DRUGI PIŠU: Partizan ima novog centra

U senci drugog „večitog derbija“ koji se igra u samo pet dana, uprava beogradskog Partizana radi na ojačavanju tima. Željko Obradović je u nekoliko navrata naglasio da je su crno-beli zainteresovani za „visokog igrača“, a kako je nezvanično potvrđeno za Sport klub, to bi trebalo da bude brazilski reprezentativac Bruno Kaboklo.

Kaboklo ima 28 godina, visok je 208 centimetara, uz neverovatan raspon ruku od preko 230 centimetara. Za početak njegove trenutne sezone vezane su kontroverze, budući da je prethodnu završio u nemačkom šampionu Ratiofarmu Ulmu, gde mu je saigrač bio sunarodnik Jago Dos Santos, sadašnji plejmejker Crvene zvezde.

Kaboklo je trebalo da bude igrač Rejer Venecije, ali se na startu priprema prosto nije pojavio u timu Nevena Spahije. Nešto kasnije Kaboklo je bio u sastavu izraelskog tima Hapoel Ranana tokom utakmica sa NBA ekipama, ali nije ostao na Bliskom istoku.

Kaboklo je potom objasnio da je rešio da promeni tim, uprkos potpisanom ugovoru, zbog toga što je promenio agena i, kako je naveo, „uslovi su se promenili“. Prethodno je Bruno Korea Fernandes Kaboklo igrao veoma dobro za reprezentaciju Brazila na Svetskom prvenstvu.

Bruno Kaboklo je 2014. godine bio jedna od glavnih tima NBA drafta. Prethodno je odigrao jednu profesionalnu sezonu u Brazilu za ekipu Pinjeiros i mediji su ga već zvali „brazilskim Kevinom Durentom“ zbog konstitucije i velikog raspona ruku.

Ipak, bilo je evidnentno da je talentom daleko udaljen od Kej-Dija, a američki novinar Fren Frašila ga je, u svom sada već legendarnom javljanju, opisao na sledeći način:

„Bruno je dve godine udaljen od toga da bude dve godine udaljen od NBA!“

Ipak, uprava Toronto Reptorsa na čelu sa pronicljivim Masaijem Uđirijem rešila je da mu pokloni poverenje i kanadski tim ga je izabrao sa 20. pozicije prve runde. U Ontariju je, uz česte izlete u Dži ligu, Kaboklo ostao sve do 2018. godine, ali je retko zapravo bio u sastavu Reptorsa.

Nastupao je potom za Sakramento, Memfis i Hjuston, a 2021. godine završava sa NBA angažmanima. Vremenom je evoluirao na način da je postao „četvorka“ koja se u velikoj meri bavi skokom. Upravo je taj aspekt igre i bio najdeficitarniji u igri šampiona ABA lige.

Pre Ulma, Kaboklo je u evropskoj košarci nosio još samo dres Ulma. Nema sumnje da ima kvalitet da pojača Partizan i pomogne Obradovićevom timu sa nekim problemima, ali ostaje da se vidi kako će se temperamentni Brazilac uklopiti u Partizan ukoliko do realizacije transfera dođe. U prethodnoj sezoni Partizan se takođe pojačao u reketu usred sezone. Ipak, tada Slovak Vladimir Brodzijanski nije doneo mnogo „Parnom Valjku“ i posle dva meseca otišao je u Huventud.

Originalni tekst Sport Klub.rs