Čakarević: Moramo da verujemo u naš rad i kvalitet

Marko Čakarević, iskusno krilo Partizana, posle novog poraza, sedmog iz poslednjih osam utakmica, nije klonuo duhom

Bio je 11. novembar kada je Partizan odigrao svoju najbolju utakmicu u ovoj sezoni. Do sada. I pobedio Megu u Sremskoj Mitrovici. Delovalo je da su izabranici Miroslava Nikolića uhvatili ritam, stvarno su izgledali dobro. Ali…

Posle te utakmice Partizan je nanizao četiri poraza. Pre ovog poslednje, od Lijetuvos ritasa, crno-beli su gubili od Olimpije i Budućnosti u ABA ligi, prethono i Albe u Evrokupu. Nije zanemarljivo reći i da su pre te pobede u Mitrovici, imali tri poraza u nizu – redom od Limoža, Crvene zvezde i Lokomotive.

Mnogo je. Previše. I mora da utiče na moral tima. Posebno kada su u njemu sve mladi igrači. Mahom debitanti na najvišem nivou. Onda i lopta postane vrela, mokra, klizava… Kakva god. Onda se na sred terena pojave prepreke, o koje se – pa čak i oni iskusniji – sapliću. Onda za dva minuta dozvolite da se prospe sve ono što ste gradili prethodnih 15. Onda prosto – odustanete. Jer više ne verujete u sebe. A nemate ni osećaj da drugi veruju u vas.

Tako su izgledali košarkaši Partizana na terenu „Simens arene“, u utorak uveče u Viljnusu. Rano su odustali od borbe. Iako su tokom prvih 15 minuta pokazali da imaju sa čime da se suprostave Lijetuvos ritasu, moral ih je potpuno izdao i nezaustavljivo su išli ka porazu.

Međutim, Marko Čakarević – najiskusniji u timu koji je igrao u Viljnusu – kaže da nisu odustali. Jednostavno…

– Razlika je bila prevelika da bismo mi, sa kvalitetom naše igre u tom trentku, mogli da se vratimo – rekao je Čakarević.

Jer…

– I u tih prvih 10-15 minuta, kada smo čak i vodili, mi smo pravili grešake, dozvoljavali protivniku skokove, lake poene, ali smo istovremeno bili dovoljno dobri da ostanemo u igri. Međutim, nastavili smo da dozvoljavamo sve isto Lijetuvosu, ali one stvari koje smo radili dobro, nismo nastavili da radimo. Lijetuvos je igrao agresivno, baš kvalitetno. Za svaku pohvalu.

Zadržao se još malo na utakmici. Pokušao da objasni.

– Igrali smo dobrih tih prvih 15 minuta, tada smo bili u egalu. Onda se u jednom trenutku desio pad. Samo par praznih minuta u kojima je Lijetuvos stekao prednost od 10 razlike i koju je, uglavno, držao do kraja. Osim u trećem periodu, gde smo spustili na četiri-pet, uopšte nismo bili konkuretni. I oni su priveli utakmicu lako kraju.

Nije tražio opravadnje, već je samo izneo činjenično stanje:

– Videlo se da su nam nedostajali Veličković i Gos da bismo mogli da zadržimo ritam koji smo imali tih prvih 15 minuta.

Posle svega – kako izgleda atmosfera u svlačionici posle tih sedam poraza iz poslednjih osam utakmica, pitamo Čakarevića.

– Sigurno da nikome nije prijatno jer smo ušli u seriju poraza. Ali, moramo da verujemo u rad, naš kvalitet i da se nadamo da ćemo beležiti bolje razultate.

Pred put u Viljnus je rekao da veruje u bolje igre u drugom delu sezone. Novi poraz ga nije naterao da promeni mišljenje.

– I dalje verujem u to – rekao je Čakarević.

I dok porazi u Evrokupu rezultatski toliko ne bole crno-bele, oni u ABA ligi su i te kako bolni. Kolo pre kraja prvog dela, Partizan je na polovičnom učinku – po pet pobeda i poraza. S tim da su tri neuspeha bili klasični kisovi, koji mogu mnogo da ih koštaju.

Da li se već sada oseća nekakva panika ili strah da crno-belima na kraju može da izmakne plej-of – što je postavljeno kao cilj pre početka sezone? Čakarević kaže:

– Imali smo ona dva poraza na početku koja nismo smeli da dozvolimo. To su kiksevi, kao i onaj poraz od Olimpije kući. Ali, i dalje smo tu, delimo četvrto-peto-šesto mesto… Sigurno ćemo igrati dosta bolje u drugom delu sezone, pa će i učinak biti dosta bolji – rekao je Čakarević.

Tekst : Sportski žurnal