Gomeš: Gol zvezdi se ne zaboravlja

Partizan je najzad lako došao do bodova u šampionatu. Crno-beli su protiv Rada na Banjici već u prvih deset minuta sa dva gola praktično obezbedili pobedu i do kraja meča postavljalo se samo pitanje s kojom će razlikom da savladaju Građevinare.

Junak Parnog valjka, kao i četiri dana ranije protiv Zemuna, bio je Rikardo Gomeš. Napadač iz Zelenortskih ostrva dva puta je pogodio cilj na stadionu „Kralj Petar Prvi” i stigao do deset golova u prvenstvu, čime je ne samo najefikasniji igrač Parnog valjka ove sezone već i kandidat za golgetera Super lige.

Tamnoputi napadač je na polovini od ukupnog broja golova koje su u prvenstvenoj sezoni 2016/17 postigli Uroš Đurđević i Brazilac Leonardo da Souza. Navijači Partizana definitivno su dobili novog ljubimca, čak i ako ne dostigne učinak dvojca upamćenog kao najzaslužnijeg za poslednju od pet duplih kruna kluba iz Humske.

– Došao sam u Partizan da bih davao golove. Lopte u protivničkim mrežama me „hrane”, ali ukoliko tim ne pobeđuje onda mi pogoci predstavljaju samo ličnu satisfakciju. Ne stvaram sebi tu vrstu pritiska, ali cilj mi je da na svakoj utakmici postignem gol i osvojimo tri boda. Uspeh ekipe uvek mi je najvažniji, ne vredi mi da budem strelac ako ne beležimo trijumfe – kaže Rikardo.

Da li biste od 14 golova, računajući i evropske utakmice, neki izdvojili, možda onaj Crvenoj zvezdi iako nije bio dovoljan za pobedu?

– Ako pitate navijače i ostale igrače onda bismo sigurno izdvojili pogodak protiv večitog rivala. Od dolaska u Partizan slušao sam mnogo o derbiju, znao sam kolika je važnost utakmice. I sad se naježim kad se setim te količine radosti i adrenalina. Pokazali smo se dobro protiv Zvezde iako nismo pobedili.

Jeste li postavili kvotu golova do kraja sezone?

– Ne opterećujem sebe na taj način. Biće dobro ako budem strelac na svakom meču koji rešimo u svoju korist, ali ponoviću da je najbitniji učinak tima.

Kako ocenjujete kvalitet Super lige?

– Protiv Partizana svi daju 120 odsto mogućnosti, zatvore se i teško nam je da probijemo bunker. Lakše je kad neko hoće da se nadigrava. Nemerljiv je učinak protivnika protiv nas i ostalih ekipa. U duelima sa nama igraju na „život i smrt”, oni imaju samo dve takve utakmice, a mi 37.

Šta vam se ne dopada u Srbiji?

– Problem je loša infrastruktura, odnosno tereni na kojima je nekad zaista nemoguće igrati. Šutnem loptu u jednu stranu, ona ode na drugu, nemoguće je dati tačan pas.

Upoznati se da se bodovi dele na pola posle 30 kola. Nadate li se da će vam to pomoći da nadoknadite sadašnjih 13 bodova zaostatka za Crvenom zvezdom?

– Predstoji nam još mnogo utakmica do kraja prvenstva. Dešavali su nam se kiksevi kad smo se najmanje nadali. Zato sada razmišljamo samo o prvom narednom meču. Nikad nismo davali prazna obećanja. Imamo veliku želju da osvojimo šampionski trofej, šansu vidimo i u kupu, motiv nam neće nedostajati – zaključio je Rikardo Gomeš.

Izvor Sportski žurnal