Ledej o teškom periodu posle Burse: Samo sam želeo da igram svaku sledeću utakmicu kao da mi je poslednja

Dvadeset dana nakon bolnog poraza od Burse, Partizan prvi put pred navijačima pobedio, Zek Ledej o teškom periodu i Budućnosti

Valjda se svakome u životu desilo da je na ovaj ili onaj način, lakše ili teže, razočarao nekoga (izvinite vi koji niste, srećnici ste, mada vam i dalje ne verujemo). Savest tada ne grize, nego izjeda. A bol je još jača jer, ne samo što ste razočarali nekog drugog, već ste za dušu ujeli i samog sebe.

I onda dođe trenutak da ogledalo zamenite očima sa kojima niste želeli, ali morali ste da se susretnete. Verovali ili ne, koliko god u početku delovalo neprijatno, ume da bude i lekovito.

Posebno kada se nađete pred oko 7000 pari očiju. I shvatite da ste ipak i dalje obožavani. Da vam zapravo ili ništa nije zamereno jer ste se pošteno borili – ili je zaboravljeno.

Davno je bio 20. april kada je Partizan kod kuće izgubio od Burse u prvoj rundi eliminacija Evrokupa. Pred oko 20 hiljada ljudi u Areni. Snovi su raspršeni, nastupio je košmar, a čudan raspored sezone učinio je da crno-beli nemaju opciju da ga igrom izbiju iz glava, već su morali dugo da ostanu sa njim. I da se izbore.

Čak 20 dana kasnije, iz tunela u Pioniru, igrači Željka Obradovića izašli su pred navijače prvi put od te kobne večeri. Aplauzi. Ovacije. Dubok uzdah olakšanja pa isplata duga.

Budućnost je u prvoj utakmici polufinala plej-ofa ABA lige morala da padne. Taj imperativ, žestina, bacanje po parketu, udarci, izlivi emocija, poneki ofanzivni skok…bili su sve što se od igrača Partizana uvek i tražilo. Onda kajanja nema.

– Nismo smeli da razmišljamo o Bursi – iz krupnih očiju Zeka Ledeja isijavao je apsolutni fokus i rezervisano zadovoljstvo čak i posle 1-0 u seriji. – Sada smo u plej-ofu. Ovo je biti il’ ne biti situacija. Moramo da se ophodimo prema svakoj utakmici kao da je eliminaciona. Da nastavimo da razmišljamo samo unapred. I radimo.

„Rad je stvorio čoveka“ u ovom slučaju se menja u „rad je spasio crno-belog čoveka“. Nakon utakmice sa Bursom igrači Partizana su dobili nekoliko slobodnih dana, a onda počeli ponovo da treniraju i spremaju se za završnicu sezonu u ABA ligi i šampionatu Srbije. Toliko vremena bez utakmica, u atmosferi koja sigurno nije mogla da bude slavljenička…

– Bilo je teško, ali trenirali smo jako. Trener je pripremio šta da se radi, tako da je na nama bilo samo da dođemo svakog dana i budemo psihološki spremni. Da budemo fokusirani. Trudili smo se da to „propovedamo“ mlađim igračima, da je potrebno da se sada svi držimo zajedno i budemo spremni da učinimo sve kako treba – nastavio je priču Amerikanac koji će krajem maja napuniti 28. godina.

Na jednom od tih treninga – k’o za inat onom poslednjem pred utakmicu sa Podgoričanima – Željko Obradović nije verovao šta vidi. I nije krio šta je video. Izašao je u medije i sasuo:

Trening je bio katastrofa! Nadam se da će njihova rekacija na utakmici biti totalno drugačija. Verovatno uz podršku navijača…

Ledej nije morao da čuje da je Obradović izašao u medije sa ovom izjavom. Jer, sve je on to već čuo od najtrofejnijeg trenera Evrope svih vremena.

– Naravno da nam je rekao! On svakako nije neko ko će zadržati bilo šta za sebe, neće želeti da se ugrize za jezik, već će ti jasno staviti do znanja. Na nama starijim igračima je da nastavimo da pričamo mlađima šta znači biti u plej-of atmosferi i koliko je važna svaka utakmica. I dalje ćemo to činiti, ništa još nismo postigli. Ovo je samo jedan meč.

Dok je izlazio iz tunela, ka parketu dvorane „Aleksandar Nikolić“, odlični krilni centar već je pronašao svoj mir i motivaciju. Na pitanje da li je osećao dodatni pritisak zbog svega što je (20 dana ranije) prethodilo Budućnosti, Ledej kaže:

– Ne! Ustvari, ne znam kako su se drugi osećali, ali ja sam želeo samo da igram svaku sledeću utakmicu kao da mi je poslednja. Da se borim za ime koje piše preko dresa. Za Partizan.

Energija koju su pokazali u utakmici sa Đetićima sigurno je lep zamajac za sve ono što sledi za Partizan. Možda bismo inače izdvojili Zeka Ledeja po „napetosti“ pod kojom je igrao, ali u ovoj utakmici su skoro svi bili jednako požrtvovani. Ipak, to svakako ne brine članove Parnog valjka. Ono što bi trebalo ispraviti do sledeće utakmice, 15. maja, u „Morači“, je…

– Imali smo mnogo izgubljenih lopti, bezveznih grešaka. To moramo da ispravimo. Moramo i da nastavimo da igramo odbranu i šta god nam još trener kaže – ističe Ledej.

BORIMO SE ZA NJIH I ZA SEBE

Zek Ledej je bio egzekutor najuzbudljivijeg trenutka prve utakmice serije između Partizana i Budućnosti.

Kevin Panter je poleteo da bi izbio loptu do Uroša Trifunovića, ovaj odmah prosledio do Ledeja koji je izbegao faul i snažno zakucao za erupciju oduševljenja skoro punog Pionira.

– Atmosfera je uvek sjajna. Ovo su najbolji navijači u Evropi. Samo je sada važno nastaviti da se borimo za njih i za svakog od nas u ovoj svlačionici.

Originalni članak Sportski žurnal