Brutalna poruka Ilieva zvezdi: Vi nam birajte sudije, pristajemo na sve!

Tekst i fotografije : Telegraf sport

Do sada nezabeležen pokušaj da se stavi tačka na dugogodišnje tenzije između “večitih” stiže iz Humske

FK Partizan, promocija novog trenera, Miroslav Đukić, Ivica Iliev
Foto: Marko Todorović

Partizan je u Šapcu, u inspirativnom ambijentu pred 7.000 navijača, upisao novu pobedu i nastavio poteru za Zvezdom na tabeli, ali ni ovaj meč šampiona Srbije nije mogao da prođe bez optužbi iz tabora “večitog rivala”.

Sporan je opet penal, opet, kao i u Čačku, sviran crno-belima u smiraj utakmice pri egal rezultatu. Ispostavilo se preloman za pobedu.

Nije dugo prošlo od meča u Šapcu, sa “Marakane” je ispaljen novi rafal optužbi na račun Partizana i FSS-a i njihovog “zajedničkog delovanja” protiv Zvezde, ovoga puta preko sportskog direktora Mitra Mrkele.

Dan kasnije, iz tabora Partizana stigla je reakcija, možda i poslednja na optužbe Zvezde (teško je uopšte poverovati u tako nešto), ali namerno kažemo “možda poslednja” zbog ideje koju je izneo sportski direktor Ivica Iliev.

On je u razgovoru za naš portal poručio ljudima iz Zvezde da biraju sudije koje će suditi i njima i Partizanu do kraja sezone!

Priznaćemo, nikad viđeno na uvek zapaljivoj relaciji “večitih rivala”.

– Hajde ovako, da bismo završili sa ovim rijalitijem, zamolio bih glavnog i odgovornog urednika cele ove priče i njegovog rođaka iz sudijske komisije, da oni odluče koje će sudije da sviraju Partizanu, a koje će Zvezdi – do kraja! Nećemo se buniti ni za jednog! Evo, da bi prestali sa rijalitijem, neka to urade i neka nam se onda više skinu sa leđa. Neka izaberu sudije i da nas puste da igramo. Stvarno, više… – u dahu je govorio Iliev.

Foto: Marko Todorović

Pitanja nisu bila potrebna…

– Lično bih jako voleo da završimo sa ovim rijalitijem. Pošto svi znamo ko je režiser cele ove priče i to smo prošli put rekli, iako se sada gospodin Mitar Mrkela potpisao kao neko ko je zauzeo stav. Ali ja poznajem gospodina Mrkelu, veliki je igrač, bez mrlje u karijeri, veliki je čovek i imam neverovatan odnos sa njim i jednostavno znam da ovo nije on, ovo nisu njegovi maniri. Ovako svako, ne samo on, može da kaže i da se bilo kome stave reči, ali to nije on. Može i neko drugi, treći, četvrti ili peti da se isturi, što su već činili, ali sve se zna.

To što predlažete nije zabeleženo kod nas?

– Nije! Dakle, neka izaberu ko će njima da sudi utakmice i ko će nama. Neka oni biraju, neka kažu “evo, ovaj sudija sudi nama, a onaj vama”, samo neka se ovo više završi da možemo da se bavimo fudbalom i da se više mi iz Partizana ne bavimo njima, jer ovo već postaje ružno. Ja stvarno ne mogu da gledam unazad i da se bavim onim što je bilo, moj stav je “hajde stvarno više da se manemo tih stvari i da igramo fudbal”! Stavrno ne mogu da se načudim više toj priči (oko sudija). Evo ovako, ja ga molim, napišite ovako, da Ivica Iliev moli gospodina Terzića neka izaberu oni sudije i za nas i za njih, samo da skine više teret sa nas i da nas više ne pominje.

Možda su trenuci kada su Partizanu svirani penali u Čačku i Šapcu sporni, mada penal je penal, kad god bio sviran…

– Ma, nebitno je kad je penal sviran, da li u 88. minutu ili u 4. minutu – penal je penal! To sam i prošli put rekao. Pa, logično je da se velikim ekipama, i njima, i nama, koje konstantno idu napred i ofanzivni su, intenzitet napadanja pojačava kako se meč bliži kraju, a da je rezultat nepovoljan. Setimo se da se Partizanu u derbijima preko dvadeset godina nije svirao penal i koliko još jedanaesteraca očiglednih nije svirano, a sad se, evo, ide ka tome da se više nikada ne svira ni na jednoj utakmici! Nijedan penal od ovih koji su nam svirani nije sviran, a da nije bilo elemenata da se svira. Ako hoćemo, možemo da izvlačimo i analiziramo jedanaesterce koji su se svirali za nas i za druge i da se analiziraju jedanaesterac po jedanaesterac. Možemo, jedan po jedan, ali, opet, glupo je…

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

Tvrdite da se tenzija nepotrebno stvara?

– Samo se pravi tenzija među navijačima. Kome je do toga da bude krv, kome je do toga da bude negativno, kome je do toga da bude nezadovoljstvo, kome je u interesu da bude ratno stanje? Samo gledaju sopstvene interese. Pustimo, bre, ljude da igraju. Evo, recimo, prvi derbi je savršena slika kako treba da izgleda odnos dva kluba. Kad smo smirli strasti, zato što su oba kluba u Evropi, odmah se pokazalo da može bez imalo tenzije zbog evropskog rezultata. I kad je već takva situacija u društvu, među navijačima oba kluba, zašto sada ovde praviti tenziju? Čemu ovo sve? Ne znam koja je poenta te priče, šta se dešava, zašto? Ne kapiram više.

Pritužbe, ipak, nisu pokvarile utisak sportskom direktoru Partizana na doživljaj iz Šapca.

– Iskreno, fantazija jedna kako je bilo u Šapcu i to je ono kuda bih voleo da ide srpski fudbal. Stadion kakav treba za našu ligu, uslovi, publika, odavno nisam prisustvovao lepšem ambijentu…