Telegraf sport : Bivši Barselonin kapiten stiže u Partizan

Nekadašnji defanzivac Barselone, Sevilje i Valjadolida stiže kao slobodan igrač, i to po želji trenera Miroslava Đukića

Tiho rade u Partizanu u tekućem prelaznom roku, ali, čini se, da brže nego ikada realizuju transfere i rekonstruišu tim.

Posle Nemanje Nikolića (Spartak), Rikarda Gomeša (Nacional) i Gorana Zakarića (Željezničar), koji je uveliko kaparisan, na red su došle i korekcije u defanzivnoj liniji. A, tamo, pored Martina Mileca iz Maribora – veliko iznenađenje! Barselonin đak, bivši omladinski i mladi reprezentativac Španije, do skora igrač belgijskog Eupena – Mark Valijente (31), izbor je crno-belih na poziciji štopera i nadomak je dolaska u redove osvajača Kupa Srbije, saznaje Telegraf.rs!

Centralni defanzivac stiže u Humsku po želji trenera Miroslava Đukića, koji je sa fudbalerom uspešno sarađivao u španskom Valjadolidu (klub se plasirao iz Sekunde u Primeru), pa se otuda rodila ideja za novom saradnjom.

Rekosmo već da Valijente igra na poziciji centralnog defanzivca, po potrebi bez problema odrađuje zadatke i kao defanzivni vezni, a bolje se služi desnom nogom. Odlikuju ga i dobar skok, zapravo odličan tajming, kao i sjajna pas igra, koja je verovatno fudbalski “bukvar” svakom đaku Barsine “La Masije”.

PROŠAO “LA MASIJU”, KAPITEN MESIJU, PIKEU, SESKU…

Radi se o momku, koji je rođen u Granolersu, nadomak Barselone i sve što o fudbalu zna je naučio u čuvenoj “La Masiji”. Verovali ili ne, u generaciji Leonela Mesija, Seska Fabregasa, Đerara Pikea i golmana Viktora Valdesa, pomenuti Valijente je bio – kapiten i lider u svim selekcijama do prvog tima!

Posle sedam godina u Barsinoj akademiji, nastavio je sa urednim “školovanjem” u jednom od najvećih klubova sveta, ne preskačući razrede. Prvo je prekomandovan u Barselonu C, zatim u Barselonu B, a 2006. godine postao je punopravni deo mašinerije, koja i dan danas vlada fudbalskim svetom. E, tu je nastao “kratak spoj”.

U žestokoj konkurenciji najboljih igrača iz celog sveta, Valijente jednostavno nije mogao da pronađe sebe. Bio član Barsinog prvog tima dve godine, upisao debi u Kupu Španije i meču sa Badalonom, kada je u 46. minutu zamenio Žulijana Beletija.

Ali, pored takvih fudbalskih “ala” , koje su branile boje Barse nije dobio veću priliku da se pokaže i dokaže.

POSLE BARSE OTIŠAO U SEVILJU

Ni sam fudbaler nije želeo mnogo da čeka, shvatio je da Barselona kao revolucija i da često “jede svoju decu”, pa je rešio da se okuša u drugoj sredini. Odabrao je Sevilju i nije pogrešio utoliko što se posle duge stagnacije igrački vratio.

Više je, istina, branio boje Sevilje B, gde je odigrao solidan broj mečeva, dok u prvom timu upisao samo tri utakmice. Potpuni povratak u fudbalski život mu se dogodio u pomenutom Real Valjadolidu, gde je proveo pet godina, a od toga je dve (2011-2013) sarađivao i sa Miroslavom Đukićem.

Usledila je tada i promena zemlje, prvi put u karijeri, pa se okušao u Izraelu. Novi dom Valijente je pronašao u Haifi, tačnije u klubu Makabiju iz pomenutog grada, gde je proveo dve godine, odigrao 50 utakmica i postigao jedan gol. A, onda – nova destinacija.

Đukiću se ispunila želja Foto: MN Press

BELGIJA POSLEDNJA DESTINACIJA

Pre nešto manje od godinu dana, Valijente se ponovo vratio u zapadnu Evropu i to u Belgiju. Potpisao je dvogodišnji ugovor sa timom iz Župiter lige – Eupenom i lako se izborio za mesto standarnog prvotimca, ali je nedavno, iz, za sada, nepoznatog razloga, postao slobodan igrač na tržištu.

Odigrao je u protekloj sezoni 33 meča sa pomenuti klub i postigao jedan gol, a ekipa je završila u dnu tabele, što ga je verovatno i motivisalo da prihvati poziv Đukića. Crno-beli su se lako dogovorili sa fudbalerom, u vezi sa njegovim ličnim uslovima, a ostalo je još da se utanače i detalji rastanka između defanzivca i bivšeg kluba, posle čega će Valijente najverovatnije zadužiti opremu tima iz Humske.

ČETIRI TROFEJA U KARIJERI

Treba napomenuti da Valijente ima četiri osvojena trofeja u dosadašnjoj karijeri. Bio je deo tima Barselone, koji je 2006. godine osvojio titulu prvaka Španije, u Sevilji je osvojio Kup pomenute zemlje, kao i u Izraelu, sa Makabijem Haifom, pre dve godine. Bio je i prvak Evrope sa omladinskom selekcijom Španije, takođe 2006.

Interesantno je da je Valijente odigrao i jedan meč sa selekciju Katalonije.

Tekst preuzet sa portala Telegraf sport