Mijailović: U ovom trenutku se borimo da preživimo

Predsednik Partizana Ostoja Mijailović govorio je o aktivnostima članova tog kluba tokom krize izazvane koronavirusom, kao i o njenim mogućim posledicama.

Imamo svakodnevni kontakt sa igračima, većina je u Americi. Rašon Tomas je jedini u Beogradu. Andrea Trinkijeri je u Italiji sa svojom porodicom, Vlado Šćepanović je u Kolašinu, takođe sa porodicom. Ljudi u klubu, neko radi, neko ne radi. Pitanje je šta u ovom trenutku može da radimo kada nema utakmica, nema aktivnosti, nema treninga. Svi očekujemo da će nešto da se desi, ali je to u ovom trenutku prilično neizvesno“, istakao je Mijailović i dodao da će kriza ostaviti posledice po sve klubove i takmičenja.

Situacija je specifična. Svaki dan razmišljamo o tome. Imali smo situaciju da u Evroligi da klubovi imaju budžete od 50.000.000, a neki deset puta manje. Sigurno je da će se smanjiti budžeti i igrača i stručnih štabova svih ekipa jer će biti manje novca na tržištu. Ekonomija na svetskom nivou doživljava udare. Pitanje je do kada će ovo trajati i kakve će posledice kompanije imati. Moramo da shvatimo da posle svega ovoga situacija neće biti ista. Mi moramo da iznađemo mogućnost da nastavimo na onom nivou na kome smo bili pre 15-20 dana, a kakve će biti ambicije zavisiće od realnih prihoda. Sigurno je da ćemo morati svi da se zadovoljimo sa nečim manjim. Meni je to izgleda suđeno. Pre dve i po godine sam došao u Partizan i sedim u vrućoj fotelji i dalje. Izgleda da mi nije suđeno da sedimu toploj fotelji i da uživam, već ćemo morati da se mučimo i narednih godina”.

Kao jedno od potencijalnih rešenja navodi se i poništenje ABA lige.

Partizan je poslednji klub koji je želeo da se desi ovako nešto. Mi smo igrom na terenu izborili pozicije i u ABA ligi i u Evrokupu. Siguran sam da nijedna titula nije vredna kao ona koja se izbori na samom parketu. Neće nam previše značiti bilo kakva titula za zelenim stolom ili na bilo kakvim komisijama. I mi bismo želeli da osvojimo titulu na terenu. Mnogi su skočili na mene kada sam podsetio kako je neko 1999. došao do pozicije broj jedan, a kako je i tim sa pozicije broj dva igrao Evroligu. U ovom trenutku ne znamo šta će Evroliga da odluči i da li će ABA uopšte imati mesto u Evroligi, bez obzira kako se završi ovo takmičenje. Sve je to daleko. Najbolje je da sačekamo da prođe koronavirus i da sačuvamo naše živote, a mi ćemo se zatim boriti za poziciju Partizana i u Evropi i u ABA ligi. Treba svi da imaju na umu da budu korektni i pošteni prema tome što smo mi zaslužili samom igrom“.

On je dodao da se godinama zalaže za kontinuitet ekipe, ali da će odluku o eventualnim kadrovskim promenama doneti stručni štab.

Mi smo napravili rezultate ove godine tako što smo nastavili kontinuitet od prošle sezone, kako sa stručnim štabom, tako i sa samom ekipom. O tome će odlučivati stručni štab, a zavisiće mnogo od toga kakve će nam biti mogućnosti sa ekonomske strane“.

Upitan da li su bačene pare na dovođenje beka Brajana Angole, s obzirom na sve što se dogodilo, 40-godišnjak je rekao:

Nemamo kuglu iz koje ćemo videti šta će se desiti. U momentu kada smo ga doveli, stručni štab je bio za njegovo dovođenje i on se odlično uklopio. Napravili smo rezultate zajedno sa njim, ali se situacija promenila. Mislim da nismo pogrešili, to je bilo neophodno“. 

Spekulisalo se da je Panatanaikos zainteresovan za trenera Andreu Trinkijerija.

Andrea ima ugovor još godinu dana, i za aktuelnu sezonu. On je trener Partizana, a šta će biti, videćemo“.

Kada su u pitanju ugovori igrača, poput Markusa Pejdža, Ognjena Jaramaza, Korija Voldena i Radeta Zagorca, Mijailović je kazao:

Jaramaz ima ugovor za narednu sezonu, kao i Volden. Sa Pejdžom ćemo da vidimo kakva situacija bude bila. On je odigrao dobru sezonu, videćemo. Ponavljam, da sačekamo da se završi ova situacija i kada sve ovo prođe, videćemo kakve su naše ambicije u odnosu na mogućnosti. Voleo bih da zadržimo kostur ekipe jer je ona pokazala da ima i te kakav karakter i da zna da se bori“.

Navijači se nadaju povratku Vladimira Lučića i Dragana Milosavljevića u Partizan.

Dao bih sve da se to desi, ali ne znam koliko je to realno. Razgovaraćemo sa strukom kada za to dođe vreme. Želeli smo ih i prošlog leta, nije nam se ispunilo. To zavisi i od njihovih ambicija i ugovora“.

Isplaćivanje svih obaveza, uključujući plate zaposlenima i sve prateće troškove, predstavljaće veliki izazov za ‚crno-bele‘.

Biće jako teško ispoštovati sve do kraja godine. Borićemo se. Ostali su nam i neki repovi iz prehodnog perioda, da rešimo neke stare dugove. Ali, moramo da budemo svesni činjenice da su nama prihodi prestali da dolaze – i po osnovu karata, i po osnovu sponzorstava. Mi u ovom trenutku gledamo da preživimo i da se spremimo za narednu sezonu. Verujem da Partizan nije jedini u takvoj situaciji, velike gubitke će imati i svi klubovi u Evropi. Svi se susrećemo sa istim problemima. Treba troškove smanjiti na minimum, pa da dođemo u situaciju da napravimo što manje gubitke za sledeću sezonu. Ovo će sigurno usporiti rad svih klubova, ali mi ćemo dati sve od sebe da posledice budu što manje“.

On smatra da je predlog da se sezona obriše kao da nije postojala sasvim nerealan.

“Čujem takve predloge. Ali, ja postavljam kontra pitanje – ko će klubovima da vrati uloženo? Mi smo uložili mnogo novca, po ugovorima imamo obaveze da platimo Arenu, igrače i stručni štab. Ako obrišemo sezonu kao da nije ni postojala, ko će da vrati ta ulaganja? Mislim da treba da budemo racionalni u ovom trenutku, a ne da pričamo o stvarima koje nisu realne“.

Ostoja napominje da je veoma bitno za sve učesnike da se što pre pronađe rešenje.

Da se sve ovo završi početkom maja, u najboljem slučaju, i da se igrači tada vrate, morali da budu 28 dana u izolaciji. A onda treba da treniraju i da igraju nekakva takmičenja. Treba imati na umu da postoje igrače kojima ističu ugovori krajem ove sezone, a to je najdalje 20. jun. Da li će igrati, a ugovori su im istekli? Kako će biti plaćeni? Mislim da bismo izbegli posledice i sanirali štetu ukoliko bismo što pre doneli odluku koja bi bila najmerodavnija i najpoštenija za sve klubove. A ne da pričamo o iluzornim stvarima, da li ćemo nastaviti sezonu u julu ili u avgustu kada treba da se pripremamo za sledeću godinu“, zaključio je Mijailović.

Tekst preuzet sa portala N1 sport


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *