Opština Voždovac: Ne gušimo Partizan, nudimo svu pomoć!

Mondo sport piše…

Kako će se rešiti zamršen slučaj Vaterpolo kluba Partizan, koji proživljava najteže dane u svojoj istoriji, teško je reći. Sudbina Vaterpolo kluba Partizan, najtrofejnijeg u Evropi, sedmostrukog klupskog šampiona Starog kontinenta, umnogome će odrediti i sudbinu budućnosti srpske reprezentacije, a na sve ovo je ukazivano godinama unazad, a u trenucima najveće sreće u dosadašnjoj karijeri na ovo je ukazivao i proslavljeni vaterpolista Andrija Prlainović.

Stanje u srpskom vaterpolu se odavno može nazvati alarmantnim…

Predsednik Opštine Voždovac Aleksandar Savićsazvao je danas konferenciju za novinare na kojoj je predstavio svu dokumentaciju u vezi sa vlasništvom i korišćenjem prostora na Sportskom centru Banjica, sa jasnom porukom da taj sportski objekat sa bazenima koje godinama (decenijama) koristi Vaterpolo klub Partizan pripada isključivo Opštini i njenim građanima, a ne klubu.

“To nije ničija privatna svojina, to nije svojina VK Partizan, već državna, pripada Opštini Voždovac. U taj objekat su ulagali babe i dede, roditelji dece koja danas ne mogu bespaltno da koriste bazene i objekat”, rekao je Savić.

Poručio je i da “nijednog trenutka namera Opštine nije bila da ugasi, uguši ili izbaci VK Partizan iz Sportskog centra“, da je čelnicima Partizana nudio sve termine za treninge, utakmice i školu i odlučno negirao tvrdnje iz Partizana da Opština Voždovac nikada nije imala veze sa Sportskim centrom “Banjica”.

Ja bih bio politički diletant da imam nameru da izbacim na ulicu jedan od najtrofejnijih i najboljih vaterpolo klubova u Evropi. To nije nijednog trenutka bila namera ni mene, ni Opštine. Šta mislite kako bih ja postupio čak i da se presudi u korist tužbe za iseljenjem? Pa, naravno da to nikad ne bih uradio“, rekao je Savić u prostorijama opštine kojom upravlja, a u kojoj su, osim novinara, bili i predstavnici raznih klubova i sportskih organizacija sa teritorije voždovačke opštine.

Pretilo je da u jednom trenutku susret sa novinarima preraste u političku tribinu i pružanje opšte podrške Saviću i opštini.

Među njima je bio i predsednik Rukometnog kluba Partizan, koji je probao da se “ogrebe” za neki popust za kiriju…

“Ovu konferenciju za novinare sam sazvao zarad istine i javnosti koja treba da zna jedinu i pravu istinu o celom ovom slučaju, a to nije ono što se spinuje od kruga užeg kruga rukovodstva VK Partizan. Istina je jedna jedina i sada ćete da je čujete – Vaterpolo klub Partizan nikada nije bio, niti je vlasnik ove nepokretnosti, a sve to može da se proveri u Katastru“, rekao je Savić i potom predočio svu dokumentaciju u vezi sa istorijatom vlasništva nad Sportskim centrom Banjica.

Pre nego što vas ukratko uputimo u celu priču i istoriju, još jedan podatak koji je saopštio Savić: Trenutni dug Vaterpolo kluba Partizan je oko 160 miliona dinara (oko 1,3 milion dinara SAMO ZA STRUJU i GREJANJE).

Voždovac pruža ruku Vaterpolo klubu Partizan, ali nema nameru da plaća zaostale dugove, niti želi da se obavezuje da Partizanu pomogne finansijski. Opština je spremna i želi da potpuno renovira ceo Sportski centar, da Partizanu da sve termine koji su mu potrebni u bazenu, ali do danas iz Partizana nisu na to pristali. A Opština ne želi nasilnim putem da uđe u objekat…

Mi želimo da sportistima, vaterpolistima, deci pružimo najbolje moguće uslove, a da njihovo bude samo da se bave sportom, vaterpolom i plivanjem. Da ne razmišljaju o tome da li je voda hladna, da li će svlačionice biti čiste, toaleti…“, rekao je Savić.

Ključni problem je u ovome: Partizan je napravio veliki dug, a nema odakle da ga vrati. Opština nema nameru da preuzima te dugove koje je neko drugi napravio, a ne želi da se obaveže ni da pronalazi sponzore za trofejni klub, jer

MONDO je pitao Savića da li, osim besplatnih termina za treninge, utakmice, školu vaterpola, tople vode i renoviranog bazena, opština može još nekako finansijski da pomogne Partizanu, jer je vaterpolo neprofitabilan sport, i dobili smo ovakav odgovor:

Valjda je rukovodstvo klubova, koje je izabrano, zaduženo da nalazi sponzore. Ako ne može da ih nađe, onda je nesposobno“, smatra Savić.

Predstavljen je i kratak video materijal o tome kako trenutno izgleda unutrašnjost zatvorenog bazena na Banjici – blago rečeno katastrofalno. Krov se raspada, prokišnjava na delu iznad tribina, tuševi su pokvareni, svlačionice oronule, toaleti u užasnom stanju, rđa se uhvatila tik uz plivalište… U filmu učestvuju i zaposleni u objektu – spremačica i čovek iz tehničkog održavanja – koji kažu da im se duguje veliki broj plata, da nemaju osnovne uslove za rad.

