Još jedna, pa veliko finale (18h)

Ako se popravi skok, pitanje pobednika se neće postavljati na drugom meču (18.00 Arena Sport) polufinala ABA lige. U finalu strpljivo čeka Crvena zvezda

Manje od 48 sati će proći o pobede u Beogradu, a igrači Partizan Mozzart Beta će istrčati na parket Stožica gde će imati priliku da obezbede plasman u finale ABA lige, a tamo ih već čeka Crvena zvezda koja je bila nemilosrdna protiv Budućnosti. Cedevita Olimpija će sa druge strane pokušati da produži seriju i vrati je u Beograd gde bi se igrala majstorica.

Ono što je sasvim sigurno, igrači trenera Željka Obradovića ne žele da se ponovi scenario koji je viđen protiv Studentskog centra u četvrtfinalu kada je tim iz Podgorice potpuno neočekivao uspeo da produži seriju do trećeg meča u kome je crno-beli tim odigrao na visokom nivou i rešio sve u svoju korist.

Sada je protiv Cedevite bilo drugačije, od prvog meča su zaigrali igrači Partizana žestoko, dopustili svega osam poena u prvoj deonici u ponedeljak uveče i tako praktično rešili meč posle 10 minuta košarke. Ostalih 30 je proteklo u odrađivanju posla i održavanju dvocifrene prednosti.

Potrebno je ponoviti nešto slično u Ljubljani i popraviti neke sitne detalje, a i poneke krupne kako bi se forma naštelovala još više kada dođe vreme da se odlučuje o šampionu ABA lige. Sada bi zaista bilo potrebno čudo da se dogodi da se Partizan ne plasira u finale regionalnog takmičenja.

Imali smo kratko vreme da analiziramo utakmicu, to je odrađeno. Stigli smo sa ciljem da odigramo dobru utakmicu i plasiramo se u finale“, rekao je trener Obradović.

Jedini manji problem pred utakmicu bi mogao da bude put. Crno-beli su se autobusom uputili u glavni grad Slovenije u sredu rano ujutru.

Putovali smo malo duže nego što smo planirali, ali dobro. Došli smo ovde da odradio posao, a to je pobeda i odlazak u finale. Znamo šta nas čeka. Ne razmišljamo o prvoj utakmici, u ovoj fazi sezone svaka utakmica je priča za sebe i zato nema opuštanja“, rekao je Alen Smailagić.

Pokazao je tim Željka Obradovića da je Real Madrid sada već davna prošlost pošto je bilo jasno na mečevima protiv Studentskog centra da se tim i dalje u mislima bavio dešavanjima iz glavnog grada Španije, a protiv Cedevite takvih problema nije bilo. Na sve to je jasno da je Cedevita u padu formu, a uz probleme sa povredama, jednostavno nisu u stanju da ispariraju individualnom kvalitetu crno-belih.

Džejms Naneli je u laganom ritmu ubacio bio 18 poena, Jam Madar je blistao u drugom poluvremenu sa 13, a nosioci igre poput Kevina PanteraZeka LedejaMatijasa Lesora Dantea Egzuma nisu imali veliku minutažu i potpuno spremni dočekuju duel u Sloveniji.

Zato treba očekivati da se sve reši u utorak uveče s obzirom na činjenicu da crno-beli ne žele da se sve nepotrebno produži jer bi eventualna majstorica potiv tima iz Slovenije bila zakazana tek za 6. jun što bi značilo da tim ne bi imao takmičarski meč sedam dana, a na sve to bi se i dodatno prolongirao početak finalne serije koji ionako još uvek nema tačan datum početka.

Ako budu na sličnom nivou kao u Beogradu, a Cedevita ne bude popravila šuterske procente, onda ćemo drugu godinu zaredom gledati okršaje večitih rivala u finalu ABA lige.

Što se tiče stvari koje Partizan treba da popravi, onda je to bez bilo kakve dileme skok.

Ljubljančani su dominirali u skoku u Beogradu. Imali su čak 22 uhvaćene lopte više od crno-belih. Pomalo neverovatno izgleda podatak da je Cedevita skupila 27 ofanzivnih skokova, a da uprkos tome ni u jednom momentu nije pripretila rezultatski.

“Kad imate 40 skokova i više, skoro da ne možete da izgubite, ali ostali segmenti igre su bili loši. Odbrana je bila ispod proseka. Imali smo momente kad smo se vratili na minus 11, ali smo onda napravili dve tri greške i razlika je opet odlazila na 18”, rekao je Miro Alilović.

Originalni tekst Mozzart Sport