Aleksandar Rašić: Partizanova šansa je prva utakmica, može sa zvezdom! U ovom dvoboju se krije šampion

Aleksandar Rašić je imao tu čast, šansu i priliku da sa Partizanom igra Fajnal for Evrolige. Danas igra u Rumuniji, ali kako kaže, iako mu se termini utakmica poklapaju često, uspeva da isprati crno-bele. Zato smo Rašića pozvali kako bismo čuli njegovo mišljenje pred polufinale ABA lige, a usput smo saznali ponešto o ulaganjima u rumunsku košarku, te o tome kako Rašić vidi šanse Orlova na predstojećem Mundobasketu. Takođe, Rašić je u razgovoru za MOZZART Sport najavio da će na kraju sezone verovatno završiti igračku karijeru.

Ali, pre svega u žiži je polufinale Jadrana.

Crvena zvezda ili Partizan. Pitanje je sada… Prvi meč se igra sutra od 19 časova.
Razmišljao sam dosta kada su izašli parovi. Stvarno, eto, derbi, nema favorita. Koje god da je takmičenje, deo prvenstva, nema stvarno favorita. Partizan je pokazao da može sa Zvezdom, mnogo je napredovao od početka sezone. Mnogo je unapredio igru. Vidi se da napreduje. Osvojio je Kup, to je jako dobro za ekipu i samopouzdanje. Videli su da mogu da igraju sa Zvezdom u svakom trenutku”, kaže Rašić na početku razgovora.

Košarkaš rumunskog Kluža ističe da prednost domaćeg terena i ne igra toliku ulogu koliko se čini.
Bez obzira na to ko ima prednost domaćeg terena – nema favorita. Ista je hala. Ja sam uvek voleo da igram pred njihovim navijačima. Nekako je to i veća inspiracija ponekad. Manje pritiska. Kada igraš pred svojim navijačima svi očekuju da ćeš dobiti. Ovako može i da se iznenadi“.

Pogotovo je taj prvi meč bitan po Rašićevom mišljenju. Tu vidi šansu crno-belih.
“Mi smo na taj Fajnal for otišli. Strava je bilo protiv Makabija, najbolja hala za igranje možda, posle Partizanove. Dobili smo ih prvu, odmah iznenadili i onda dobili dve kući i otišli na Fajnal for“.

Dopada mu se Zvezdin tim.
Zvezda ima stvarno dobru ekipu, stvarno super ekipu. Ima mnogo iskusnih igrača i tu je možda mala prednost Zvezde u odnosu na Partizan. Što je sam Perperoglu odigrao više sam nego svi igrači Partizana u velikim takmičenjima. U nekim trenucima to Zvezdi može da donese malu prednost“.

Čini se da su se dolaskom Andree Trinkijerija stvari drastično promenile.
Jesu, jesu, baš drastično. Napredak je vidljiv od pve nedelje rada sa njim. Čovek zna šta radi. Školovan je trener. Razume u kakvom je klubu, u kakvoj je zemlji, i on je sa ovih prostora. Znači mu i što zna naš jezik, nadam se da će ostati više godina. Da će se zadržati u Partizanu. Za neki veći rezultat potrebno je vremena, a on je na dobrom putu. Sledeće godine bi on pravio selekciju igrača, a to je vrlo bitno. Momci su mnogo napredovali. Treba strpljenja, a to je u Partizanu teško, ha-ha”, ističe Rašić.

I nastavlja…
Partizan je na dobrom putu. Vidim da je i hala puna stalno. Da navijači veruju u ovaj projekat. Prepoznali su energiju trenera i igrača. Ovo je dobar temelj za dalji napredak za ekipu i klub uopšte”.

Da li je neki od igrača Partizana zapao možda za oko sada iskusnom 35-godišnjem košarkašu?
Lendejl. Sviđa mi se i Renfro. Njega znam jako, jako dugo. Ne bih izdvajao. Renfro igra dobro za tim, nije košgeter, a može da da kada treba. Kapira. Dugo je u Evropi, zna košarku, radio je sa našim trenerima, dosta znači za ovu ekipu”.

Uloga stranaca je uvek aktuelna, ali i upitna…
Jeste. Nikome se to ne dopada. Velika je presija rezultata. Retko ko ima hrabrosti da pusti mladog igrača. Juri se rezultat. To nije samo kod nas, već u Evropi celoj. To je bio zaštitni znak Partizana, forsiranje mladih igrača i da juri i rezultat. Sada je pritisak malo veći. A u budućnosti mislim da će Trinkijeri uvoditi i mlađe kada odradi selekciju koju želi”.

Vanja Marinković? Mnogi očekuju mnogo od njega, ali čini se da je i taj pritisak vrlo jak i konstantan.
Veliki potencijal ima stvarno. Možda je tu preveliki pritisak javnosti. Očekivanja su velika. Mislim da treba imati strpljenja jer igra na poziciji košgetera, šutera. Stalno se očekuje od njega da daje poene. Košarka, posebno kod ovakvog trenera, nije samo davanje poena. Sigurno će napredovati. I odbrana, selekcija šuta, pravljenje odluka… Kroz rad s trenerom će biti sve bolji”.

