Vilijams-Gos : Imamo talenat za “stotke”

Večernje novosti

DOREL Rajt je vodio Igokeu do velikih pobeda u mečevima protiv Cedevite i Budućnosti, a kada se nameračio da tako nešto ponovi i u duelu s Partizanom, na put su mu stali Najdžel Vilijams-Gos i Patrik Miler.

Američki tandem je u pobedi protiv tima iz Laktaša pružio najbolje izdanje od dolaska u Partizan. Vilijams-Gos se zaustavio na 30 poena (13-10 za dva, 2-2 za tri), dok je njegov sunarodnik upisao sedam manje (8-7 za dva).

– Zabeležili smo pre petog kola po dve pobede i dva poraza, pa smo imali veliku želju da protiv ekipe koja je dobila Cedevitu i Budućnost upišemo trijumf i dođemo do pozitivnog skora – objašnjava Vilijams-Gos, junak treće uzastopne pobede crno-belih u jednom od najefikasnijih mečeva u istoriji ABA lige (117:104). – Mlad smo i perspektivan tim, koji igra veoma brzo, tako da je toliki broj postignutih poena stigao kao rezultat našeg talenta.

Amerikanac je pokazao da je naučio lekciju iz meča sa Lijetuvos ritasom. Zbog previše individualnih akcija na toj utakmici, zajedno sa Patrikom Milerom zaradio je kritike Miroslava Nikolića. Rezultat obavljenog razgovora sa trenerom je njihov zbirni učinak od 19 asistencija, uz ukupno 53 poena.

– Moj zadatak je da kao plejmejker razigravam saigrače, ali i da postižem poene. Dodatan kvalitet je što imamo dvojicu odličnih igrača na toj poziciji. Trudimo se da sve radimo, a ne samo da dajemo koševe. Tu sam i da skačem, jer sve radimo u službi tima. Treba i da podignemo odbranu na viši nivo, ima mnogo posla, ali idemo u dobrom smeru.

Vilijams-Gos je u beogradsku ekipu stigao iz Gonzage, za koju je prošle sezone igrao u NKAA finalu. Razlika između košarke koju je igrao na koledžu i ove sada nije velika.

– Ovde nema tri defanzivne sekunde, koje postoje u NBA, a toga nije bilo ni na koledžu. Takođe, linija za tri poena je bliža. Zapravo, najveća razlika je to što su u NKAA igrači uglavnom starosti od 19 do 22 godine, a ovde nema tih ograničenja.

Partizan je težak poraz doživeo od Albe na startu Evrokupa, malo je popravio utisak na meču protiv Litvanaca, a u utorak ih već čeka treći duel sa Bilbaoom.