Fudbalski menadžer o platama fudbalera: Svi smo preterali, nije normalno da neko u Srbiji zarađuje 50.000 evra godišnje

Pandemija virusa korona je zaustavila fudbal u, skoro, svim ligama sveta. Kada su se svi navikli na novonastalu situaciju, bez utakmica i treninga, počela su da se potežu ekonomska pitanja jer će pauza i na fudbal ostaviti posledice. Svako ima neko svoje viđenje za „spas“ pa je na tu temu sa posebnim osvrtom na srpsku Superligu, za „Mozzartsport“, govorio i menadžer Zoran Stojadinović.

– Crvena zvezda i Partizan bi mogli iz svega ovoga da izađu netaknuti. To su klubovi koji nemaju veliki profit od sponzora, televizijskih prava, ulaznica i sponzora… Međutim, loša stvar je što će se situacija iz najugroženijih delova Evrope, Španije i Italije, preneti i na Srbiju. Teže će se klubovi sa tog područja hvatati za džep kako bi kupili igrače iz ovdašnjih liga. To moramo da shvatimo – izjavio je Stojadinović.

Stojadinović smatra da ovog leta neće biti rekordnih transfera i da to uopšte nije loše.

– Kratkoročno biće katastrofa. Sumnjam da će neko ovog leta pomisliti da za obeštećenje izdvoji 100.000.000 evra ili više. To je i logično. Pazite, postoji veliki klub koji na mesečnom nivou izdvajaju za plate između 20.000.000 i 30.000.000 evra, a prihodi će im biti nula. To je veliki udarac. Dugoročno, očekujem da se veliki klubovi vrate finansijski, ali.. Voleo bih da u budućnosti neko uvede limite kada je reč o transferima. Sve je u poslednje vreme otišlo dođavala. Za igrače prosečnog kvaliteta, čim ih pomenete, klubovi traže između 20.000.000 i 30.000.000 evra. To je katastrofa. Da ne govorimo o primanjima fudbalera, počev od Zvezde i Partizana. Neko u Srbiji godišnje da zarađuje 500.000 ili 600.000 evra… To je prosto nenormalno. Kao menadžer, koji živi od fudbala, to smem da kažem. To je ludost. Znam da će biti različitih komentara na ove moje reči, ali to je jednostavno tako. Cela Španija se digla na noge sada zbog zarada igrača. Shvatili su da ozbiljni naučnici mesečno zarađuju 2.000 evra. Videćemo da li će ostati na tom kursu kada sve ovo prođe. Ja se nadam da hoće. Svi zajedno koji radimo oko fudbala smo preterali. Ovo je jedini način da se bar malo zaustavimo .

Izvor Večernje novosti