DAN ODLUKE – Partizan čeka reč Evrolige

Bord Evrolige danas će održati sastanak na kome će se razgovarati da li i pod kojim uslovima se nastavljaju takmičenja

Da li će se i kada Evroliga i Evrokup nastaviti, da li će menjati format i šta će u međuvremenu biti sa platama igrača, ključna su pitanja koja će se naći na današnjem sastanku Borda Evrolige koji će biti održan putem video linka.

Prema ranijoj odluci, najjača evropska klupska takmičenja su suspendovana do 11. aprila, ali već odavno je jasno da će do tada situacija po pitanju širenja virusa Kovid 19, biti samo još gora, što nastavak sezone u tom trenutku čini praktično nemogućim. Iz Italije i dalje stižu potresne slike, situacija u Španiji je svakim danom sve teža, kao i u ostalim evropskim zemljama. Sve države su zatvorile granice, sa strogim merama karantina i naravno, bez komercijalnih letova.

Razmišljati o nastavku sezone u takvim okolnostima je blago rečeno, nerazumno. A to je tek samo jedan aspekt priče. Klubovi su raspustili timove, igrači su otišli kućama i pokušavaju da održavaju formu u četiri zida, što ni izbliza nije dovoljno da se priča o ozbiljnom treningu.

To nosi još more razloga koji vode ka zaključku da treba staviti tačku na aktuelnu sezonu. A da se pri tome čak i ne otvara tema zdravlja i bezbednosti igrača i ostalih aktera. To će uostalom biti i stav većine klubova koji će danas učestvovati na sastanku Borda, bez obzira što su iz Barselone sve vreme stizale vesti da se traže načini kako da se sezona završi na terenu.

Koji će na kraju zvaničan stav biti, ostaje da se vidi. Ali, negde je realno očekivati da se pojavi više scenarija, sve u zavisnosti od vremena kada će situacija u Evropi koliko-toliko biti normalizovana. Prvi bi verovatno bio po ugledu na NBA, da se igra tokom leta, što je u evropskim uslovima gotovo neizvodljivo. Prvenstveno zbog ugovora koji igrači imaju sa klubovima. Ali, Evroliga uvek gleda u pravcu najjačeg, pa ne bi čudilo da se ova ideja pojavi.

Istovremeno, već danima, uglavnom od klubova, a čak i od igrača, stizali su predlozi kako da se naprave neke alternativne varijante za kraj. Poput modela NKAA za Evroligu, sa 16 klubova u dva grada, po sistemu eliminacije na jednu utakmicu. A onda i sa fajnal forom u trećem gradu. U tom sistemu 14 trenutno najbolje plasiranih klubova imalo bi direktan plasman (među njima je i Crvena zvezda), dok bi poslednja četiri tima igrali za sva proostala mesta.

Što se tiče Evrokupa, situacija je dosta jasnije s obzirom da je ligaški deo završen. Pa se i skladu sa tim u više navrata pominjao model Top 8 kao idealan za dobijanje šampiona.

Treća i poslednja opcija je da se odustane od nastavka sezone. Ali, ona sa sobom povlači i pitanje na koji način to učiniti. Da li sa proglašenjem prvaka na osnovu učinka ili da se sezona poništi, a naredne učestvuju isti klubovi.

U svakom slučaju, Partizan će sa velikim nestrpljenjem čekati epilog današnjeg sastanka, kako bi mogao da spremaju i vuče naredne korake.

Tekst preuzet sa portala Sportski žurnal