Bez forsiranja u zimskom prelaznom roku: Stigao Kolorado, Haziza realniji na leto

Crno-beli su targetirali tri pozicije od kojih su dve bile uslovljene odlascima igrača iz postojećeg kadra

FK Partizan - FK Universitatea

Foto: partizan.rs/Miroslav Todorović

Nije Partizan previše poslovao u zimskom prelaznom roku, to naprosto nije ni bio plan u Humskoj, odakle su još tokom jeseni napominjali da će radije dovesti jednog ili dva fudbalera koji će doneti prevagu nego li nekolicinu njih od kojih neće biti neke koristi. Na kraju je taj plan i ispunjen, stigao je vezista iz Kolumbije Andres Kolorado (24), fudbaler od koga se očekuje da, kako to Gordan Petrić voli da kaže, donese balans timu, ali svakako i obezbedi mir u letnjim mesecima kada će pojedinim prvotimcima na toj poziciji isteći ugovori…

Crno-beli su targetirali tri pozicije – štopera, centarlnog veznog i krilnog napadača, s tim da su mesta u odbrani i bočno u veznom redu mahom zavisila od odlazaka, uz napomenu da bi samo pojačanje ektra kvaliteta dozvolilo “dupliranje”, pa i tripliranje broja igrača.

Odnosilo se to na Doleva Hazizu, za koga je Partizan poslao nekoliko ponuda, ali je Makabi iz Haife već prodao jednog bitnog igrača u Japan i. plašeći se osipanja kvaliteta, reprezentativac Izraela je zadržan do leta, kada će svakako ponovo biti u fokusu, jer je već dogovorio svoje uslove sa crno-belima.Dolev Haziza

Foto: Live Media Publishing Group / Alamy / Alamy / Profimedia

Potom su se u Humskoj fokusirali na drugu poziciju, tražeći kvalitet koji je trebalo da donese Gojko Cimirot iz Standarda. Kako se posao sa reprezentativcem BiH zakomplikovao iza kulisa i kako ga je trener Petrić na početku priprema “odjavio”zbog nekih nelogičnih poteza tokom pregovora, Partizan je krenuo u potragu za sličnim rešenjem.

Tražio se fudbaler u centralnom delu terena koji će doneti brzinu, agresiju, bolju kombinatoriku u polju od postojećih rešenja na toj poziciji i sposobnost pojavljivanja iz drugog plana.

Izbor je pao na Andrasa Kolorada i, čini se, da je takva odluka ispravnija, jer se radi od mladom fudbaleru (24 godine), koji bi, u slučaju da sve bude po planu i ostane u klubu na duže staze, mogao da ima i rezultatski i finansijski “nastavak”. Uz to crno-beli su dobili priliku da igrača vide na delu u narednom periodu, pa tek onda donesu odluku o eventualnom otkupu (klauzula 800.000 evra), što znači da su u ovom trenutku takođe uštedeli novac.

Šansa mladim igračima

Samed Baždar

Foto: partizan.rsTreća pozicija – centralni defanzivac – u zimskom prelaznom roku nije previše razmatrana, jer je od početka bila uslovljena odlaskom nekoga od prvotimaca koji je pokrivaju. Nije bilo logike da to bude Svetozar Marković, jer se letos vratio u Humsku i projektovan je da bude jedan od lidera ekipe, baš kao i Igor Vujačić, koji je odnovio ugovor.

Siniša Saničanin je takođe ostao u timu i biće deo rotacije u centralnom delu odbrane, baš kao i mladi Mihajlo Ilić kome je tokom priprema u Turskoj trener Petrić posvetio dosta pažnje, omogućavajući mu da kroz veliku minutažu stekne rutinu u seniorskom fudbalu. Ilić će, uz nekolicinu mladih igrača, dobiti priliku na proleće, jer će to, kako je Petrić i sam napomenuo pre nekoliko dana, zapravo biti opredeljenje Partizana u budućnosti.

Što se izlaznih transfera tiče, Partizan je imao mogućnost da zaradi milionsku sumu na Samedu Baždaru, za koga je nemački Hofenhajm ponudio obeštećenje od 3.000.000 evra, ali je u Humskoj ta ponuda odbijena, jer vlada mišljenje da se radi o talentu koji tek treba da se razvija kroz utakmice i dosegne vrednost koja troduplo veća.

Još ranije su na pozajmice poslati Nikola Terzić (Bandirmaspor), a juče i Vanja Vlahović (Atalanta) i u te dogovore su uvrštene otkupne klauzule (obe po 500.000 evra), kojima se Partizan osigurao aktiviranja istih.

Naravno, u još nekolicini zemalja traje prelazni rok i nije isključena još neka promena u Humskoj, ali kako trenutno stvari stoje, postojeći igrački kadar će “izgurati” prolećni deo sezone, kada se očekuju još tri ili četiri osveženja kako bi tim spremno dočekao kvalifikacije za Ligu šampiona.

Originalni tekst Telegraf.rs