Da li je Evroliga moranje za crno-bele? Šta ako se ne plasiraju ove sezone u elitno takmičenje?
Bitno je da ekipa igra Evropu, ne znam koja su pravila… Neće biti tragedija iako ne odu u Evroligu, naravno to je svima želja, cilj Partizana sigurno. Ali, bitno je da se igra Evropa, što više utakmica. Stvarno je Evrokup vrlo kvalitetan, mnogo dobrih ekipa ima, sigurno pet, šest evroligaških. Tako se privlače i strani igrači, a mladi će moći da stasaju. Neće biti tragedija ako ne bude Evrolige. Ali, Evroliga je Evroliga, tu nema reči”.

Budućnost, Cedevita? Kako ti se čine?
Pratio sam malo. Cedevita je vrlo loše počela sezonu, ali je potom sve promenila i počela bolje da igra. Mislim da će iz ovog srpskog polufinala biti šampion na kraju. Tako mi se čini”, kaže Rašić, a mi konstatujemo da bi bilo dobro da bude baš tako.

MISLIM DA ĆU POSLE OVE SEZONE ZAVRŠITI KARIJERU

Malo o Rašićevim igrama i rumunskom šampionatu… Kako ti se čini košarka u toj zemlji?
Neočekivano dobro. Ovde sam tri godine, nisam očekivao da će biti ovako. Prve godine sam došao zbog blizine. A nisam igrao par godina u ekipama koje se bore za trofeje. Falilo mi je toga. Ova ekipa je pokazala ambicije. I stvarno sam produžio ugovor posle prve godine, uživam ovde, osvojili smo pet od mogućih šest trofeja. Uslovi su fantastični”.

Ulaganaj su vrlo dobra.
Jeste, baš dosta se ulaže poslednjih godina, dovode se bolji stranci. Ali nema dobrih mladih igrača. Stručni kadar nije baš na zavidnom nivou i onda su mladi igrači neobučeni dovoljni. Liga dobija na kvalitetu. Ulaže se sve više novca. Ne mogu da se žalim”.

Planovi za dalje, za budućnost?
Oni su mi nudili još godinu dana, da produžim, ali mislim da će mi ovo biti poslednja sezona, generalno gledano. Da će ovde biti kraj moje karijere. Nisam još definitivno odlučio, ali… Starija ćerka kreće u školu i onda ne bih voleo da se selimo. Voleo bih da krene u školu, a onda bih se i ja preselio u Beograd, vratio bih se kući. Voleo bih da budem više tu. Mislim da je vreme malo ja da se žrtvujem. Iako sam fizički odlično, mogao bih da igram još godinu, dve. Devedest devet odsto ću zbog toga da se vratim u Beograd”.

JOKIĆ JE STRAVA IGRAČ, MISLIM DA ĆE SE ODAZVATI REPREZENTACIJI

Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo su iza nas, sledi Kina…
Bilo je haos, ne samo sa nama već sa svim reprezentacijama. Stvarno ludilo, ne znam šta da kažem. Ono nikome ne odgovara. Stvarno je katastrofa, trebalo bi da se nađe neko drugo rešenje. Super je što smo se plasirali, nadam se da ćemo biti kompletni. Imamo velike šanse da doguramo daleko, vidim po žrebu. Vidim i po reakcijama igrača, svi su pozitivni. Navikli su na pritisak. Da napadnemo zlato, što da ne?”, kaže Rašić.

Postoji mogućnost da izbegnemo Amerikance do finala.
“To je svima cilj, ha-ha. Imamo iskustvo igranja s njima, imamo dobrih igrača iz NBA lige, ne plašimo se njih”.

Šta misliš o priči vezano za Nikolu Jokića. Njegove igre u Denveru i situacije vezane za reprezentaciju?
Mislim da će sigurno da se odazove. Nema razloga da se ne odazove. Poslednji put je bilo oko ugovora, a to je sasvim normalno da igrač ne sme da rizikuje. Svi imamo primer Jorovića koji jeto uradio jedne godine i izgubio veliki ugovor. Sasvim je logično što je to uradio. Mislim da će sada da se odazove, nema razloga da se ne odazove. Mislim da bi i on momak voleo da igra i da osvoji to, čast je igrati za reprezentaciju na svim takmičenjima”, kaže Rašić.

A nastupi Jokića u Denveru?
Igra stvarno fantastično. Skoro u proseku beleži tripl-dabl. Stvarno strava! Koliko veruju u njega, koliko igra s lakoćom. Ne znam kako da opišem. To niko nije očekivao, niko nije ni sanjao da može ovako da igra”.

Za kraj, tvoja prognoza, da li bi bio zadovoljan polufinalem na Mundobasketu?
“Ma, finale sto odsto, minimum finale. Daj Bože da uhvatim vremena, da odem da gledam malo”, zaključio je Rašić kroz osmeh.

Intervju preuzet sa portala Mozzart sport