In memoriam

1_mesaros

Mihalj Mesaroš, legendarno desno krilo Partizana, preminuo je 18. aprila 2017. u SAD.

Mihalj Mesaroš Meske je rođen 27.7. 1935.u Novom Bečeju. Svoju svetsku karijeru je započeo u lokalnom Jedinstvu i  Proleteru iz Zrenjanina, odakle sa 18 godina, posle velikog interesovanja najvećih klubova naše zemlje, postaje član fudbalskog kluba Partizan.

U Partizanu je nastupao u periodu 1953 – 1960 i zabeležio 127 nastupa uz 57 postignutih golova. Bio je u sastavu blistave generacije pedesetih godina, kada je fudbal bio zadovoljstvo i radost, sa ove distance gledano, doba romantike. Još i danas se pamti saradnja velikana: Bobek, Miloš Milutinović, Mihalj Mesaroš, Čajkovski, Bruno Belin, Valok, Zebec….Postigao je i gol u onoj čuvenoj utakmici finala Kupa Jugoslavije između Partizana i beogradskog Radničkog, kada su crno-beli posle 0:3 na poluvremenu pobedili na kraju sa 5:3.

Bio je kandidat za člana reprezentacije, kao deo tima za Svetsko prvenstvo.

Karijeru posle Partizana nastavlja u OFK Beogradu, Slobodi iz Tuzle, Rijeci i Trikali (Grčka), posle čega je 1967. godine postao član ugledne nove lige u SAD, gde je imao pionirsku ulogu u razvoju fudbala na severnoameričkom kontinentu. Tu je u to vreme tek bila formirana profesionalna liga po Evropskom principu, gde je sa uspehom nastupao u nekoliko klubova: Los Angles Toros, San Dijego Toros i San Jose Earthquakes, gde je i završio svoju fudbalsku karijeru.

Mesaroš je živeo u SAD sa svojom ženom Rozalijom, decom Lidijom i Robertom  i četvoro unučadi – Anthony, Christophero, Brianna i John Michael.

Meske, počivaj u miru i neka ti je večna slava i hvala.