Žarko Paspalj: Pravednije na tri pobede

Žarko Paspalj, legendarni kapiten reprezentacije Jugoslavije, prvi naš igrač u NBA (San Antonio), član Budućnosti, Partizana, Olimpijakosa, Panatinaikosa, Panioniosa, Pariza, Arisa, Virtusa… od jesenas je prvi ambasador ABA lige.

Teško da je u taj ram za sliku mogao ući neko drugi, da nekom trećem ta uloga prirodno više pripada. Jer boljeg i omiljenijeg čoveka u regionu, a sa toliko uspešnom karijerom, teško da se može naći.

Paspalj nikada i nigde nije dočekivan sa uvredama, dobri duh širine i tolerancije ovog čoveka, 27. marta već 53-godišnjaka, sa terena se prenosio na tribine.

Pre neki dan je stigao iz SAD, gledao je utakmice Sakramenta u NJujorku, Vašingtonu i Bostonu, družio se sa Vlade DivcemNemanjom Bjelicom i Bogdanom Bogdanovićem, ali to nije tema ovog razgovora.

– Po povratku malo spavam, ubi me vremenska razlika – kaže kroz karakterističan osmeh.

Hoćete li gledati večiti derbi u polufinalu ABA lige?

– Obavezno.

Kakve su vam asocijacije, verovatno se prisetite vremena kada ste Vi bili učesnik?

– Partizan je u moje vreme dominirao, ali rezultati naših utakmica i pored obostrano žestokog naboja i neiscrpnih želja nisu uticali na naše međusobne odnose. Tenzije su uvek postojale, želja da se pobedi, ali to nije značilo niti smo mi to shvatali kao da se vodi rat. Nelogično mi je da se stvaraju problemi, tamo gde im objektivno nije mesto.

Imali ste prijatelje u Zvezdi?

– Ne samo u Zvezdi, nego u svim klubovima širom Jugoslavije.

Ko će u finale, Zvezda ili Partizan?

– Teško je prognozirati, iako je Zvezda favorit, pokazuje to cele sezone. Partizan igra uglavnom mečeve na jednu loptu. Ali sistem na dve dobijene utakmice nije pravedan, bolji je na tri. Izgubiš kad si domaćin i ćao, pa-pa, a sezona staje u tu utakmicu. Nemaš popravni ispit. Da je to dobro u NBA bi igrali na dve, a ne na četiri pobede.

Kakav nivo košarke gledamo na domaćim terenima?

– Ne znam šta bih odgovorio, gledao sam i dobre i loše utakmice. Neki miks.

Izvor Sportski žurnal