Evo zašto je Partizanova sudbina za LŠ u rukama Atalante: Pred crno-belima su 3. opcije, a jedna je pakao

Mnogi navijači kluba iz Humske će pomno pratiti završnicu Serije A, ali i finale Lige Evrope

Fudbaleri Partizana igraće posle sedam godina u kvalifikacijama za Ligu šampiona, pošto su kolo pre kraja osigurali drugo mesto u Superligi, koje još ove godine donosi kvalikacije za elitno takmičenje.

Prethodno je klub iz Humske igrao kvalifikacije za LŠ 2017. godine na leto, nakon što je crno-bela četa pod vođstvom Marka Nikolića uspela da dođe do titule. Nikolić posle toga nije ostao na klupi, pa je Miroslav Đukić počeo svoj drugi mandat na leto i krenuo kvalifikacije.

Prva prepreka je pređena u vidu Budućnosti iz Podgorice, ali je Olimpijakos bio nepremostiva prepreka u trećem kolu, pa su crno-beli otišli u plej-of Lige Evrope i kasnije uspeli da eliminišu mađarski Videoton i domognu se grupe.

Sada će biti pakleno teško doći do ligaške faze Lige šampiona, ali čak i Lige Evrope i Lige konferencija.

Ključno bi moglo da bude upravo drugo kolo kvalifikacija, jer ukoliko ga Partizan prođe, imaće garantovanu Ligu Evrope i najmanje osam utakmica na jesen u ovom takmičenju, što bi bilo značajno za finansije kluba.

Drugo kolo neće biti lako, jer tamo čekaju izuzetno jake ekipe, ali situacija može da da bude još komplikovanija, u slučaju da se Partizanu ne poklope određeni rezultati.

Ključevi Partizanove sudbine su u rukama Atalante. U zavisnosti od raspleta finala Lige Evrope i toga na kojem mestu završi tim iz Bergama, znaćemo iz kakve će pozicije Partizan početi kvalifikacije.

Prvi scenario: Bajer Leverkuzen osvaja Ligu Evrope

FK Bajer Leverkuzen

Foto: Tanjug.rs

Ovo je za Partizan najbolji scenario i crno-beli će navijati da Nemci nastave sa uspesima i domognu se novog trofeja, jer u tom slučaju će Salcburg i Slavija iz Praga da se pomere u treće kolo kvalifikacija, a protivnici crno-belih će najverovatnije ostati Dinamo Kijev i Fenerbahče (ovo još nije sigurno, jer će poslednje kolo u Turskoj odlučiti šampiona).

Drugi scenario: Atalanta osvaja Ligu Evrope i završava peta u Seriji A

Ukoliko Atalanta osvoji titulu u Ligi Evrope, Partizanu će biti značajno da “Boginja” ne završi iznad Juventusa i Bolonje i da bude na petom mestu. Iako ove godine i peto mesto u Italiji donosi Ligu šampiona, značajno je da li se do tog mesta dođe kroz prva četiri ili kroz peto mesto, koje je zasluženo na osnovu rezultata svih ekipa iz Italije ove sezone u Evropi. Ako Atalanta bude peta (ispod ne može), onda i njena titula u Ligi Evrope neće ništa promeniti i crno-belima će ostati Dinamo Kijev i najverovatnije Fenerbahče kao potencijalni rivali u drugom kolu.

Ono što Partizanu ne odgovara u ovoj situaciji, jeste da Atalanta zavisi sama od sebe, pošto sve ekipe imaju po dve utakmice, a Juventus i Bolonja igraju između sebe. Ono što Partizanu takođe ne odgovara, to je činjenica da Atalanta u poslednja dva kola igra na svom terenu, prvo protiv Torina, a potom protiv Fiorentine. Dobra stvar za crno-bele je što se Torino bori za Evropu i što i Fiorentini taj meč može da bude ključan za Evropu.

Treći scenario: Atalanta osvaja Ligu Evrope i završava na 4. ili 3. mestu u Seriji A

Ovo je najgori scenario za Partizan. U ovom slučaju dolazi do pomeranja u žrebu, pa će onda Salcburg i Slavija krenuti kvalifikacije od drugog kola kvalifikacija, što ih automatski svrstava među potencijalne rivale Partizanu, što bi takođe mogao da bude i Fenerbahče najverovatnije. Tu takođe dolazi i do dodatnh pomeranja, jer bi i Benfika ostala bez direktnog mesta Ligi šampiona i pomerila bi se u kvalifikacije, pa bi to donelo dodatna pomeranja i donelo bi još težeg potencijalnog rivala Partizanu u kvalifikacijama.

Originalni članak: Telegraf.rs