Crno-bela nostalgija-Grb Partizana – istorijat

Grb Partizana – istorijat

Kao što je svima poznato, FK Partizan je osnovan 4. oktobra 1945. kao fudbalska sekcija tadašnje Jugoslovenske armije. Istovremeno sa fudbalskom, osnovane su i košarkaška, atletska, odbojkaška i šahovska sekcija. Kasnije su osnovane i ostale sekcije koje su uskoro prerasle u klubove sportskog društva pod kapom armije, po ugledu na moskovski CSKA ili sofijski CDNA (kasnije takođe CSKA).

U skladu sa tim, prvi grb koji je Partizan nosio imao je samo skraćenicu JA – Jugoslovenska armija. Delovao je vrlo jednostavno (plavi krug sa crvenom petokrakom oivičenom žutom bojom, sa slovima JA unutar nje) i nošen je veoma kratko na tadašnjim dresovima. Boja grba je identična tadašnjim klupskim bojama Partizana a one su bile plavo-crvene.

Veoma malo slika postoji iz tog vremena, ali ipak ostale su sačuvane neke na kojima fudbaleri Partizana nose dres sa ovim grbom. Radi se o slikama iz prve šampionske sezone, 1946/47.
Ubrzo, ne zna se tačno kada, grb doživljava velike promene i počinje da dobija oblik poznat sadašnjem rešenju.
Dakle, središnji krug je bele boje sa crvenom petokrakom u njemu, nalazi se u plavom krugu u kojem je belim slovima napisanoJUGOSLOVENSKA ARMIJA a oba kruga su oivičena žutim krugom preko kojeg se nalazi venac zelene boje. Na dnu grba su crveno-bele linije koje u stvari predstavljaju dršku od baklje čija se buktinja crvene boje nalazi na vrhu. Grb je, ustvari, jasna asocijacija na grb tadašnje države – Jugoslavije, uz razliku što su buktinje i zvezda na grbu Partizana zamenile mesta. Ovaj grb je aktuelan od 1947. godine, a vidimo ga i na slici Stjepana Bobeka…
…kao i na ovoj slici FK Partizan, pobednika Kupa iz 1947.
Sledi još jedna promena grba:
Ovaj grb je aktuelan pedesetih godina prošlog veka, a izmena u odnosu na dotadašnje rešenje je što se po prvi put u grb ubacuje ime kluba u žuti spoljni krug (sa kojeg je “nestao” venac zelene boje). Dakle – PARTIZAN / ПАРТИЗАН i to crnim slovima, i ćirilicom i latinicom. Toliko o ćirilici, koju Partizan na grbu ima već dobrih 60 godina, za razliku od samozvanih čuvara srpstva koji ni dve decenije posle toga nisu imali grb na dresu a ćirilice su se setili kada je to postalo IN.
Evo i ilustracija, igrači sa ovom varijantom grba na dresu:
Čebinac, Kovačević i Matekalo. Sudeći po slici, ovi naši igrači koji su sredinom šezdesetih bili perjanice šampionskog tima, ovde su u mlađem uzrastu, te se naslućuje da su u pitanju pedesete godine.
Aleksandar Atanacković
Kada polovinom te decenije Partizan, bar formalno, raskida veze sa armijom, dobija novi grb, tek neznatno modifikovan:
Natpis JUGOSLOVENSKA ARMIJA nestaje iz grba a menja ga  SPORTSKO DRUŠTVO. Očigledno da je na ovoj slici koja sledi Stjepan Bobek u dresu sa baš takvim grbom. Pošto se bela boja dresa razlikuje od spoljašnjeg kruga na grbu, očigledno je da je taj krug na dresu žute boje i da je u pitanju grb kao na prethodnoj slici:
Ovaj grb ima svoj “rok trajanja” do 1959. kada Partizan menja svoje klupske boje iz plavo-crvenih u crno-bele, sasvim originalne i do tada nepoznate na fudbalskom nebu tadašnje Jugoslavije. Tada se uz SPORTSKO DRUŠTVO dodaje i pridevJUGOSLOVENSKO, a boja grba se drastično menja. Kompletan grb postaje crno-beli, uz crvenu buktinju i petokraku, dok drška baklje na dnu grba takođe dobija crno-bele boje. Tako dobijamo grb koji je Partizan nosio najvećim delom svoje istorije, grb poznat svima, grb koji je postao pravi brend i simbol Partizana:
Proslavili su ga mnogi asovi, od “Partizanovih beba”  poput Kovačevića i Pirmajera…
…preko asova iz šampionskih sezona 1975/76 i 1977/78 iz generacije Vukotića i Ace Trifunovića…
…pa sve do osamdesetih i generacije legendarnog Dragana Mancea…
…zaključno sa 1992. godinom i ovom generacijom koja je imala tu čast da poslednja nosi takav grb, tačnije grb sa natpisom JSD.
Od tada, Jugoslavija prestaje da postoji a umesto JSD u crni krug na grbu se po prvi put ubacuje naziv FUDBALSKI KLUB i takav grb ostaje do danas neizmenjen u pogledu reči koje se nalaze na grbu:
Zaključno sa sezonom iz koje potiče ova fotografija na kojoj je Lamine Diarra, znači 2007/08, koristi se i ovaj grb.
Te 2007/08 Partizan osvaja svoju 20. titulu šampiona i na grb dodaje dve zvezdice kao simbol za 20 i više titula:
Na slici je Almami Moreira, u dresu sa grbom sa dve zvezdice…
…i Saša Ilić, na slici iz tekuće sezone:
Autor grba Partizana je akademski slikar Branko Šotra.
Paralelno sa ovim grbom postojao je i alternativni grb, među navijačima popularno nazvan “lopata”, grb koji je svoje mesto našao jedino na ulaznicama, suvenirima, godišnjim kartama i klupskim brošurama, ali nikada nije prišiven na dres Partizana:
Bila je to priča o grbu Partizana. Partizan je jedini klub bivše “velike četvorke” koji nije bitnije menjao izgled svog grba i koji ga je uvek nosio na dresu.