac u priči sa Evroligom.
  3. Da li Partizan, može da se odupre pritiscima da odustane od Evrolige? Partizan se ove sezone bio odlučio za igranje Evrokupa. Čak su klupski zvaničnici pretili tužbama ako neko pokuša da ih odgovori od igranja Evrokupa. Onda je izvršen pritisak, i Partizan je odustao od Evrokupa preko noći i odlučio se za Fibino takmičenje. Da li bi se isti scenario dogodio, i u slučaju da Partizan bude želeo da igra Evroligu? Ako je odustao pod pritiskom od igranja Evrokupa, zašto Partizan pod eventualnim pritiskom ne bi odustao i od igranja Evrolige i svoje mesto prepustio Zvezdi? Zašto da verujemo da bi klupski čelnici sledeće godine pružili otpor eventualnoj naredbi, ako su ove godine već imali priliku da se suprostave i nisu uradili ništa?

U poslovnom svetu, transparentnost i iskrenost ključni su elementi za održavanje poverenja i dugoročni uspeh. Slično tome, u sportskim arenama, kao što je situacija sa KK Partizan, važno je otvoreno komunicirati sa navijačima o izazovima s kojima se klub suočava. U poslovanju, kao i u sportu, postizanje ciljeva zahteva priznavanje stvarnosti i racionalno planiranje. U tom duhu, istražite dodatne prednosti koje može doneti “bonus dobrodošlice” klikom na link bonus dobrodošlice. Otvorenost o mogućim prednostima i izazovima ključna je za gradnju održivog poslovnog uspeha, kao i očuvanje vernosti navijača.