Svaka pobeda kao nova lekcija – koliko brzo Partizan može da uči?

Partizan se dolaskom Andree Trinkijerija vratio na pobednički put, ali je i protiv Trenta u Evrokupu bilo mnogo oscilacija u igri koje su umalo dovele do toga da crno-beli ispuste prednost od 14 poena koju su imali sredinom poslednje deonice.

Može se reći da je ekipa odigrala baš kao i na većini mečeva u dosadašnjem toku sezone, samo ovaj put čini se da je Partizan dobio pre svega zahvaljujući velikoj želji za pobedom u poslednja tri minuta kada se lomio meč.

Nema dileme da je na nastup Partizana, kao i prošlog vikenda u Sremskoj Mitrovici protiv Mega Bemaksa, uticala činjenica da se u hodu adaptiraju i upoznaju sa sistemom rada novog trenera. A navikava se i on na ekipu koja definitivno ima potencijal, ali očigledno da nije baš bio usmeren na pravi način u prethodnom periodu.

I ono što je dobro za Partizan, što su igrači svesni koliko toga nije štimalo u igri, iako je ostvaren važan trijumf.
“Druga utakmica zaredom koju smo uspeli da pobedimo, nismo zadovoljni, može mnogo bolje. Možda  je suvišno pričati ovako posle pobede, ali neke stvari moraju da izgledaju drugačije i timski i invidualno. Opet ćemo se zatvoriti u salu i raditi na detaljima. I dalje se upoznajemo sa trenerom i nekim novim principima. Mislim da je to jedini način da na sledeću utakmicu izađemo malo bolje”, ocenio je Rade Zagorac, krilni košarkaš crno-belih.

Protiv Trenta je na momente ponovo delovalo kao da Partizan uopšte ne igra odbranu.
“Ne smeju da nam se dešavaju takve amplitude u igri. Ne kažem da bi bilo normalno da svaku četvrtinu dobijemo sa 15 razlike, ali ne smemo ni da primimo po 25 poena u svakoj. Dozvoljavali smo im neke stvari koje ne bismo smeli. Primali smo dosta nepotrebnih koševa”, dodao je Zagorac.

Nije jedini koji razmišlja na taj način. Krilni centar Stefan Janković još plastičnije je opisao situaciju.
“Napravili smo sitne greške, koje su onda počele da se uvećavaju. Primili smo dosta glupih poena. A dobro smo počeli utakmicu, sa pravom energijom. Mi smo mlada ekipa, moramo da naučimo iz ovoga i da idemo dalje”.

Američki plejmejker Markus Pejdž istakao je da u drugoj i trećoj četvrtini odbrana uopšte nije funkcionisala.
“Igrali smo dobro na početku, dobili vetar u leđa od publike. Ali smo bili loši do kraja. Previše grešaka, slaba odbrana u drugoj i trećoj. Bilo nam je važno da konstantno imamo prednost, međutim, previše često smo im dali situacije dva plus jedan”.

On žali i zbog činjenice da su crno-beli propustili priliku da nadoknade i razliku od devet poena iz prve utakmice.
“Malo smo razočarani što nismo uspeli da nadoknadimo razliku iz prvog meča, ali još jednom se pokazalo koliko je teška svaka utakmica u Evrokupu. Ipak, drago nam je zbog pobede jer nas ostavlja žive u trci za plasman u Top 16 fazu Evrokupa. A znamo istovremeno da možemo bolje”.

Amerikanac je i malo detaljnije pokušao da objasni razloge slabe igre u odbrani, odnosno okolnosti koje su dovele do toga.
“Previše smo išli u odbrani na udvajanja i pomoć, sve u nameri da usporimo njihov protok lopte, pa smo zato često ispadali sa svojih pozicija. Nismo branili reket kao na nekim prethodnim mečevima, Gagić je upao u problem sa ličnim greškama, a njihovi centri su se osećali lagodno pod našim košem. Nismo uspeli da pokvarimo njihov plan napada”, zaključio je Pejdž.

U svakom slučaju, košarkaši Partizana sada će tri nova dana da se upoznaju sa onim što Trinkijeri očekuje od njih na terenu, a novu priliku da pokažu koliko su savladali naredne lekcije iz košarkaškog školskog gradiva imaće u subotu kada u halu Pionir stiže zagrebačka Cibona u meču koji predstavlja balkanski klasik.

Tekst i foto Mozzart sport