Gordan Petrić – “Tiha voda breg roni”

Kako je “autsajder” postao heroj Humske?

2022 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Kada je Gordan Petrić preuzeo Partizan samo dan nakon šokantne eliminacije u kvalifikacijama za Ligu konferencija od kiparskog AEK i smene Ilije Stolice, malo ko se nadao nečemu dobrom od “crno-belih” u ovoj sezoni.

Atmosfera oko kluba bila je veoma loša, igrači potpuno nesigurni u svoj kvalitet, a “večiti” rival Crvena zvezda na +7 u Super ligi Srbije.

Mučio se Partizan na debiju Petrića protiv Mladosti GAT, i slavio u poslednjim sekundama u “igri bez igre”. Nije bilo blistavo ni u plej-ofu za ulazak u Ligu konferencija gde je protivnik bio Hamrun sa Malte, ali je izborena grupna faza. 

Tek je na “večitom” derbiju Petrićev tim pokazao prve znake živote i bio bolji rival od Crvene zvezde, ali je ostalo nerešeno. “Crno-beli” su zatim vezali šest prvenstvenih pobeda, ali je remi protiv Javora vratio sedam bodova prednosti aktuelnom šampionu, a utisak je pokvarilo i ispadanje iz Kupa Srbije od Radničkog iz Sremske Mitrovice.

Ipak u Evropi nije bilo greške.

Kada je izvučena grupa u Ligi konferencija u kojoj su se sa Partizanom spojili Nica, Keln i Slovacko preovladavalo je mišljenje da će “crno-beli” teško do proleća u Evropi, ali nije bilo tako.

Dve pobede protiv Kelna, uz remije sa Slovackom i Nicom donele su Partizanu novo evropsko proleće, a glavne zasluge idu treneru Gordanu Petriću.

Čovek koji nije imao jak trenerski pedigre, niti velike reči na promociji u Humskoj postavio je temelje nekog novog Partizana i pre svega znao kako da pristupi igračima.

Uvek miran i staložen, preneo je isto to i svojim izabranicima, koji su počeki da veruju u sebe i svoje mogućnosti. Od dezorjentisane ekipe, “crno-beli” su postali disciplinovani, energični i bez samouvereni, bez obzira na ime protivnika.

Pronašao je Petrić dobitnu formaciju i startnih 11, dao “ključeve” ekipe Nathu i zaboravio na njegove godine davajući mu maksimalnu minutažu. Izraelac je svoju ulogu odradio majstorski, ali su u Evropi napravili dvojica mlađih stranaca – Fuseni Dijabate i Rikardo Gomeš.

Brzonogi Dijabate bio je jedan od najboljih igrača u grupnoj fazi Lige konferencija, postigao četiri pogotka, ali pre svega svojim sjajnim driblinzima pravio razliku u korist “crno-belih”, tako opravdavši hvalospeve bivšeg sportskog direktora Partizana Ivice Ilijeva prilikom predstavljanja u Humskoj.

Petrićev “izum” je i mladi zadnji vezni Kristijan Belić koji je na “mala vrata” došao u redove vicešampiona Srbije, a sada se tim Partizana ne može zamisliti bez njegove agresivnosti na terenu.

Od skrivenih podsmeha do evropskog proleća Gordan Petrić još jednom je potvrdio staru srpsku poslovicu: “Tiha voda, breg roni.”

Originalni tekst Sportske net