Sudbina kontigenta povratnika u Humsku: Za Sumu i Enakea nema mesta, šansa Cucinu, Kokiru, Birmančeviću…

Ožegović projektovan kao pomoćni napadač, Vakulka niko i ne pominje

Posledice loše selekcije tima još su primetne u Humskoj 1. Ne samo da Partizan nijednog trenutka nije bio konkurentan Crvenoj zvezdi u šampionskoj trci dve sezone, već se rad Ivice Ilieva na funkciji sportskog direktora očitao i kroz podatak da klub trenutno ima preglomazan igrački kadar, koji ionako mora da bude rekonstruisan da bi iole ostavio ozbiljan utisak u predstojećoj takmičarskoj godini, a otežavajuća okolnost je što Savo Milošević na postojeći kadar mora da smisli šta da radi sa igračima koji mu se vraćaju sa pozajmica.

I tu je u velikom problemu, jer više od jednog celog tima dužno da se pojavi na prozivci sredinom juna. Ko će ostati, ko otići, ko dobiti pravu šansu da se dokazuje, a ko opet morati sreću da potraži na drugom mestu teško je proceniti u ovom trenutku, međutim, ako se imaju u vidu finansijska ograničenja i saznanje da pojedinci, otpisani u vreme mandata Miroslava Đukića i Zorana Mirkovića, nisu proigrali ni u drugoj sredini teško je očekivati da zasvetlucaju baš tokom leta i ubede struku da su vrednai mesta u novom timu, sa zadatkom da napadne plasman u grupnu fazu Lige Evrope.

Takva konstatacija pre svega se odnosi na strance. Em najviše koštaju, em ništa specijalno nisu pokazali dok su nosili Partizanov dres, em su potonuli i na destinacijama na koje su slati u završnici minula dva prelazna roka. Najskuplje pojačanje u istoriji Partizana, Sejduba Suma, skupio je jedva 182 minuta na terenima u Izraelu, od početka januara nema ga u kombinaciji kod trenera Makabija iz Haife Marka Balbula – pomoćnika Avrama Granta za vreme boravka u Partizanu – pominjalo se čak da je išao sam da traži novu sredinu u sredinama kao što su Katar, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, međutim, problem je što ga niko nije hteo. Na Topčiderskom brdu bi najradije da ga se otarase, ponajviše zbog plate u iznosu od 46.000 evra mesečno. Sportski će možda i dobiti šansu, jer Savo Milošević  reče kako nije u prilici da se odriče bilo kog igrača, ali igrački je to tanka pita, jer je i trener primetio da će „s obzirom na ono što je dosad prikazivao biti veoma teško da uđe u prvih 11“.

Gabrijel Enake i Sejduba Suma

Isto važi i za Gabrijela Enakea, kome ističe pozajmica Dunarei, za koju jeste igrao standardno, ali ne toliko da bi zadovoljio kriterijume struke u Partizanu, uveliko rastračane u nameri da nađe novajlije na krilnim pozicijama, koju pokriva upravo rumunski internacionalac. Zato je i kontaktiran Radov kapiten Aleksandar Lutovac. Pod ugovorom sa crno-belima je i Juri Vakulko, međutim, podatak da je odigrao samo devet utakmica za Arsenal iz Kijeva i da su na mestima centralnog veznog u Humskoj popunjeni, uz podsećanje da bi zauzimao mesto stranca, odvraća Miloševića i njegove saradnike od ozbiljnog oslanjanja na mladog reprezentativca Ukrajine, te se njegovo ime ne pominje kao opcija za narednu sezonu.

Tu se završava spisak fudbalera čija sudbina je, praktično, zapečaćena. Mnogo veće šanse da se nametnu imaće fudbaleri ponikli u omladinskoj školi, jer se na njih, kao decu Partizana, odvajkada drugačije gledalo. Čak je i finiš sezone nagovestio Miloševićevo opredeljenje da gura u vatru talente iz „Zemunela“, kao što je slučaj sa dvojicom Pavlovića (Strahinjom i Lazarom), Zlatanom ŠehovićemSvetozarom Markovićem… Sličnim putem mogao bi, primera radi, da krene Luka Cucin, povratnik sa pozajmice iz subotičkog Spartaka, pošto je sanirao povredu koja ga je mučila. Posebno ako Partizan proda reprezentativca Nemanju R. Miletića, otvorio bi se prostor na desnom beku, a kao dečko koji je prošao omladinsku školu i debitovao za prvi tim kod Đukića možda i dobije priliku, u situaciji kad se za njega već raspituju klubovi iz Belgije, Poljske, Češke… Uz satrosedeoca Miroslava Vulićevića(ugovor do decembraCucinu bi konkurenciju mogao da predstavlja Jovan Vlalukin iz Teleoptika, sposoban da pokrije i mesto štopera.

Luka Cucin

U sličnoj poziciji su još dvojica fudbalera Optičara, vezisti Jovan Kokir i Strahinja Jovanović, standardni tokom proleća, pa bi mogli da krenu bar na pripreme, kad je već takvo opredeljenje kluba, dok će golman Jovan Trnić teško do prvog tima u sadašnjim oklolnostima. Priliku vrebaju i Filip ČermeljStrahinja KarišićNikola Lakićević, svi pod profesionalnim ugovorom sa Partizanom, možda i napadač Nikola Nović, a očekuje se da prvom timu ponovo bude priključen vezista Filip Stevanović, u jednom trenutku vraćen čak u kadete.

Od Patizanove dece zanimljivu sezonu imao je Veljko Birmančevič. Krilni vezista iz „klase 1998“ u dve sezone sticao je iskustvo na superligaškim terenima u dresu Rada i Čukaričkog, nada se i on prelsku na viši nivo. Prema pojedinim informacijama za njega bi trebalo da se otvori pozicija, mada će dosta zavisiti od statusa Danila Pantića i eventualnog dogovora sa Čelsijem.

Uz pomenutog Trnića, Partizanu se vraćaju još dvojica golmana, Nemanja Stevanović iz Čukaričkog i Marko Jovičić iz malteškog Hibernijansa. Prvi je javno poručio da mu je jasno da dok je Vladimir Stojković u Humskoj nema šta da traži, dok ostaje da se reši status potonjeg.

Za kraj, u napadu imaginarnog tima igrača koji se vraćaju sa pozajmica mesto je rezervisano za Ognjena Ožegovića. Bivši mladi reprezentativac Srbije nije bio u planovima Zorana Mirkovića, pa je teret u napadu crno-belih pao mahom na pleća Rikarda Gomeša. Arsenal iz Tule nije zainteresovan da kupi Ožegovića za 1.000.000 evra, zbog čega je dužan da se javi Miloševiću i postoji mišljenje u klubu da bi, za razliku od prethodne sezone, u narednoj mogao da bude dobra rezerva, jer se za pozicije u napadu traže rešenja iz inostranstva. A da Ognjen pomogne u planiranom rušenju bunkera na superligaškim terenima, kad i ako za to bude bilo potrebe, pod uslovom da je spreman za takvu ulogu.

Tekst preuzet sa portala Mozzart sport