IN MEMORIAM – PROF. DR MILIVOJE KARALEJIĆ (1945 – 2024)

Jedan od rodonačelnika kondicione pripreme, legendarni profesor Milivoje Karalejić, preminuo je danas u 79. godini života. Istinski velikan srpske, jugoslovenske, evropske i svetske košarke, iza sebe je ostavio dubok trag, pregršt osvojenih medalja i trofeja na klupskom i reprezentativnom planu, kao i veliki broj naučnih radova u amanet nekim novim trenerima.

Profesor Karalejić je jedini stručnjak, uz aktuelnog selektora reprezentacije Srbije, Svetislava Pešića, koji je sa reprezentacijom naše zemlje osvajao sve trofeje u kadetskoj, juniorskoj i seniorskoj konkurenciji na Evropskim i Svetskim prvenstvima.

Dubok trag, prof. dr Karalejić je ostavio i u KK Partizan gde je u više navrata bio deo stručnog štaba. Između ostalih, u sezoni 1992/93, Milivoje Karalejić je sarađivao sa trenerom Željkom Obradovićem. Sa crno-belima, prof. Karalejić je u sezoni 1999/00 osvojio Kup SRJ.

Osim u nacionalnom timu i Partizanu, Milivoje Karalejić je sa uspehom radio i u Crvenoj zvezdi, Bosni, Đironi, rimskoj Lotomatici, moskovskom Dinamu, Barseloni i Albi.

Legendsrni profesor, bio je jedan od prvih doktora nauka iz oblasti košarke, a doktorirao je na temu” Relacije između konativnih dimenzija ličnosti i uspeha u košarci”. Za istraživanje su mu poslužili najbolji igrači Jugoslavije u to vreme: Krešimir Ćosić, Dragan Kićanović, Zoran Slavnić, Mirza Delibašić, Ratko Radovanović i ostali.

Nastavnička karijera Milivoja Karalejića, trajala je punih 50 godina, od čega je čak 44 godine bio profesor na DIF-u. Prvo u Sarajevu 21 godinu, a potom i u Beogradu čak 23 godine.

KK PARTIZAN MOZZART BET