Važna promena u Superligi: Mladi će morati da počnu meč!

Treneri će biti na velikom izazovu pošto će u startnih 11 morati da “smeste” dvojicu igrača mlađih od 21 godine, što će naročito zasmetati onima koji su navikli da “iskustvo” pobeđuje

Sprema se revolucija u domaćem fudbalu!

Na sednici Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije (FSS), na kojoj je izabran novi selektor “orlova” Ljubiša Tumbaković, doneta je još jedna važna odluka.

Počevši od naredne godine, odnosno od takmičarske sezone 2020/21klubovi u Superligi Srbije BIĆE U OBAVEZI da utakmice počnu sa dvojicom igrača starosti do 21 godine, odnosno preciznije – sa najmanje dva igrača koja su rođena posle 1. januara 1999. godine.

Isto pravilo biće na snazi i u Prvoj ligi Srbije, ali već od ove sezone (2019/20), što bi moglo da posluži i kao pilot projekat FSS.

Odluke je potpisao prvi čovek srpskog fudbala Slaviša Kokeza.

S obzirom na to da bi klubovi mogli da počnu utakmicu sa “bonus igračima”, kako se nazivaju u odluci Izvršnog odbora, i da ih potom odmah izvedu iz igre, što se često dešava u Kini, FSS je odmah uveo i dodatno pravilo:

“Ukoliko se za vreme prvog poluvremena utakmice vrši zamena igrača uzrasta do 21 godine, a nakon njegovog izlaska iz igre u toj ekipi ne ostane obavezan broj igrača uzrasta do 21 godinu, umesto njega u igru može ući samo igrač uzrasta do 21 godine”, stoji u pojašnjenju novog pravila koje će i te kako zanimati srpske klubove.

Nije pojašnjeno na koji način bi ova odluka pomogla napretku srpskog fudbala, ali je lako pretpostaviti da je moguća ideja razvoj mladih igrača, samim tim i reprezentativnih selekcija.

Važno je podsetiti da je Fudbalski savez Srbije prethodno smanjio broj stranaca u srpskom fudbalu, i ograničnio ih na četiri u protokolu, ali činjenica je ovo mnogo komplikovanije pravilo koje “tera” trenera da možda ne biraju i najjači sastav koji imaju na raspolaganju.

Gledajući “proseke godina” iz prošle sezone – klubovi poput Vojvodine (21,5 godina), Čukaričkog (21,7), Spartaka (22,4), možda i Partizana (23,4) i Zvezde (24,3) neće imati problema sa ovim pošto poseduju veliki broj kvalitetnih mladih igrača, ali svakako će namučiti najstarije timove i naterati ih da promene klupsku politiku – Mačva, Mladost, Radnik, Radnički…

“ISKOPIRALI” OD RUMUNA

Slično pravilo postoji u prvenstvu Rumunije gde je već ČETIRI godine na snazi pravilo o jednom igraču mlađem od 21 godine koje mora da počne meč. Od naredne sezone – i oni će to povećati na dva fudbalera. U Rumuniji smatraju da je to pomoglo i razvoju mlade reprezentacije koja je ove godine igrala polufinale Evropskog prvenstva. I ozbiljno dobar fudbal koji je iznenadio sve…

Istovremeno, možda će sprečiti i odlazak mladih fudbalera iz Srbije pre nego što “bljesnu” i ostave trag u svojim klubovima, kao što je to bio slučaj sa mnogobrojnim igračima, pre svega Zvezde i Partizana, koji bi posle jedne sezone odlazili u inostranstvo.

Ovo takođe nije jedina novost u Superligi pošto je od ove sezone “ukinuta” podela bodova na kraju preliminarne faze, odnosno promenjen je i baraž za opstanak.

Odnosno, Superligu mogu da napuste čak ČETIRI ekipe.

Tekst preuzet sa portala Mondo sport

Jedan komentar

Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *