TAKO SU GOVORILI ĐIU I LIU – Na treninge idemo autobusom, ne smeta nam što ostali prvotimci dolaze kolima

Posebno me oduševljavaju Beograđanke, lepe su kao naše Kineskinje – pričao je Điu

Đia Sju Ćuen i Liu Hai Guan otvorili su u junu 1988, uoči priključenja reprezentaciji Kine na OI u Seulu, dušu poznatom, prerano preminulom novinaru Milanu Mići Pašiću, o impresijama o Partizanu i Jugoslaviji.

Evo, skoro 32 godine kasnije, najzanimljivijih detalja iz paralelnog intervjua, pod vinjetom „Tako su govorili Điu i Liu”.

– Nije nam bilo lako kad smo došli u Beograd. Hteli smo jedno vreme i da se vratimo. Sad je sve lepše, navikli smo se na ljude, klimu, hranu – kazao je, posle šest meseci u metropoli na obalama Save i Dunava, šangajac Liu.

Hvalospeve o glavnom gradu SFRJ sipao je i Điu, rodom iz Dalijena:

– Posebno me oduševljavaju Beograđanke, lepe su kao naše Kineskinje. Grad je veoma živ, vidimo to kad prošetamo Knez Mihailovom, volimo da odemo i do dunavskog keja.

Osvrnuo se i na one zbog kojih se igra fudbal:

– Navijači u Jugoslaviji nisu kao u Kini, navija se bučnije, temperamentnije. Kod nas je to kao u pozorištu. Aplaudira se, ali nema ovog pakla s tribina.

– Navijači Partizana su pravi fanatici. Setili su se da odu u našu ambasadu i zamole da im napišu transparent s našim imenima – dodao je Liu.

Srpsko-hrvatski im je išao teže…

– Ne znamo jezik, ali veoma dobro razumemo ljude, njihova osećanja i ljubav prema nama. Sa nama je često i naša najbolja prijateljica Alma Okađima – otkrio je Liu identitet dame prilikom intervjua sa ulogom prevodioca.

Te…

– Svake nedelje u hotel „Park” dolazi posada kineske aviokompanije SAAS, pa smo i preko njih u kontaktu sa svojima. Šaljemo pisma kući, dobijamo poštu od naših.

– Na treninge idemo autobusom, volimo da se družimo s narodom. Ne smeta nam što ostali prvotimci dolaze kolima – širio je ruke Điu.

Konstatovali su uglas:

– Ovde se trenira manje: u Partizanu trening traje oko dva sata, u Kini četiri, pet. Ali, ovde je duel igra mnogo čvršća, igra se ponekad i grubo, taktički zrelije. U Kini to ne prolazi.

– Sviđa mi se kako igra Milko Đurovski – nije imao dilemu Liu.

– Kapiten Radanović je veliki sportista i dobar čovek – imao je ljubimca Điu.

Pokazali su se kao loši prognozeri finiša šampionata!

– Zvezda je odličan tim, ali Partizan će da bude prvi – tvrdio je Điu.

– Kad je Zvezda izgubila u finalu kupa od Borca, malo su joj i navijači okrenuli leđa. Publika može da bude presudna – kazao je Liu.

Uz zaključak:

– Odlazimo iz Jugoslavije puna srca. Voleli bismo da se vratimo, ali to sad ne zavisi od nas.

Điu je, uzdahnuvši, stavio tačku:

– Kad bismo mogli i devojke da dovedemo, bilo bi sjajno.

Tekst preuzet sa portala Sportski žurnal