Vasić i Mačković iz Palića do polufinala izvanrednim veslanjem u Otenshajmu

Posle Igora Đerića i Nenada Beđika još jedan Partizanov reprezentativac plasirao se u polufinale Svetskog prvenstva za seniore u Otenshajmu kraj Linca u Austriji. Miloš Vasić i Martin Mačković iz Palića pružili su izvanredno izdanje u četvrtfinalu dvojca. Sa vremenom 6:31.72 osvojili su drugo u trećoj grupi četvrtfinala i tako se plasirali među 12 najboljih čamaca u ovoj disciplini. Istovremeno, srpski čamac je plasmanom u polufinale stigao u predvorje Olimpijskih igara u Tokiju budući da će iz Otenshajma čak 11 dvojaca izvaditi “vizu” za najveći i najznačajniji svetski sportski događaj u 2020. Pored naše posade iz treće grupe četvrtfinala u polufinale su se plasirale i Australija (6:31.51) i Španija (6:33.01), dok su u B finale otišle Češka (6:35.04), Holandija (6:37.61) i Nemačka (6:46.61).

Naš čamac je odlično startovao i posle prvih 500 metara bio je drugi, sa svega 70 stotinki zaostatka za Australijom koja je najbolje povukla. Usledila je žestoka borba za prvo mesto sa Australijancima Hardijem i Hikom, a Vasić i Mačković su uspeli da na ulasku u drugu polovinu trke izbiju na čelnu poziciju. Naši momci su lidersku poziciju držali u svojim rukama sve do psolednjih par zaveslaja kada su ih je pretekao čamac Australije, pa je srpska posada kroz cilj prošla 20 stotinki nakon prvoplasiranog.

Iz prve grupe četvertfinala u polufinale su se plasirali čamci Hrvatske (6:30.27), Francuske (6:32.61) i Belorusije (6:35.91), a iz četvrte Novi Zeland (6:29.70), Južnoafrička Republika (6:30.73) i Velika Britanija (6:31.62). Trka četvrtfinala u kojoj su Poljska, Danska, Italija, Kanada, Rumunija i Čile biće ponovljena u 14,19 č zbog sudara poljskog i sudijskog čamca usled čega je došlo do pucanja vesla.

U četvrtak, 29. avgusta 2019, srpski teški četverac, u kojem pored Partizanovih reprezentativaca Igora Đerića i Nenada Beđika veslaju i Veselin Savić iz Smedereva i Viktor Pivač iz Grafičara, boriće se od 11,58 č za plasman u finale koje bi donelo i “vizu” za u Tokijo (najboljih osam čamaca iz Otenshajna će izboriti plasman na OI 2020.). Sastav polufinalnih grupa biće poznat u sredu popodne, a pored srpskog čamca, u polufinalu će nastupiti i posade Nemačke, SAD, Švajcarske, Holandije, Južnoafričke Republike, Rumunije, Francuske, Poljske, Velike Britanije, Italije i Australije.

Zvanični sajt VK Partizan