Miško Marić:U životu je važno biti dosledan, biti svoj

Legendarni srpski, jugoslovenski košarkaš koji je ogroman trag ostavio u “crno – belom” taboru bio je gost rubrike Mozzart Sporta “Pet na pet”.

Miško je treći strelac Partizana svih vremena, ispred njega jedino su Kića i Praja. Iz užičkog Jedinstva stigao je u Partizan i u nemu proveo jedanaest sezona. U tom periodu uzeo je tri šampionske titule i jugoslovenski Kup. Dva puta osvajao je Kup Radivoja Koraća. Za “A” reprezentaciju ima oko 40 nastupa. Karijeru je završio u ekipi CSKA iz Sofije i igrao je protiv čuvenog Sabonisa koji je tad bio u Realu. Dao mu je u dva duela 21 i 27 poena.

Pogledajmo Marićeve odgovore…

1.Da li ste svojevremeno trenirali još neki sport osim košarke i koji?
“U vreme mog odrastanja bavili smo se svim sportovima. Igrao se fudbal, stoni tenis, u kome sam baš bio dobar, tenis, vozio sam bicikl. Moje generacije znaju, tenis se igrao tako što smo razvlačili konopac i prebacivali lopticu. Onda sam izrastao, motoriku sam stekao bavljenjem pomenutim aktivnostima i relativno kasno posvetio se košarci”.

2.Ko Vam je bio sportski uzor, idol, u tinejdžerskim danima?
“Bez dileme Krešimir Ćosić. Bio je najbolji igrač u tadašnjoj državi. Ćosa je išao ispred svog vremena”.

3. Klub koji nosite u navijačkom srcu ?
“U Partizanu sam proveo jedanaest sezona. Stigli smo do mnogobrojnih trofeja, dakle, Partizan. Međutim, nisam zagriženi navijač, poštujem rivale, navijam za sve srpske klubove”.

4.Sportski događaj koji je ostao u sećanju i koji ćete pamtiti celog života?
“Bilo je utakmica koje se ne zaboravljaju. Recimo protiv Bosne kad smo dobili i uzeli kup Radivoja Koraća. Potom balkanski klasik sa Cibonom u Zagrebu. Utakmica je odlučivala o šampionu države. Igralo se pred dvanaest, trinaest hiljada navijača, direktan sudar sa Krešom. Partizan je dobio i postao prvak Jugoslavije”.

5.Životni i sportski moto?
U životu je važno biti dosledan, biti svoj. Biti pošten prema sebi, ali i prema drugima. Ne dozvoliti da padneš pod tuđi uticaj. Nezavisan, svoj u glavi”.

Izvor Mozzart sport