JSD Partizan i FK Partizan danas slave 78. rođendan

Jugoslovensko sportsko društvo Partizan i fudbalski klub Partizan danas slave 78 godina od osnivanja.

Fudbalski klub, koji je bio pokretač JSD, osnovan je kao Fiskulturno društvo Centralnog doma Jugoslovenske armije. Istovremeno osnovane su i sekcije za košarku, atletiku, šah i odbojku.

Tokom skoro osam decenija postojanja „crno-beli” su ostvarili dobre rezultate, vaterpolisti su sedam puta bili prvaci Evrope, košarkaši jednom, dok su članovi Partizana osvojili brojne medalje na najvećim svetskim takmičenjima.

FK Partizan je osvojio 27 šampionskih titula, a trijumfovao je u Kupu 16 puta. „Crno-beli” su 1966. godine bili vicešampioni Evrope, a 1978. godine osvojili su Srednjeevropski kup. Partizan je odigrao prvi meč protiv Sportinga u istoriji Kupa šampiona, kada je najprestižnije takmičenje tek osnovano 1955. godine.

Saša Ilić je rekorder Partizana po broju nastupa u crno-belom dresu – odigrao je 873 utakmice, a rekorder u broju postignutih golova je Stjepan Bobek sa 425 pogodaka JSD Partizan spada u red najvećih sportskih društava u svetu, prenosi Tanjug.

„Crno-beli” su po rezultatima, ostvarenjima i broju vrhunskih sportista iz 27 sekcija, jedno i od najuspešnijih u svetu.

Originalni članak: Politika.rs