ŽURNALOVA ANALIZA: Đukić nije za večiti derbi!

Sportski žurnal piše…

Srce se steglo navijačima Partizana već u 22. minutu 157. večitog derbija: posle blic kriga Crvene zvezde i golova Nemanje Radonjića i Aleksandra Pešića svi koji u sebi ne poseduju mazohističku crtu poželeli su da napuste najveći srpski stadion i odu kućama.

Isključivi krivac za debakl, uprkos činjenici da nije bio direktni protagonista na zelenom pravougaoniku, bio je komandant crno-bele razbijene vojske – Miroslav Đukić.

Zašto? Trener Partizana se kockao i doživeo fijasko. Naravno, želeo je najbolje, ali odlučio se, definitivno, za pogrešne štihove, morajući da skine kapu u znak naklona pred, u ovoj sezoni boljim, Vladanom Milojevićem. Jednostavno, promašio je sastav!

Zašto Tošić nije bio starter?

Jedinstven sud među zaljubljenicima u crno-bele boje u finišu utakmice: zbog čega Zoran Tošić nije igrao otpočetka?

– Trenirao sam deset dana – razvejao je popularni Bambi dilemu da nije bio spreman za svih 90 minuta usled podatka da je u prethodnom periodu kuburio s povredama.

– Odluka trenera – nadovezao se 500 metara dalje, u medija centru, Miroslav Đukić.

Učinak Tavambe i Ožegovića

E, u tom grmu leži zec: decenijski reprezentativac morao je da bude starter iz najmanje dva razloga, prvo, kvalitetom nabijenim iskustvom inspirisao bi očajnog Leandrea Tavambu da se „pojavi” na terenu (u subotu kao da nije igrao!).

I još više bi okuražio najboljeg druga OgnjenaOžegovića i drugo – crveno-belima bi ulio bojazan (poznat je kao majstor za slobodne udarce, detalj koji često presuđuje u derbiju) i morali bi više pažnje da posvete defanzivi ne zalećući se, poput osica, ka Vladimiru Stojkoviću.

Prerano da Đerlek i Marković startuju

Nije sporno: Armin Đerlek i Svetozar Markovićsu veliki biseri i predstavljaju budućnost Partizana i srpskog fudbala, ali prednost u meču u kojem se samo pobedom ostaje u trci za titulu morali su da dobiju igrači sa starijom krštenicom: već pomenuti Zoran Tošić i štoper Milan Mitrović!

Zaboravljeni Marko Jevtović

Još nešto, doduše, hipotetički, ali utemeljeno na bazi iskustva: ko bi igrao Marku Nikoliću na sredini terena? Marko Jevtović! Ili… bar fudbaler takvih karakteristika…

Uostalom, sećate li se kako je i Aleksandar Stanojević, poput Nikolića takođe među partizanovcima sinonim za trijumfe nad večitim rivalom, znao da na klupi ostavi i Radosava Petrovića dajući prednost Milanu Smiljaniću, „osiguraču” od Zvezdinih kontri i brani za ubacivanje vezista između veznog reda i odbrane?

Formacija 4-4-2 suviše rizična za derbi

E, tu je upravo u subotu duvala promaja: Mohamed Ben je neretko bio iza leđa Saše Zdjelara i Danila Pantića (da li je formacija 4-4-2 previše rizična za derbi?), u situaciji da kreira završni pas…

Statistika često zna da otkrije i neke zakonitosti, stoga – činjenica da je Miroslav Đukić od osam večitih derbija (jedan u kupu) dobio samo jedan (i to prvi) kazuje – aktuelni Partizanov šef nema žicu za mečeve sa najljućim rivalom.

Svaka čast za, srpske prilike grandiozno, izboreno proleće u Evropi, ali jedan od najboljih defanzivaca koje je i stara Jugoslavija ikad iznedrila nije se ove sezone proslavio na domaćoj sceni. Rezultat je jedino merilo – titula se, 99 odsto, seli u komšiluk…

I Sejduba Suma na duši
Nekad treba biti i psiholog i imati moć predviđanja, te osetiti da je možda derbi idealna prilika da veću minutažu dobije – Sejduba Suma.
Možda se Đukić jesenas i nekoliko puta opekao što je nošen „klupskom euforijom” najskuplju akviziciju u evropskim mečevima od prvog sekunda slao na  teren, ali…
Finiš 157. derbija je pokazao da je Suma morao da dobije veću ulogu: ne zbog iskazanog umeća (iluzorno bi ga bilo apostrofirati s obzirom na minornu minutažu), već ispoljenog žara, čak i na ružan način – okršaja s Borjanom i Donaldom.
Evidentno, Sejdubi je stalo da konačno zablista (dobro igrao i prethodna dva derbija), ali Miroslav nije „imao nos” za to…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *