Dr Malićević: Znamo kako da se nosimo sa korona virusom u budućnosti

Retrospektiva i sumiranje utisaka u pauzi između dve sezone, koja je po pravilu u Srbiji kraća od onog zimskog odmora između jesenjeg i prolećnog dela prvenstva, uglavnom se svodi na upoređivanje statističkih parametara, brojanje odigranih minuta i postignutih golova i asistencija, odnosno sabiranje prosečnih ocena u novinskim člancima.
Međutim, specifične socijalne okolnosti u kojima se ceo svet nalazi, a koje poslednjih 15 meseci kroje i životno okruženje u Srbiji, uticali su da se taj period mora posmatrati kroz još jedan vrlo važan aspekatfunkcionisanja Fudbalskog kluba Partizan, a to je teška borba sa pandemijom korona virusa.
Naravno, boljeg sagovornika od šefa medicinskog tima našeg kluba, dr Seada Malićevića, nemoguće je pronaći, pa nam je pričao sa čime su se on i njegovi saradnici susretali sve ovo vreme i kako se pripremaju za nove talase i sojeve korona virusa.
– Nedavno sam baš na jednom stručnom skupu održao predavanje na temu „Kovid-19 i FK Partizan” na kojem sam izneo konkretne primere sa čim smo se svi nosili sve ovo vreme koliko se borimo protiv ovog virusa – počinje priču dr Malićević i nastavlja:
– Pre svega, kad govorimo o toj borbi želim da istaknem, a onda i tri puta podvučem da je ona počela mnogo pre nego što je prvi zvanični slučaj ove bolesti registrovan u Srbiji, a to je bilo baš na današnji dan pre 15 meseci. Praktično, mi smo već u decembru 2019. godine uveli protokole vezane za Kovid-19, odnosno protiv-epidemijske mere koje su striktno počele da se primenjuju. Kada sa ove vremenske distance pogledam unazad, uveren sam da smo među igračima ima li pozitivnih slučajeva i pre tog prvog zvaničnog pacijenta, ali je to, naravno, nemoguće dokazati i potvrditi.
Kad se pandemija već uveliko proširila na svih sedam kontinenata, a u Srbiji uvedeno vanredno stanje, odluke medicinskog tima našeg kluba samo su bile prilagođene novonastaloj situaciji.
– Morali smo da delujemo i lokalno i globalno, imajući u vidu sve ono što se dešavalo pre otprilike godinu dana. Igrači su, pre nego što smo se ponovo okupili, dobijali vežbe preko interneta, a kad smo se vratili u naš Sportski centar, bili su podeljeni u grupe, a čak smo i na utakmice odlazili sa dva autobusa. Uz to, zabranjeno je bilo kakvo mešanje igrača, kojih ima oko 30, i članova stručnog štaba, a nas je oko 20, sa bilo kim sa strane. Niko nije mogao da uđe u Centar, a nabavili smo i mašinu za dezinfekciju prostorija preparatima hlora.
Vraćanjem sportskih manifestacija na mesto koje im je pripadalo i pre proglašenja pandemije došlo se u situaciju da na svakih nekoliko dana oko 50, pa čak i više ljudi, mora da bude testirano.
– Dok smo igrali Evropu, testove na korona virus smo, neretko, radili i tri puta nedeljno, a mnogo pojedinaca je i samoinicijativno išlo na testiranje, tako da je praktično nemoguće utvrditi pravi broj urađenih PCR i antigenskih testova. Za sve to vreme, bilo je 17 pozitivnih slučajeva među igračima, plus još desetak među članovima stručnog štaba, pa mogu reći da smo mi vrlo blizu sticanja kolektivnog imuniteta. Na sreću, niko od inficiranih nije imao teže simptome, već ih je samo dvoje ili troje imalo umerenije slike, što podrazumeva povišenu temperaturu, glavobolje, bolove u mišićima i slabost, ali je sve to vrlo brzo stavljeno pod kontrolu.


Kao ozbiljan i odgovoran klub Partizan je među igračima sproveo i edukaciju o vakcinaciji koja je dala izuzetne rezultate.
– Moram da budem potpuno iskren i da kažem kako je priča o vakcinaciji među igračima dočekana „na nož”. Mi smo sa svakim igračem pojedinačno obavili razgovor i u njemu davali sve potrebne informacije, a s druge strane, smo od igrača dobijali pitanja koja njih najviše zanimaju, od toga po kom principu vakcine funkcionišu, do toga da li mogu da imaju decu ukoliko prime vakcinu. U tu svrhu smo organizovali i predavanje najboljeg i najpriznatijeg domaćeg imunologa, profesora Miloša Markovića koji im je sve detalje podrobno objasnio, tako da smo na kraju došli do brojke od oko 20 igrača koji su vakcinisani. To je dramatično više od nekih drugih klubova u Srbiji gde su kroz proces imunizacije prošla samo dvojica ili trojica igrača. Treba da se podvuče i da su praktično svi članovi stručnog štaba vakcinisani.
Iskustva stečena u prethodnih nešto manje od godinu i podana, u mnogome će značiti medicinskom delu stručnog štaba da u narednu sezonu uđe daleko mirnije nego što je to bio slučaj u prethodnih 15 meseci.
– Naravno, u novu sezonu ulazimo bogatiji za nova iskustva i znamo šta i kako treba da radimo. Za nas je od presudnog značaja što se stručno mišljenje ceni od strane menadžmenta kluba, kao što je to bio slučaj kad smo prošle godine predložili da se ne ide na Zlatibor. Uprava kluba je to prihvatila i na planinu se otišlo tek kad su se za to stekli minimalni uslovi – rekao je dr Malićević, pre nego što je pomenuo sve članove medicinskog bloka FK Partizan:
– Ne bi bilo pošteno ne pomenuti doktora Sinišu Petkovića, fizioterapeute Igora Krtinića, Dušana Nikolića, Jovanu Stošić, Ljubomira Radeku i legendarnog Slobodana Brankovića. Svi oni su odradili ogroman posao i koristim ovu priliku da im čestitam i da im se zahvalim.

Zvanični sajt FK Partizan