Bojan Janić:Mi smo sve samo ne sportska nacija, osim košarke i fudbala, zbog večitih, ostalo je tuga

Tužno izgledaju beogradske dvorane kada ugoste odbojkaše. Čak ni večiti derbi ne može da privuče više od stotinak gledalaca. Nedavno je bilo bolno gledati duel Crvene zvezde i Partizana (3:0), na kojem su se čula samo trojica vatrenih pristalica crno-belih.

– To je problem koji traje od kada sam ja igrao u Srbiji, od 2000-ih. Sada jeste drastičnije. Ali, koga zanima sport u našoj zemlji, realno. Mi mislimo da nas zanima, ali nas ne zanima. Nemamo kulturu sporta. Odbojka je porodičan sport, koji bi na tribinama trebalo da okupi decu i roditelje. Svestan sam i da kvalitet naše klupske odbojke nije na nekom zavidnom nivou – razočaran je strateg Partizana Bojan Janić.

Nekadašnji reprezentativac primećuje i da ovakva liga nudi dramatične, neizvesne utakmice.

– Ne znam kako izaći iz ovoga, jer vidim nezainteresovanost. Ako pogledate bilo koji drugi sport, osim košarke, fudbala zbog Partizana i Zvezde, sve ostalo je tuga. Priča o sportskoj naciji ne pije vodu. Mi smo sve samo ne sportska nacija. Sportska nacija je ona koja ima sportsku kulturu – ističe Janić.

Ipak, to ne ometa mladog stručnjaka da sa Partizanom posle nekoliko godina pravi sjajne rezultate, da se sa crno-belima bori za trofeje.

– Stvorili smo dobru ekipu, imamo iskusne igrače, napravili i dobru hemiju. Trudimo se, radimo dobro i momci su svesni da imaju šansu da urade nešto više ove godine. U finalu smo Kupa, čekamo okršaj sa Vojvodinom. U solidnoj smo poziciji i na tabeli – ističe Janić.

Trofejni primač ne želi previše da opterećuje ni sebe, ni igrače o šansi da se domognu posle devet godine titule prvaka Srbije.

– Ipak, ne razmišljam toliko daleko. Mislim samo na sledeći dan, takvo je moje igračko iskustvo. Nikad nisam išao predaleko, samo dan za danom. To je krilatica kojom se rukovodim – naglašava Janić.

Izvor Večernja novosti