Hapšenja u Belgiji: Agenti „oprali” Mitrovićev transfer

Policija je potvrdila da je akcija sprovedena sprovedena istorvremeno na tri lokacije

Belgijska policija uhapsila je dva fudbalska agenta zbog sumenj da su učestvovali u „pranju novca” od transfera Aleksandra Mitrovića iz Anderlehta u NJukasl u leto 2015. godine vredan 18 miliona evra.

U Monaku je uhapšen Kristof Enrotej, a u Liježu njegov saradnik, bivši pravnik agencije „Van gol menadžment“ iz Šarbeka koja je realizovala tramnsfer.

Istražitelji su ušli u prostorije agencije u Šarbeku, klupski sportski centar Anderlehta i Fudbalski savez Belgije. Prethodile su im policijske akcije u Monaku i Londonu.

Prvi deo akcije je sproveden još 24. aprila, kad je policija pretresla prostorije Anderlehta i zaplenila dokumenta i računare kluba.

Tužilaštvo Belgije je naglasilo da akcija nema veze sa prošlogodišnjom aferom „Čiste ruke“, tokom koje je razotrivena mreža agenata, sudija i fudbalera koji su učestvovali u nameštanju rezultata belgijske lige.

– Imamo neka pitanja za agente. Postoji sumnja da je bilo „pranja“ novca – izjavio je potrparol belgijskog tužilaštva.

Enroteja će saslušati policija Monte Karla, a onda odlučiti da li će ga izručiti Belgiji.

Anderleht i Fudbalski savez Belgije su objavili da u potpunosti sarađuju sa policijom. Engleski mediji su objavili da je rukovodstvo NJukasla odbilo da komentariše događaje u Belgiji.Srpski golgeter van istrageAleksandar Mitrović nije pod istragom policije, objavili su belgijski mediji.Reprezentativac Srbije nije pod sumnjom da je učestvovao u nezakonitim radnjama, pa ga ni članovi belgijskog tužilaštva nisu posetili u Londonu, gde je vođena istraga o poslovima Kristofa Enroteja.Istražitelji pokušavaju da ustanove koliko su transfer agenti prijavili u Belgiji.NJukasl je objavio da je Mitrovića kupio za 13 miliona funti, što je 2015. iznosilo 18 miliona evra. Sumnja se da su agenti prijavili milion manje.

Tekst preuzet sa portala Sportski žurnal