Kaboklo ne može da se sastavi i prebaci indeks 3, a to vide svi u Partizanu

Gotovo je neverovatno šta se dešava sa centrom Partizana i kakve oscilacije od njega gledamo u prethodnih nekoliko meseci.

Kada bi Partizanova skorašnja forma bila gledana kao neka rana, onda bi Bruno Kaboklo bio jedna od njenih najbolnijih tačaka.

Ono mesto gde pipnete i odmah se pokajete što vam je to uopšte palo na pamet. I ne bi bilo tako da Brazilac nije od starta sam sebi, ali i u očima navijača postavio neke visoke standarde.

Čvrsta igra, meka ruka, čak i trojke u serijama… Sve je to lepo, dok prolazi i dok lopta samo šišti kroz mrežicu.

Opisivan je čak i kao „brazilski Durent“ kad je došao, počeo je dobro, brzo se uklopio i sve je delovalo isuviše dobro da bi bilo istinito.

A onda se sve promenilo. Nije najjasnije kada tačno i zbog čega, ali to parket pokazuje već nekih mesec dana.

Bruno ima prosečno 9,6 poena po meču i indeks 10,4, što nije baš blizu prošlosezonskom učinku Matijasa Lesora, ali u situaciji kad je Partizanu bio potreban fizički dobar centar, to je moralo da bude zadovoljavajuće.

Bruno Kaboklo
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Posebno nakon čitave dolazi-ne dolazi sage zbog Venecije i dogovora s italijanskim klubom, pa onda „skretanja levo kod Albukerkija“ i tako do Beograda.

Došao je početkom novembra posle desetak godina u NBA ligi, njenim klubovima i njihovim filijalama od Toronta, Sakramenta, Memfisa, Hjustona, pa do epizoda u Limožu, Sao Paolu, Kapitanesima, Ulmu i sada Partizanu.

Ako su mu fizikalije spočitavali kad je otišao u Ameriku, one za Evropu, žargonski rečeno, „završavaju posao“. Završavale su u prvo vreme i u crno-belom, gde je Brazilac baš u debiju protiv Bajerna imao indeks korisnosti 23.

Ubacio je 19 poena i odmah zadivio navijače svog tima jer je šutirao gotovo bez greške. To mu je bilo lepa uvertira i u narednih 14 utakmica samo je jednom imao jednocifren indeks (indeks 2, i to kad je dobio najmanje minuta, svega 12, naspram dvadesetak do tog trenutka).

Partizan vs Bajern Minhen Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Sve do pre mesec dana i utakmice s Panatinaikosom. Od tog trenutka Bruno ne može da se sastavi, evo već pet mečeva.

Indeksi redom 1, 0, 2, -3 i u četvrtak protiv Bajerna 3, nisu nešto što oslikava reči Željka Obradovića o Kaboklu.

A Željko je rekao da je Brazilac došao da pomogne. U poslednje vreme to ne radi pod obručem jer ima nešto više od jednog skoka po meču.

Za momka na poziciji centra, malo je. Lesor je prošle sezone imao 7,1 skok i tome je podosta dugovao činjenicu da je imao prosečan indeks 19,1.

Nezahvalno je sad pričati o tome kako Kaboklo „nije Lesor“, šta tu ima da se diskutuje uopšte, nije ni došao da bi bio Lesor jer ima drugačije kvalitete.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Problem je što mu nedostaci potiču negde iz psihe, odnosno samopouzdanja koje deluje da je u strmoglavom padu. Sve to se reflektovalo i na minutažu koja je u padu i sa regularnih 20, 25 minuta, pala je na jedva petnaestak u poslednjih pet utakmica.

Ako Kaboklo nije povređen, onda je pitanje da li razlog za ovakav pad leži u odnosu sa trenerom, saigračima ili zbog nečega što se dešava na treninzima.

Jer nije lako objasniti da igrač koji je ubacivao po 15, 20 poena, spadne na jedva četiri, pet. Posebno ako se pogleda „krvna slika“ i u ABA ligi.

I tu je Kaboklo do sredine januara i meča sa Cibonom (18 poena), redovno bio dvocifren u poenterskoj koloni, a onda u poslednje tri utakmice ima 6 poena protiv Mege, 5 protiv Splita i 0 protiv Crvene zvezde uz, takođe skresanu minutažu na sedam, osam minuta po meču.

Simptomatično je da je Partizan poslednjih pet utakmica u svim takmičenjima izgubio, a da su tri bile u Evroligi, zaključno sa Bajernom u četvrtak (79:78).

I tu se mnogo navijača ostrvilo na Kabokla kom su pripisali totalni manjak koncentracije jer je loptu posle šuta Kevina Pantera uhvatio u trenutku kad je vreme već isteklo i ubacio je u obruč. Ona se odbijala od obruča i „grobari“ su se nadali da bi možda ušla, kao što se desilo dvaput u toku meča s Bavarcima. Istina je drugačija i lopta bi svakako izašla, a Bruno je imao najbolju nameru. Samo što najbolja namera i najbolja igra nisu isto.

Ne može Partizanova kriza potpuno da se pripiše padu samo jednog igrača, ali Kaboklo svakako nije pomogao da se kriza uspori, ili zaustavi.

Zbog čega dodatno brinu reči Željka Obradovića koji kaže da ponekad više ne zna šta dalje da uradi da bi igračima podigao moral da se bore.

Istakao je da se mnoge utakmice gube na sličan način i da mnogo onih tesnih ide u kolonu gde su porazi. I dok se od Frenka Kaminskog ne očekuje da u svakoj utakmici sipa trojke kao protiv Bajerna, od Kabokla se u svakoj očekuje energija i borba za svaku loptu jer i sam Žoc kaže da je lopta u prvom jednako bitna kao i u poslednjem minutu.

A ako to shvate njegovi igrači i Kaboklo popravi formu, onda Partizan ima čemu da se nada kako sezona bude odmicala.

Originalni članak: Nova.rs