Potop u Morači samo jedna stavka na listi mučnih poraza

Izabranici Željka Obradovića moraće da zaborave sve neizvesne poraze kako bi se spremili za još jedan ključan meč sezone – majstoricu polufinala ABA lige protiv Budućnosti

Poraz od Budućnosti u Morači u momentu kada je moglo da se obezbedi finale ABA lige ulazi na sve dužu listu kikseva Partizana na mečevima koji su mogli da donesu puno, ali umesto toga doneli su tugu navijačima i mnoga neodgovorena pitanja Željku Obradoviću.Crno-beli sada moraju da čupaju pobedu kako znaju i umeju u majstorici u Beogradu protiv Podgoričana kako bi se plasirali u finalnu seriju i tako pokušali da ispune velike ambicije koje su zacrtane ove sezone.

Još uvek nije vreme da se podvlači crta ove sezone na sve što je Partizan uradio, ali neke stvari već postaju simptomatične, a to je da neizvesni finiši retko kada idu na ruku crno-belima. U Podgorici su izabranici Željka Obradovića primili trojku u momentu kada je bilo jasno da protivniku samo to preostaje kao opcija da dođe do pobede, ali uprkost tome šut Vladimira Micova nije zaustavljen. Koš iskusnog košarkaša je samo dodatna so na ranu na sve što se dešavalo ove sezone, a doživelo je kulminaciju protiv Burse.

Više od mesec dana je prošlo od poraza Partizana u osmini finala Evrokupa, ali i danas se prepričava nestvarna završnica u kojoj je Partizan imao pet poena prednosti koje je prvo prokockao, a potom onda sve prosuo u produžetku za kraj snova o titulu u pomenutom internacionalnom takmičenju.

Partizan je pre toga izgubio i u finalu Kupa, ali ono što mnogo više brine od samih poraza je način na koji su oni stizali. U neizvesnim završnicama u kojim je naizgled crno-beli tim imao otvoren put ka trijumfu, ali neobjašnjive greške su vodile ka porazu.

Budućnost i Bursa su poslednje dve stavke na ovoj listi, a pamte se i kiksevi protiv drugih timova.

Jedan od prvih poraza u sezoni stigao je u Andori u neizvesnom finišu. Tada je Partizan posle koša Zeka Ledeja na oko tri minuta pre kraja došao do prednosti, ali u tom preostalom vremenu su crno-beli napravili seriju loših odluka koje su iskoristili Kodi Miler Mekintajer i Kelvin Hana da donesu trijumf učesniku ACB lige koji je tada slavio 61:60.

Ipak, najveće iznenađenje ove sezone kada je ABA liga u pitanju, priredila je ekipa Mege Mozzart koja je potpuno neočekivano srušila crno-bele u finišu meča koji je odigran u januaru. Tada je Partizan dopustio sebi da prospe prednost, a kazna je stigla od strane Skučija Smita.

Pamti se i vrlo bitan meč u Ljubljani u ABA ligi. U tim momentima je Partizan i dalje jurio prvo mesto na tabeli, ali ponovo je koban bio neizvestan finiš. Tada je dželat bio Jogi Farel koji je ispogađao sve bitne šuteve, a odigrao je i ključnu odbranu kada je Partizan mogao do preokreta.

Partizan je i u Beogradu gubio od Cedevite Olimpije ove sezone u neizvesnom meču, ali sada sve ovo mora da se zaboravi pred okršaj u majstorici protiv Budućnosti.

Pritisak nesumnjivo raste i teret će biti na ramenima igrača Partizana, a u tim momentima mora da se pokaže ko je pravi. Mnogo toga se očekuje u takvim mečevima od Kevina Pantera. Američki bek je neko ko je doveden da rešava utakmice, baš kao što je to uradio na startu sezone protiv Huventuda, ali od tada se mnogo toga izdešavalo, a najsvežija utakmica kaže da se Kevin nije upisao u listu strelaca u Podgorici. Treći put ove sezone se dogodilo da se nije upisao u listu strelaca, ali ovo je bez dileme bila najbitnija utakmica.

On je bitan igrač, ali i bez njega smo došli u situaciju da branimo poslednji napad i dobijemo, čak smo imali i mogućnost da posle iz auta pobedimo. Ali nismo, što znači da nešto ne radimo dobro. Jedan tim koji pretenduje da bude ozbiljan mora da zna kako se brani koš na dva razlike, da je nemoguće da dođe do šuta za tri poena. Ali, desilo se, ništa preko noći ne može da se promeni“, rekao je Obradović.

Originalni članak Mozzart sport