DA LI SE TO SPREMA EVOLUCIJA LIGE ŠAMPIONA: Novi format donosi više novca, Srbija može imati i direktnog učesnika!

Biće to velike promene.

Kako stvari stoje, više nećemo gledati Ligu šampiona sa 8 grupa od po 4 ekipe, već se sprema potpuna evolucija takmičenja. Naime, od sezone 2024/25, na scenu će stupiti novi format, u kome će se 36 timova nadmetati u jedninstvenoj ligi.

Takođe, promene će se videti i u nokaut fazi, kada će ekipe koje budu plasirane od 9. do 24. mesta igrati baraž za osminu finala. Timovi koji budu plasirani od 25. do 36. mesta završiće takmičenje u Evropi, jer više neće postojati šansa za nastavak sezone u Ligi Evrope.

Što se tiče pogodnosti za klubove, stigle su i najave o finansijskoj koristi za sve koji budu učesnici novog formata. Kako je naveo urednik sportske redakcije Tajmsa Martin Cigler, Evropska fudbalska federacija zbog novog formata očekuje i povećanje prihoda od TV prava.

U odnosu na sadašnju, zarada bi prema njegovim informacijama, mogla da bude veća i za 40%, što će znači preko 5 milijardi evra godišnje.

Ono što klubove sa naših prostora može da raduje je što trenutno Srbija stoji odlično na evropskoj rang listi. Nakon dobrih rezultata Partizana i Zvezde, trenutno zauzimamo 11. mesto i postoji mogućnost, da ako naši timove nastave sa uspesima, tada imamo direktnog učesnika u Ligi šampiona, kao i jednog u kvalifikacijama.

Originalni članak Hotsport.rs