VREMEPLOV 17.11. 1954. god. PARTIZAN – HONVED 3:2

Tog hladnog novembarskog dana pre 65 godina, iako je padala jaka kiša, to nije sprečilo veliki broj ljubitelja fudbala da dođu na stadio JNA. Pažnju je privuklo gostovanje čuvenog Honveda iz Budimpešte. Gledalište je bilo ispunjeno do poslednjeg mesta, ali je veliki broj navijača ostao ispred kapija stadiona, a tražila se karta više.

I Partizan i Honved su bili okosnice reprezentacija svojih zemalja. Čuvena mađarska „laka konjica“ bila je na daleko poznata. Mađarska fudbalska škola, bila je jedna od najpoznatijih u svetu, jer se odlikovala izrazito napadačkim stilom igre. Kod nas je taj stil primenjivao Partizan, zahvaljujući svom treneru Mađaru Ilješu Špicu, koji je predvodio naš tim na ovoj utakmici.

Iako je ovo bila velika poslastica, oba tima bila su oslabljena. U gostujućem timu, zbog povreda nisu mogli da igraju Puškaš, Božik i Cibor, a u našem timu iz istih razloga nisu igrali Milutinović, Herceg i Zebec. U ekipi Honveda, kao gosti nastupili su Kotas iz Vašaša i Tot iz Dože. Naš tim se pojačao Savom Antićem iz BSK-a i Vujadinom Boškovim iz Vojvodine.

Kako je kiša neprestano padala, teren je bio blatnjav i težak za igru. Partizan je krenuo silovito od samog početka, jer se znalo kakvog je kvaliteta protivnička ekipa. Međutim, već u 4. minutu Honved je poveo sa 1:0. Neopreznost Čajkovskog, Kočiš je iskoristio da „poklon loptu“ pošalje u mrežu. Ovo nije pokolebalo naše fudbalere, koji su nastavili sa napadima. Valok je u više navrata bio u prilici da zatrese mrežu gostiju, ali nije bio efikasan. U 20. minutu, levi half Pajević se usled velikog blata pred bekovskom linijom okliznuo, što je vođa navale gostiju Mahoši iskoristio. Prihvatio je loptu i krenuo još malo napred, savladao nemoćnog Stojanovića i doveo svoj tim u vođstvo od 2:0.

Ni posle ovoga naš tim nije klonuo. Upornost se isplatila i urodila plodom u 44. minutu. Mihajlović je uputio udarac, a golman Grošič odbio loptu do Valoka, koji ne okleva ni jednog trenutka nego je šalje na pravo mesto. Rezultatom 2:1 u korist gostiju otišlo se na odmor.

Drugi deo meča Partizan je otpočeo munjevitim akcijama. Već u 46. minutu Bobek je ubacio u „vatru“ Antića, koji uspeva da izjednači rezultat na 2:2. Gosti se povlače u odbranu, dok naši fudbaleri izvode majstorske kombinacije i atraktivne poteze. Golman Honveda Farago branio je dosta dobro i istakao se kao njegov prethodnik u prvom poluvremenu. U 55. minutu, Čajkovski jakim udarcem sa 20-ak metara pogađa stativu. Igrao se 62. minut kada su stvorene  dve šanse. Najpre Jocić snažno šutira, a Farago odbija loptu i šalje je u korner. Nabačenu loptu iz kornera prihvata Antić, glavom šutira, a lopta odlazi nekoliko santimetara iznad prečke. U 66 minutu, ceo stadion je na nogama. Mihajlović je uputio centaršut u kazneni prostor gostiju, Valok koji se nalazio 7-8 metara od gola prihvata loptu glavom i pored leve stative šalje je u mrežu. Golman Farago se panterski bacio, ali je bio kratak. Veliko oduševljenje bilo je kako kod naših fudbalera, tako i kod gledalaca. Veliki je uspeh bio jednom takvom klubu kao što je Honved, anulirati prednost od dva gola.

Ređali su se napadi našeg tima, odbrana gostiju uspešno je odolevala, a rezultat 3:2 za Partizan bio je i konačan.

Honved je nastupio u sledećem sastavu: Grošič (Farago) – Rakoši, Kovač – Kotas, Lorant (Paličko), Banjaji – Budai, Kočiš, Mahoši (Tihi), Babolčaj, Tot.

Partizan je oba poluvremena igrao u neizmenjenom sastavu: Stojanović – Belin, Lazarević – Čajkovski, Boškov, Pajević – Mihajlović, Jocić, Valok, Bobek, Antić.

Interesantno je to, da je ovo bio drugi međunarodni poraz Honveda od njegovog osnivanja.

Pred 55.000 gledalaca,  utakmicu je sudio Matančić.

Sportski list „Sport“ od 18.HI 1954. objavio je u stihu „Čika Andrin“ komentar na račun Honveda:

„Šta da radiš,

brate Pišta,

piši kući,

nema ništa!“

Pobedonosni gol Marka Valoka, jedini je uspeo da snimi fotoreporter „Politike“ Stevan Kragujević. Zbog jake kiše svi fotoreporteri su spakovali foto aparate. Jedini je Kragujević svoj aparat držao na „gotovs“ i ovekovečio gol koji je Partizanu doneo pobedu. Tu fotografiju, Kragujević je poklonio našem Fudbalskom klubu.

Ova prijateljska utakmica, ostala je u nezaboravnom sećanju mnogim starijim ljubiteljima fudbala.

Istorijski snimak „Politikinog“ fotoreportera Stevana Kragujevića.

Zvanični sajt FK Partizan

Autor:Saša R. Petrović

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *