Bonus je najveći problem: Sužene opcije za superligašku premijeru

Sve posle ispadanja iz stroja Nemanje Jovića

Ko bi rekao da će jedna od najproduktivnijih škola fudbala u Evropi da upade u problem s bonusima. Važi Partizananova akademija za nepresušan izvor talenata, kad se prave rang liste fudbalera poniklih iz jednog kluba, a rasutih u ligama Starog kontinenta, crno-beli su redovno prvi vrhu, međutim, ispada da veću korist prave drugima nego sebi.

Potvrđeno na primeru bonusa. U sedmici početka nove superligaške sezone, na Topčiderskom brdu ne znaju ko će im biti fudbaler mlađi od 21 godine koji će ispuniti pravilo FSS na subotnjem gostovanju Javoru. Prema svim nagoveštajima, trebalo je to da bude Nemanja Jović, ali se momak iz Zvornika povredio pred kraj priprema u Sloveniji i tako ostavio otvorenim pitanjem ko će ga zameniti, ne samo u Ivanjici, već i u drugom kolu prvenstva, kad izabranici Ilije Stolice budu gostovali Radničkom u Nišu.

Nevolja je nastala usled činjenice da je Nikola Terzić prevazišao kategoriju bonusa, a da u prethodnom ciklusu niko nije razigran to tog nivoa da bi mogao da popunu rupu nastalu Jovićevom povredom. Možda bi u nekim varijantama to bio Lazar Pavlović, ali mu posle tri godine pokušaja da se dokaže istekao ugovor i u potrazi je za novom sredinom. Povratnici u liku Zlatana Šehovića i Svetozara Markovića (obojica iz „klase 2000“) su godinu stariji od zadate granice (prema propozicijama takmičenja, u sezoni 2022/23 pod bonus potpadaju fudbaleri rođeni posle 1. januara 2001), što stavlja stručni štab u delikatnu poziciju. Stolica već na startu takmičenja mora da odabere igrača koji nema dovoljno ili uopšte takmičarskih minuta, a nevolja je što oni koji su mu na raspolaganju pokrivaju pozicije gde bi Parizan trebalo da bude najjači.

Primera radi, Marko Milovanović se nameće kao logično rešenje u ovoj situaciji, ali njegov usud je da je mesto špica rezervisano za Rikarda Gomeša. Veliki bi rizik predstavljalo izostavljanje najboljeg strelca lige odmah, u prvom kolu da bi se ispunilo pravilo bonusa. Bude li to Samed Baždar, onda bi iz projektovanih 11 ispao verovatno Kvinsi Menig, a nije baš ni da Pazarac ima dovoljno utakmica u nogama iz minulog šampionata da bi mogao da garantuje učinak kakav ima Holanđanin. Bar ne u ovom trenutku.

Na raspolaganju Stolici su u manevru još Vanja Vlahović i Mihajlo Petković. Obojica, poput, Baždara, uglavnom dejstvuju na krilu, što znači da bi u tom slučaju na klupu morali ili Menig ili Filip Holender, kome trener daje sve više šansi. Na pripremama je šansu dobio i Mateja Stašević, uglavnom da bi odmenio Aleksandra Filipovića i(li) Aleksandra Lutovca po desnoj strani. Opet, tek mu je 18 godina, a novajlija iz BATE Borisova se čini sigurnim na tom delu terena, uigravan je kroz sve tri kontrolne utakmice i ne deluje realno da se taj deo ekipe sad rasklopi zbog bonusa.

Rešenje bi moglo da stigne u vidu pojačanja. Nije slučajno sportski direktor Ivica Iliev najavio angažman bonusa, a najbliži tom statusu je Miloš Pantović iz Voždovca. Krilni vezista, sposoban da igra i u centralnom delu srednjeg reda, ispunjava kriterijume (rođen 2002), Stolica se pohvalno izrazio o njemu, Zmajevi ga još ne puštaju, što samo stvara napetost u Humskoj. Subota se bliži, a rešenja nema. Još.

Originalni članak Mozzart sport