Crno-beli spomenar: Tumbakovićeva kaznena ekspedicija

U timu petlića Parnog valjka koje je vodio trofejni trener igrao je i sadašnji šef struke crno-belih

ФОТО: Лична архива / Ђ. П.

Rani radovi Ljubiše Tumbakovića u Partizanu, kao i celokupan opus najtrofejnijeg trenera u istoriji velikana iz Humske, sadržali su notu uspeha oličenih kroz sublimaciju – rezultata i oka za prepoznavanje igrača predodređenih za hod fudbalskom stazom posutom (crno-belim) ružama.

Petlići Parnog valjka, ukomponovani od generacija 1979. i 1980, demonstrirali su moć u okršajima s vršnjacima i već na početku uzleta (fotografija u Žurnalovom „Spomenaru” iz 1991) bili načičkani biserima.

Tumbakovićevu „kaznenu ekspediciju” na megdanu Crvenoj zvezdi, u doba kad je seniorska ekipa zasijala Evropom, na terenu iznad juga Marakane predvodili su sadašnji trener Igor Duljaj (čuči u sredini), aktuelni učitelj omladinaca Nenad Stojaković (do njega desno), član stručnog štaba i golman s tragom u premijernom izdanju Lige šampiona 2003. Đorđe Pantić, te Dejan Živković (pored bivšeg selektora), upamćen po tome što je 2002. rastužio Kristijana Ronalda na međunarodnom debiju i golom u produžecima doprineo Partizanovoj eliminaciji Sportinga.

Ljubiši Tumbakoviću, inače – u elegantnom mantilu, u to doba pomagao je pokojni Dušan Trbojević (gore levo), vanvremenski lovac na talente i fudbalski otac Milana SmiljanićaStefana BabovićaNebojše MarinkovićaAdema LjajićaMarka Šćepovića

Originalni članak Sportski žurnal