Zlato za Miloša Vasića u Plovdivu, Igor Đerić četvrti

Miloš Vasić ostvario je izvenredan rezultat na prvom ovogodišnjem Svetskom kupu, koji je od 10. do 12. maja 2019. održan u Plovdivu. Partizanov reprezentativac, u tandemu sa Martinom Mačkovićem iz Palića, iskovao je zlatnu medalju u dvojcu izveslavši finalnu trku u vremenu 6:34.05, što je za gotovo dve sekundi bilo bolje ostvarenje od aktuelnih svetskih i evropskih prvaka, braće Sinković iz Hrvatske, kojima je pripala srebrna medalja (6:36.03). Treće mesto i bronzano odličje prigrabili su finalisti prošlogodišnjeg Svetskog prvenstva, Španci Kanaljeho i Garsija Ordonez (6:37.50). U istoj disciplini, naš drugi reprezentativac Igor Đerić je u paru sa Viktorom Pivačem iz Grafičara zauzeo četvrto mesto s rezultatom 6:43.56. Peti su kroz cilj u finalu prošli Belorusi Furman i Valadzko (6:49.30), a šesti Kubanci Ajete i Rodrigez (6:59.93).

– Prezadovoljni smo izdanjem u Plovdivu tim pre što je Mačkoviću i meni prvo zvanično takmičenje u ovom čamcu. Iako smo i prethodnih godina sedali zajedno u dvojac prve ozbiljne pripreme smo obavili tek posle ovogodišnje Internacionalne ragete u Piediluku. Već na treninzima smo videli da je ova kombinacija i po brzini i po zaveslaju i po konceptu izuzetno dobra. Odličnu energiju i agresivnost sa treninga uspeli smo da prenesemo na na stazu dokazavši već u Plovdivu da možemo mnogo. U svakom slučaju ukoliko nastavimo da unapređujemo sve elemente siguran sam da možemo da se uključimo u borbu za sami svetski vrh u ovoj disciplini – kazao je Miloš Vasić koji se osvrnuo i na činjenicu da je u finalu pobeđen fantastični čamac Hrvatske – Iako ne znamo u kojoj su formi braća Sinković stigli u Plovdiv sigurno je su pružili svoj maksimum ne bi li pobedili. Prija podatak da smo bili bolji od takve jedne posade, ali to nipošto ne sme da nas zavara. Naprotiv, to bi trebalo samo da nam ulije dodatno samopouzdanje i da nas ophrli još većim motivom u pripremama za Evropsko prvenstvo za seniore u Lucernu, krajem maja. Iako još nije definitivno, verujem da ćemo na ovom takmičenju Mačković i ja nastupiti upravo u dvojcu.

Vasić i Mačković su od početka okršaja za odličja zagospodarili Regatnom stazom kraj Marice. Prvih 500 metara izveslali su za 21 stotinku brže od Španaca Kanaljeha i Garsije Ordoneza. Na ulasku u drugu polovinu trke prednost, u odnosu na Špance, popeli su na bezmalo sekundu i po, a u poslednjih 500 m na gotovo tri sekunde. U tim trenucima čuveni veslački par iz Hrvatske je krenuo u jak finiš, ubrzo je pretekao čamac Španije, ali je srpski dvojac u finišu bio nedodirljiv. Fenomenalnim veslanjem je sačuvao lidersku poziciju na kojoj je je bio od početka, podarivši na kraju našem veslanju prvo zlatno odličje Svetskog kupa nakon 10 godina i trijumfa Nenada Babovića i Miloša Tomića u dvojcu bez kormilara za lake veslače na Svetskom kupu u Minhenu 2009. Inače, Vasiću je zlato sa Mačkovićem u Plovdivu ukupno peta medalja sa regata Svetskog kupa. Pre nje je u dvojcu sa Nenadom Beđikom osvojio srebra na Svetskom kupu u Poljskoj 2017, Svetskom kupu u Srbiji iste godine i bronzu na Svetskom kupu u Švajcarskoj 2015, kao i bronzu u četvercu sa Radojem Đerićem, Miljanom Vukovićem i Goranom Jagarom na Svetskom kupu u Sloveniji 2010.

S druge strane, Đerić i Pivač su nakon lošeg starta i poslednjeg mesta nakon prvih 500 m, uspeli ubrzo da preteknu posade Belorusije i Kube i da u drugu „hiljadraku“ uđu kao četvrti. Uprkos velikoj želji na toj poziciju su ostali do kraja.

ZVANIČNI SAJT VK PARTIZAN

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *