Đukina izgubljena generacija

Od talenata koje je nekadašnji trener vodio na pripreme prošli samo štoper Svetozar Marković i golman Aleksandar Popović

Miroslav Đukić (©MN Press)

Prethodnicima lekcija – aktuelnima opomena. Niti svi polaznici Omladinske škole Partizana mogu da doguraju do prvog tima, niti je realno da „Zemunelo“ štancuje talente tako da svaki završi na velikoj sceni. Otud, sadašnjim poletarcima primeri iz prošlosti savršena su smernica koliko ih krivudav put čeka da bi postali ono što maštaju. Zvezde i(li) zvezdice.

Golman Lazar Slavković, štoperi Matija Đorđević i Luka Subotić, te napadači Samed Baždar i Marko Milovanović, imaju tokom boravka u Sloveniji, tačno pred očima, najbolji mogući primer kako bi neko trebalo da se ponaša i igra. U liku Nemanje Jovića, sposobnog da zgrabi šansu, iskoristi pravilo bonusa, golovima i asistencijama se nametne čak i selektoru Draganu Stojkoviću do te mere da postoje najave kako će zadržati status reprezentativca i na septembarskom okupljanju za nastavak mundijalskih kvalifikacija. Sa nepunih 19 godina.

Nasuprot Joviću – projektovanom novom biseru crno-belih – stoji skoro 20 igrača koji su u mandatu Miroslava Đukića započinjali pripreme, a nisu ostavili vidljiv trag u Humskoj 1. Nakada nadređeni Aleksandru Stanojeviću, kasniji naslednik Marka Nikolića, tokom drugog mandata u trajanju od 395 dana sproveo je tri pripremna perioda za komandama Parnog valjka. Uz kuriozitet: od svih poletaraca s kojima je započinjao misiju ostao je na Topčiderskom brdu samo jedan. Golman Aleksandar Popović, minule sezone čuvar mreže sa najviše utakmica u Partizanovom dresu.

Ako se tome doda da je među crno-belima prelaznu ocenu zavredeo još samo Svetozar Marković – ostvario transfer u Olimpijakos i kao pozajmljen član grčkog velikana prilikom povratka bio oslonac odbrane – postaje jasno ko bi kvintetu trenutnih talenata trebalo da bude uzor.

Lista onih koji nisu prošli je znatno duža.Armin ĐerlekArmin Đerlek

Pred put u Moravske Toplice 2017. otpali su napadač Sava Petrov, vezisti Veljko BirmančevićLazar Vujanić i Filip Jović, dok je u Sloveniju krenuo štoper Strahinja Bošnjak. Šest meseci kasnije u Limasolu su iskustva sa prvotimcima srticali golman Jovan Trnić, desni Luka Cucin, ofanzivni vezisti Strahinja JovanovićJovan NišićArmin Đerlek, da bi u Ptuju 2018. formu brusili čuvari mreže Marko JovičićAleksandar Popović, defanzivci Svetozar MarkovićZlatan Šehović, krilo Jovan Kokir, ponovo Strahinja Jovanović i Armin Đerlek, uz napadača Đorđa Jovanovića.

Razlozi – različiti.

Ne bi bilo pošteno da se krivica svali samo na pleća trenera. Štaviše, Đukić je pokazao da ume da gurne mladog igrača u vatru, te je na neki način amnestiran odgovornosti što pojedinci nisu uspeli. A važili su za ogorman potencijal, neki momci su bili kapiteni reprezentacije u svom uzrastu, oko pojedinih se klub „polomio“ da ih dovede, većina ih je blistala u mlađim kategorijama…Veljko BirmančevićVeljko Birmančević

Tri detalja su upečatljiva. Prvi: većina ih se prekomandom u prvi tim suočila sa, kako je to Savo Milošević slikovito znao da objasni upoređujući Parni valjak sa evropskim timovima, „drugačijim brzinama“. Sve što su mogli u pionirima, kadetima i omladincima, među seniorima – nisu. Na terenima mlađih kategorija imaju dovoljno vremena da igraju sa više dodira i(li) pogreše, međutim, čak i treninzi prvog tima su većini teško padala, kamoli utakmice. Drugi: ego, zbog kog su odbijali odlaske na pozajmice. Neki jesu prihvatili kaljenje u drugim sredinama kao opciju, ali u njihovom slučaju bilo je „daleko od očiju, daleko od Humske“. Treći: nestrpljenje da kao deca kluba što pre dobiju šansu, koristeći matricu „kako može on, a ne ja“.

Ne otvore se svima vrata. Posledica: Sava Petrov je novi špic Olimpije, Veljko Birmančević igra za švedski Malme, Lazar Vujanić se dokazuje u Drugoj ligi Hrvatske kao član Sesvetea, Filip Jović u beloruskom Ruhu iz Bresta, Strahinja Bošnjak se sa Kolubarom plasirao u Superligu, Jovan Trnić traži angažman, Luka Cucin je zadužio dres Vojvodine, Jovan Nišić se preselio u Po (Druga liga Francuske), Strahinju Jovanovića je kupio subotički Spartak, Armin Đerlek je pod ugovorom sa turskim Sivasom, Marko Jovičić u Inđiji, Zlatan Šehović u Makabiju iz Netanje, Jovan Kokir kod Žarka Lazetića u Metalcu, Đorđe Jovanović se posle španske avanture vratio u sprski fudbal kao član Čukaričkog.

Plan je bio da bar neko od njih nosi igru Partizana. Eventualno popuni kasu unosnim transferom. A od plana do realizacije…

Originalni članak Mozzart sport