Dvojac ispustio evropsko odličje u poslednjih 50 m, četverac pobedio u B finalu

Bili su naš reprezentativac Miloš Vasić i Martin Mačković iz Palića na dobrom putu da osvoje medalju u dvojcu na Evropskom prvenstvu za seniore, koje je u nedelju, 2. juna 2019, završeno u Lucernu. Sve do poslednjih 50 metara finalnog okršaja imali su u rukama poziciju koja ih je vodila na psotolje. Međutim, nisu uspeli da do kraja održe visok broj zaveslaja koji su podigli u poslednjih 500 m, i to u borbi za treće mesto sa finalistima prošlogodišnjeg Svetskog prvenstva u Plovdivu, Špancima Kanalehom Pazosem i Garsijom Ordonezom. Posustali su, izgubli bitku za treće mesto, a na kraju završili finale kao šesti s rezultatom 6:32.79. Evropski tron iz Glazgova 2018. odbranili su Valent i Martin Sinković iz Hrvatske (6.22.46), inače i aktuelni svetski prvaci u ovom čamcu, koje je srpski dvojac “tukao” pre 20-tak dana na Svetskom kupu u Plovdivu. Srebro su iskovali svetski vicešampioni i osvajači bronze u Glazgovu, Rumuni Kozmijuk i Tudosa (6:24.53), dok su bronzu prigrabili već pomenuti Španci Kanaleho Pazos i Garsija Ordonez (6:26.31). Četvrti kroz cilj prošli su Italijani Abanjale i Vičino (6:32.35), a peti Česi Helešic i Podrazil (6:32.44).

Mačković i Vasić, zbog čijeg je ranijeg starta u četvrtoj stazi start ponovljen, imali su u prvi mah nevolje u tehnici, ali čim su uhvatili zdušni ritam, izbili su na drugo mesto. Do pola puta, na 1.000 metara, ipak su ih pretekli Rumuni Kozmijuk i Tudosa. Tik iza našeg dvojca bili su Španci Kanaleho Pazos i Garsija Ordonez. Rumuni su na 1.500 m držali prednost za treptaj oka ispred Mačkovića i Vasića, a naši aduti isto tako ispred Španaca. Ritam im je bio ujednačen i u završnici pa je izgledalo da srpski čamac uzima bronzu. A onda su Mačković i Vasić usporili na pedesetak metara pre cilja. Kanaleho Pazos i Garsija Ordonez su taj poklon oberučke primili. Naši, nakon gubitka bespoštedne bitke, odustali su i od boljeg plasmana, što nikako ne bi smelo da ih pokoleba. Trijumfom na Svetskom kupu u Plovdivu, ali i sigurnim pobedama u kvalifikacionoj trci i u polufinalu u Lucernu dokazali su da, iako tek sastavljeni, stasavaju u ozbiljan dvojac, koji ima potencijal da se bori za visok plasman na Svetskom prvenstvu za seniore u Lincu početkom septembra, samim tim i za olimpijsku “vizu” za Tokio 2020.

Četverac, u kojem je pored naših članova Igora Đerića i braće Beđik, Nenada i Aleksandra, veslao i Viktor Pivač iz Grafičara, na odličan način je zaključio svoj nastup u Lucernu. Naša posada je s vremenom 6:01.67 pobedila u B finalu ove discipline tako da je šampionat završila na sedmom mestu. U borbi za plasman od sedmog do 12. mesta drugi je bio čamac Švajcarske (6:01.67), treća Rumunija (6:05.17), četvrta Francuska (6:05.44), peta Austrija (6:05.46), a poslednja Holandija (6:08.40). Đerić, braća Beđik i Pivač, koji su u Lucernu prvi put nastupili zajedno u ovom čamcu i to posle svega dve nedelje zajedničkih priprema, nisu dobro startovali u svojoj poslednjoj trci u Švajacarskoj. Posle prvih 500 m bili su pretposlednji, ali kao da su tek tada uhvatili pravi ritam. Na ulasku u drugu polovinu trku izbili su na treće mesto, dok su pred poslednjih 500 m bili drugi, sa svega pola sekunde zaostatka za, u tim trenicima, vodećim čamcem Švajcarske. Na oko 300 m izbili su na čelo koje su uz veliku borbu sa Švajcarcima uspeli da zadže do kraja pobedivši sa svega 4 stotinke prednosti u odnosu na drugoplasirane.

Zvanični sajt VK Partizan

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *