Ilija Zavišić – Navijači istorijske poraze pretvaraju u pobede, od 1:6 do titule!(VIDEO)

Gost Partizanovog podkasta bio je proslavljeni fudbaler crno-belih Ilija Zavišić. Njegova karijera u Partizanovom dresu je zaista delovala poput crno-belog rolerkostera, bile su to godine neverovatnih uspeha ali i bolnih poraza. U Partizan je došao u nezgodnom trenutku, Parni valjak je vezao šest godina bez titule a moralo je da prođe još pet dok se trofej šampiona Jugoslavije nije ponovo našao u Humskoj ulici.

Šta je nedostajalo tih godina da crno-beli budu šampioni:

„Imali smo sjajne igrače, velike igrače, ali nismo imali tim. Tako se iz godine u godinu ponavljalo, dobri igrači ali bez rezultata. Morali smo da čekamo čak jedanaest godina da bismo postali šampioni Jugoslavije i ponovimo uspeh Šoškića, Jusufija, Galića“ započeo je Zavišić.

U toj čuvenoj sezoni 1975/76 sve je teklo kao po loju, crno-beli su čuvali prvu poziciju a jedini pratilac im je bio Hajduk iz Splita. Partizan je imao priliku da u direktnom duelu nekoliko kola pre kraja otkloni sve nedumice o novom šampionu i na stadionu JNA savlada Hajduk. Navijači su ispunili tribine do poslednjeg mesta, sve je bilo spremno za slavlje. Ipak, crno-beli su izgubili gotovo nestvarnim rezultatom 1:6 a navijači Partizana su pokazali kako se istorijski porazi pretvaraju u istorijske pobede:

„Ta utakmica je maltene bila kao finalna, da smo pobedili već bi bilo završeno prvenstvo. Bili smo u sjajnoj formi, imali smo dobre rezultate i onda je došla ta legendarna utakmica. Izgubili smo 1:6 ali ta utakmica neće ostati upamćena po rezultatu već po navijanju i ponašanju navijača Partizana. Kada kažete da ste izgubili 1:6 neko bi pomislio da su navijači ušli na teren da biju igrače, međutim, to su bile takve ovacije da bi neko pomislio da smo mi pobedili 6:1. To je bilo vreme kada su navijači stvarno nosili ekipu, to su bile ovacije i pravo bodrenje“ istakao je Zavišić.

Nagrada je stigla u poslednjem kolu kada su crno-beli u Ljubljani golom u nadoknadi vremena stigli do titule nakon punih jedanaest godina:

„Baš utakmicu pre odlučujuće sam dobio drugi žuti karton te nisam mogao da igram, ali sam naravno bio u Ljubljani. Čak 70% stadiona su bili Partizanovi navijači. To je neponovljivo, to mora da se doživi, kada je Bjeković dao gol u nadoknadi vremena mislim da se utakmica nije ni nastavljala jer je publika ušla u teren. Nismo očekivali da će nas toliko ljudi dočekati na aerodromu, nije moglo da se prođe, navijači su nas nosili do autobusa, mislim da je bilo više navijača na aerodromu u Surčinu nego na utakmici u Ljubljani“ prisetio se Zavišić.

Zvanični sajt FK PARTIZAN