Partizanovi kuvari spremno čekaju početak priprema i susret sa igračima
ФОТО: ФК Партизан
Svedoci fudbalskih vragolija, naročito na „malim terenima”, neretko se susreću s komentarom inspirisanog pojedinca: „Šta si ručao danas?”, propratnom duhovito/zajedljivom ilustracijom slabog, traljavog šuta.
Glavni „krivci” što se to ne događa prvotimcima Partizana su majstori iz kuhinje u „Zemunelu”: kuvar Lazar Vorkapić i glavni poslastičar Marija Potkonjak, raspoloženi da otškrinu vrata restorana u crno-belom sportskom centru i kamerama.
– Dnevno, u zavisnosti od dela sezone, spremimo od 120 do 150 obroka. Svakom fudbaleru pristupamo posebno, dogovaramo se, naravno, sa stručnim štabom i doktorima. Stranci imaju svoje navike, usklađujemo ih uz „meni”. Efekat truda svih nas – kad vidimo da je neko dete poteklo odavde napravilo nešto veliko. Vlahović, Pavlović, Mitrović, Milenković… – ponosito, za Partizanov podkast, veli Marija Potkonjak.
Kako postižete da nikog ne zaboli stomak pred važnu utakmicu?
– Pristup hrani ima samo osmoro ljudi. Sve je napravljeno da fudbaleri budu maksimalno zaštićeni. Za 11 godina koliko sam ovde, beležimo odlične rezultate. Nikad nismo imali problem, čak i ako bi se pojavio – rešavali bismo ga u hodu. Igrači su izuzetno vaspitani, kulturni, dobra deca… Sa dečacima iz škole fudbala se šalimo: hoćeš li da budeš Strahinja Pavlović, Aleksandar Mitrović?
Anegdota – na pretek?
– Vujačić obožava kiflice, obećala sam da ću da mu ih napravim uskoro. Fudbaleri vole da se druže i zapevaju. Atmosfera među njima je fenomenalna.
Za to je zaslužan trener Gordan Petrić?
– Normalan, kulturan, stabilan čovek. Bez mnogo isticanja. Divan prema svima nama, izuzetan, nikog ne izdvaja, sve poštuje.
Petrić je insistirao da i vi, što bi se reklo – „iz senke”, putujete na utakmicu Lige konferencije u Nicu?
– Gordan smatra da smo porodica i da uvek treba neko od nas da putuje sa ekipom.
Fudbaleri su zahtevni?
– Najbolje se razumem s Rikardom. Prethodno, sa Jojićem, Lazarom Markovićem, Strahinjom Pavlovićem. Sa svima možete da se dogovorite. Saša Ilić – nešto specifično, van svih kategorija. Priča za sebe.
Jedva čekate start priprema?
– Spremni smo! Šta kažu Gordan i ekipa – prema tome se upravljamo – zaključuje Marija Potkonjak.
„Tajming” da se u priču uključi i Lazar Vorkapić, suočen s premijernim pitanjem: kakvu hranu spremate igračima?
– Najbitnije od svega – da hrana bude sveža. Lepo na pogled i sa ukusom. Nema nekih posebnih zahteva. Ponekad bi voleli koka-kolu i gazirana pića, ali… moraju da se pridržavaju pravila. Piletina? E, tu su malo… probirljiviji.
Otkrijte „meni”?
– Čorba ili supa, u dogovoru s medicinskim timom… Međujelo – obično pasta, glavno jelo i… poslastičarka Marija napravi dezert koji obara s nogu.
S obzirom na veliki broj stranaca, ima li posebnih zahteva – religijskih?
– Sve u dogovoru sa igračima i doktorom. Natho ne jede svinjetinu, Menig isto, da li zbog religijskih zahteva, ili treninga… Ako traže da biftek bude srednje pečen – naše je da to uradimo.
Muslimani se pridržavaju običaja?
– Za njih poručujemo posebnu junetinu po halalu – iz Novog Pazara, da bismo bili sigurni da im pružamo kvalitetnu hranu – naglasio je Vorkapić, uz napomenu da mu kao velikom partizanovcu („Tradicione di familija”) rad u „Zemunelu”, iako to može da čini u hotelima i inostranstvu za veći novac, hrani dušu.
Originalni članak Sportski žurnal