Čelnik voždovačke opštine kaže da hoće da vrati bazen i ceo taj sportski objekat onima kojima i pripada – svim građanima. Opština Voždovac je štampala i kartice za penzionere za korišćenje bazena na Banjici, a na njima je i amblem VK Partizan, jer, rekao je Savić, namera je bila da prvo Partizan kaže kada želi da ima termine, pa tek onda građanstvo.

Dali bismo im 10, 15 sati dnevno, koliko god da treba, jer želimo da Partizan i dalje beleži uspehe, da naši vaterpolisti osvajaju medalje. To je najbolji klub na svetu u vaterpolu“, kaže Savić, koji je dodao da je još pre dve godine imao razgovor sa predsednikom VK Partizan Aleksandrom Šoštarom i tada mu je rekao da želi da pomogne klubu, ali i da želi da poslovanje vrati potpuno u legalne tokove.

“Ako nešto od ovoga što sam rekao ili ovo što sam pokazao nije tačno – spreman da da odmah podnesem ostavku. Ali, pozivam i ljude iz VK Partizan da isto to učine ako se dokaže da oni nisu u pravu”, rekao je predsednik Opštine Voždovac.

Savić je izneo još neke probleme, poput zakupa lokala U SC Banjica. Naime, čelnici Vaterpolo kluba Partizan izdavali su lokale koji se nalaze ispred bazena, ali je problem, ističe Savić, što za mnoge od th poslova NEMA ugovora o zakupu, kao ni za teniske terene koji se nalaze u sklopu sportskog centra.

“Neko je više od 25 godina uzimao pare od zakupa, to smo saznavali i od pojedinih zakupaca, ali se ne zna gde su odlazile te pare. U renoviranje bazena sigurno nisu, jer ovako sigurno ne bi izgledao da se bar nešto od toga ulagalo. Godinama se novac od zakupa isplaćivao ‘na ruke’ i ne zna se gde je završio”, ističe predsednik voždovačke opštine.

Savić je otkrio da ga je pre 20 dana pozvala generalni direktor VK Partizan Tatijana Rakas i ponudila mu da uđe u Skupštinu kluba. “Bio sam pozitivno iznenađen i tonom razgovora i njegovim tokom i bilo mi je drago što su me pozvali, ali nisam mogao da pristanem, jer to ne smem kao predsednik opštine. Ali, nadao sam se da je to put ka rešenju, ali onda je usledio novi napad i spin iz Partizana”.Predsednik Opštine Voždovac je rekao i da su danas dva glavna zakupca lokala u SC “Banjica” nemogućeni da rade, iako uredno plaćaju zakup, jer su počeli građevinski radovi baš ispred njihovih lokala.

“I sad recite vi meni, ko nad kim tu vrši nasilje, kako to kaže gospodin Aleksandar Šoštar? Pa ovaj čovek što sedi do mene (Dragan Životić, novopostavljeni direktor SC Banjica) ne može da uđe u taj objekat, jer čim ga vide kako prilazi, oni pozovu obezbeđenje, a mi nikada nećemo hteti ništa nasilno da radimo. Oni su u tri sata noću isekli dotok za grejanje, imamo dokaze za to, podneli smo i krivične prijave”, rekao je Savić.

Vaterpolo klub Partizan@officePartizan

VAZNO: U TOKU JUTRA MIRKO BRADAJIC, SEKRETAR VK PARTIZAN JE PRIVEDEN NA INFORMATIVNI RAZGOVOR ZBOG RADOVA NA SANACIJI KISNE KANALIZACIJE U SC BANJICA KOJI SU UREDNO PRIJAVLJENI OPSTINSKIM ORGANIMA!

88 people are talking about this

***U ponedeljak ćemo saznati odgovor, jer je za tad dan zakazana konferencija za novinare VK Partizan.

BAZEN DANAS IZGLEDA OVAKO

ISTORIJAT VLASNIŠTVA SPORTSKOG CENTRA BANJICA

Sportski centar Banjica izgrađen je 70-ih godina prošlog veka, a finansiran je sredstvima Opštine Voždovac, tačnije građana koji pune budžet opštine. Opština je bila ta koja je sa nadležnim službama odobravala projekat, dozvole…

Ali, 1992. godine, postojao je usmeni dogovor, kaže Savić, tadašnjih čelnika opština Voždovac i Savski venac da Savski venac prenese pravo koriščenja objektom na Vaterpolo klub Partizan. Ovaj sportski objekat inače nalazi se na teritoriji Opštine Voždovac i nikada nije imao teritorijalne veze sa Opštinom Savski venac, pa je stoga čudno kako je ovo uopšte bilo moguće.

Tek, tako je tada odlučeno, pa je dve godine kasnije, iz registra Privrednog suda obrisan Sportski centar “Banjica” i pripojen je Vaterpolo klubu Partizan.

Poslednjih godina počinje prava pravna borba oko toga ko ima pravo da koristi i upravlja Sportskim centrom “Banjica”. Na opštu besparicu u klubu, došla je i odluka o “oduzimanju” bazena na Banjici, odnosno povratku Sportskog centra Banjica u vlasništvo Opštine Voždovac posle 26 godina.

Viši sud je dva puta presuđivao u korist Opštine, Apelacioni sud preinačavao ta rešenja. U decembru prošle godine Grad Beograd je doneo rešenje da se Sportski centar “Banjica” da na korišćenje Opštini Voždovac, ali je Partizan pokrenuo upravne postupke pred sudom na to rešenje.

Apelacioni sud je 2016. godine potvrdio pravo korišćenja opštine Voždovac nad Sportskim centrom na Banjici, koji je kao državna imovina, nezakonitom odlukom Izvršnog odbora opštine Savski venac 1992. godine dat na korišćenje Vaterpolo klubu Partizan“, navedeno je iz Opštine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *