DERBI U NIŠU: Partizan stiže na Čair (20h – mogući sastavi)

Trener Partizana Ilija Stolica pred današnje gostovanje na Čairu uzda se i u veliku podršku navijača.

Partizanovih 4:0 protiv Javora naspram 0:4 Radničkog na crti Crvenoj zvezdi današnjem gostovanju crno-belih na Čairu sa aspekta težine daruju dijametralnu konotaciju: varijanta 1 – Parni valjak trebalo bi da ima lagan posao, varijanta 2 – očekuje ga pakao shodno želji Nišlija da se iskupe za poraz na Marakani uzrokovanog ćorcima u napadu i poroznosti odbrane.

Treneru Beograđana Iliji Stolici pred spektakl u režiji srpskih predstavnika na međunarodnoj sceni važan je isključivo pobednički scenario, bez obzira da li kao kroz „plitak potok” ili „Tantalove muke”:

– Poštujemo Radnički, predstavlja nas i želim mu sreću u Evropi. U prvom kolu odigrao je mnogo bolje nego što pokazuje rezultat. Postoji mnogo fudbalera Nišlija s kvalitetom: iz naše škole, mladih reprezentativaca, sa iskustvom iz inostranstva… Na koga ćemo da obratimo naročitu pažnju? To su neke naše, taktičke stvari…

Šef struke Parnog valjka u superlativu je kazivao o kolegi:

– Tomislav Sivić je jedan od naših cenjenijih trenera. Dugo godina pokazuje kvalitet: ekipe i način igre su mu prepoznatljivi. Radnički je protiv Crvene zvezde imao ogroman broj stopostotnih šansi. Imaju igrače sa izraženim napadačkim i brzinskim sposobnostima. Znamo, otprilike, šta nas očekuje,  na nama je da se pripremimo na najbolji način.

Međutim…

– Nismo sigurni u kakvom stanju je teren! Pretpostavljam, neće da odgovara ni domaćinu, ni nama. Nadam se da će da bude u boljem stanju nego prošle godine kad je Partizan gostovao u Nišu. To je bilo neprihvatljivo.

Podloga nije bila sjajna ni na gostovanju pod Golijom, pa… kanonada!

– Trudićemo se da otpočetka nametnemo naš stil: ideju i ritam. Hoćemo da uđemo u meč kvalitetno, da li ćemo da budemo odmah nagrađeni i golom… Kako utakmica bude odmicala odgovaraće i nama – prilagodićemo se na teren, prepoznaćemo situacije. Svaki zajednički minut nam je – benefit. Na kraju, važno je kako ćemo da zatvorimo meč…

Grobari, tradicionalno, najavljuju invaziju na Čair.

– Raduje me veliki broj navijača u Ivanjici: podrška u prvoj utakmici  mnogo nam je značila. Jug Srbije poznat je kao naša velika baza, uz podršku Grobara možemo i moramo do pobede. Pozivam ih da dođu u Niš, mnogo nam je važno.

Kadrovska slika se popravlja…

– LJuba Fejsa se vratio treninzima, to je ogromno pojačanje. Pokazao je na pripremama na kakvom nivou može da igra i koliko je značajan. Videćemo koliko ćemo moći da ga koristimo.

„Bonusi” su pred start šampionata važili za „Ahilovu petu”, ispostavilo se, neopravdano – Mihajlo Petković i Samed Baždar oduševili su golovima.

– Pokušavam tu decu da rasteretim: ovde je kratak put do uspeha i još brži da ih neko obori u blato. Nećemo to da dozvolimo – moraju da budu sa obe noge na zemlji i još mnogo da rade da bi zaslužili minutažu. Pravilo „bonusa” primorava što… nije dobro! Ko zaslužuje – igraće. Imali smo primere u prošlosti: biseri odigraju nekoliko utakmica fantastično, pa ih nema. Od heroja i zvezda ih pretvaramo u… Putanja mora da ima uspone i padove.

Stolicu ne brine neuigranost odbrane:

– Prezadovoljan sam kako su protiv Javora i na pripremama odradili posao. Funkcionišemo dobro i na treninzima, uočene i potencijalne greške analiziramo i popravljamo. Upoznati smo sa snagom Nišlija u svim linijama, napadačkoj naročito, pokušaćemo to da neutrališemo, pre svega – iskoristimo naše prednosti i onemogućimo njihov potencijal.

Odlazak Marka Milovanovića u Almeriju smanjio je opcije u napadu, ali…

– Nemojmo da zaboravimo Baždara: pokazao je da možemo ozbiljno na njega da računamo. Procenjivaćemo da li nam je još neko potreban u hodu, ovo do sada je dovoljno i kvalitetno: rastemo zajedno. Nećemo da opterećujemo klub, moramo da se ponašamo razumno. Ima prostora za mlade!

Originalni članak Sportski žurnal