VIDELI SU KORAKE, ALI NISU SMELI DA IH SUDE OD ČOVIĆA: Ili bi bili skinuti sa liste, ili bi se desilo ono najgore!

Ne jenjava buka oko poena Bilija Berona koji su Crvenoj zvezdi doneli još jednu uzastopnu titulu prvaka Srbije u košarci, a da bi tako bilo posebno se pobrinuo jedan gledalac emisije SOS koš autora Vladana Tegeltije.

On se javio sredinom emisije emitovane odmah posle tog spornog meča i rekao je neke frapantne stvari.

Prvo se kulturno predstavio, kako se ne bi krio iza telefonske slušalice.

Pomaže bog! Ovde Jocović Slavoljub, bivši košarkaški sudija, iz Crne Gore sam, ali sam Srbin. U Srbiji živim poslednjih 20 godina. Povod za poziv je utakmica između Partizana i Zvezde, želeo bih da prokomentarišem suđenje.

Tegeltija je želeo prvo da priča o košarci.

– Apsolutno nisam zadovoljan igrom nijedne ekipe. Finale nije bilo kvalitetno uzimajući u obzir sve utakmice. Bilo je teško u neregularnim uslovima, bilo je teško koncentrisati se i sprovesti sve želje trenera. Bilo je više grešaka nego što se očekivalo, čak je i Trinkijeri iznenadio jer je ponovio neke greške, što se realno nije očekivalo. Završilo se kako se završilo, ali bih ja zaista prešao na suđenje da ne uskratimo nekog drugoga za vreme – počeo je izlaganje.

Onda je krenuo da plete po svima.

Sa većinom sudija koji su sudili finale i znam ih odlično i kao ljude i kao sudije. Ako bog ne postoji onda ni oni sinoć nisu videli te korake. Šta hoću da kažem? Situacija je bila takva da sudije, ako imaju svoje nadležnosti, sva njihova pažnja je morala da bude usredsređena na taj duel između Berona i Jankovića, jer ostalo ništa nije bilo interesantno. Svi trojica su morali da budu koncentrisani samo na to da li ima kontakta, kog nije bilo, kao i da li ima koraka, a bilo ih je. Ne postoji šansa da oni to nisu videli, oni su to videli. Uzmimo hipotetički da to nisu videli, bio bi to sumrak košarkaškog suđenja u Srbiji. Zamislite, trojica sudija sa međunarodne liste koje ja znam i s kojima sam prijatelj ne vide to. Šta će reći sudije sa nižih liga kad se sudi na nekim mestima gde je teško da bude ravnopravan tretman klubova. Reći će “ako su mogli oni da puste Zvezdi tri, četiri koraka, šta nas briga”. Kako će Belošević sada da bude autoritet za sudije kojima drži seminare kada u utakmici koja odlučuje prvaka napravi onakvu grešku.

Nebojša Čović
Nebojša Čovićfoto: Beta/Branislav Božić

Tegeltija je istakao da je Belošević bio dalji od ostale dvojice.

 Kad su sudila dvojica sudija, to je moralo da se vidi. Da je Belošević sam sudio, video bi to. To vide oni koji nikad nisu bili sudije, nisu neki igrači, jer jednostavno kad se odstupi od dozvoljenog, naučeni smo da vidimo takve stvari. Čim nastupi onaj treći korak, mi to ocenimo. Uzmimo da jedan od njih nije video, ali dvojice su morala. Da sad ne bude da kritikujem kolege i kvalifikujem ih na neki način: Belošević je jedan od najboljih naših sudija svih vremena, Obrknežević je sve bolji i bolji, videli smo i na finalu Kupa u Nišu kad je svirao onu ličnu nad Lendejlom. Međutim, oni to sigurno jesu videli, samo nisu smeli da sviraju od Čovića. To svi znamo, to ja znam, imam informacije, kontakte sa drugim sudijama, delegatima novinarima. Zamislite da je Obrknežević svirao korake u poslednjoj sekundi, a već je svirao onaj faul. Čović ne preza ni od čega. Neko bi bio skinut sa liste, nekom bi se desile i najgore stvari. Ne postoje šanse da nisu videli. Verujte mi, kada sam sudio sam neke utakmice, to se vidi. Gospodin Čović izjavljuje da je “bog na strani pravednika”. Zamislite tu izjavu… Znači, bog je na strani onoga koji osvaja titulu sa tri napravljena koraka, a nije nam to rekao kad je Partizan osvojio Kup u Nišu, kada je bacao drvlje i kamenje po sudijama. Kad je nešto čisto, boga nema, nije dobar, a kada se osvoji titula sa tri koraka, onda je božija pravda – istakao je dotični sudija Jocović, koji je očito završio karijeru pre određenog vremena, čim sme da priča u javnosti o svojim kolegama, i to na ovaj način.

Tekst preuzet sa portala Espreso