Stručni ugao: Ožegović i Sadik da budu brzi u 16 metara

Pomoćni trener Partizana, Nenad Cvetković, iscrpno o načinu igre narednog rivala crno-belih, velškog Konahsa

Jedno od većih iznenađenja doskorašnjeg toka kvalifikacija za UEFA takmičenja. Svi su videli Kilmarnok kao sigurnog protivnika Partizana, spremali su se i crno-beli put Škotske, ali će, ipak, morati da skrenu malo južnije i na Ragbi stadionu u Rilu, protiv Konahs Ki Nomadsa, potraže ulaznicu za plasman u treće eliminaciono kolo na putu ka grupnoj fazi Lige Evrope.

Opšti je utisak da osvajaču Kupa Srbije ovakav scenario odgovara, protiv Velšana ima još veće šanse da prođe, međutim, Konahs je u naletu, puca od samopouzdanja, zbog čega će crno-beli morati ozbiljno da shvate protivnika kako bi ponovili ishod iz dvomeča s Rilom pre deset godina, a izbegli šokove iz okršaja sa Šamrokom leta 2011.
Prvo što bih želeo da naglasim, kad pričamo o opštoj slici Konahsa, jeste da od stručnog štaba i igrača sklonimo priču o njima kao konobarima i električarima i pre bilo koje analize uključimo ozbiljnost i disciplinu“, odmah na početku skrenuo je pažnju Nenad Cvetković, desna ruka Sava Miloševića i jedan od najbližih saradnika šefa stručnog štaba Partizana. „Kad govorimo o igri Konahsa, osnovna ideja je da prepuste posed protivniku, ali pritom imaju jasne ideje kako da kroz tranzicije izađu na polovinu rivala. Kad vam suparnik u toj količini prepusti posed (odnos u procentima 71:29) morate da imate jasan plan i model šta ćete u tom posedu raditi i kroz njega dolaziti u završnicu, inače ćete kod svake promene poseda morati da branite njihove tranzicije. U tu zamku je upao Kilmarnok“.

Cvetković je u četvrtak veče bio u Škotskoj, uživo posmatrao revanš, sa zadatkom da pronikne u strukturu igre narednog rivala Parnog valjka. Ocenio isto što i kompletna javnost, da je bolje što su Velšani prošli, jer „Kilmarnok bi se bolje organizovano branio i verovatno bi uživao veću podršku navijača“. No, s nekim principima igre crno-beli su se već susretali u Srbiji.
„Postoji dosta timova koji su u našoj ligi adaptirani na izlaske kroz direktne lopte na napadače i na reakciju na „druge“ lopte. Znači da smo se kroz ovdašnje prvenstvo susretali sa takvim načinom igre, ali u toj količini – ne. Velšani bukvalno nemaju pozicione napade. Za takav način igre im je mnogo važan napadač Majkl Vajld, ide na svaku i slučajno izbačene lopte, ima dosta osvojenih vazdušnih duela. Sa Majklom Bakareom imaju i korektnu brzinu u tranziciji. Moramo da branimo prvi pas njihove tranzicije i koristimo situacije da dođemo u prostor ispred poslednje linije, tad Konahs ima velike probleme u igri i nadam se da će naš kvalitet doći do izražaja, kako bismo ranim golom rešili mnoge stvari“.

Ono što je mnoge iznenadilo jeste kako se Konahs uopšte podigao posle poraza na svom terenu. Bio je maltene prežaljen, ali je uzvratio udarac.
Trener Endrju Morison je bolje pripremio revanš. Taktički nije dozvolio da ih Kilmarnok vrati u nisku zonu, značajno je pomerio prvu liniju odbrane na polovinu Škota i samim tim postao opasniji u tranzicijama, to se videlo već u osmom minutu kada je Kalum Moris imao situaciju „jedan na jean sa golmanom“.

Rival je, tradicionalano, opasan iz preida.
„Kao i sve ostrvske ekipe, mogu biti i Velšani opasni kod prekida i o tome moramo da vodimo računa, ali i mi smo pokazali da imamo kvalitet kod ofanzivnih prekida, bićemo dobri u tim situacijama“.

Pomoćnom treneru Partizana, zaduženom za taktičku pripremu na osnovu analize protivnika, pažnju je, između ostalog, privukao i čuvar mreže Luis Bras, potpuno zaludevši ofanzivce Kilmarnoka.
„Golman je bio veliko iznenađenje, održao je ekipu u kriznim situacijama, poseduje veoma dobre reakcije u situacijama jedan na jedan, ali je, ipak, kvalitet naših napadača mnogo veći. Savet Ožegoviću i Sadiku je samo da zadrže koncentraciju i budu brzi u 16 metara“.

Kad se sve viđeno u dvomeču Kilmarnoka i Konahsa stavi na vagu deluje da kvalitet, ipak, preteže na crno-belu stranu. Samo je potrebno demonstrirati ga.
„Prednost našeg poseda lopte biće velika, samo ga moramo pomeriti u opasnije zone, kako bismo imali dosta kretanja bez lopte u poslednjoj trećini terena i koristili situacije „jedan na jedan“ u interval zonama, uz, naravno, što više šuteva sa distance. Po bokovima ćemo imati prednost i kvalitet, valjalo bi koristiti rane centaršuteve i niske lopte kod ubacivanja sa bočnih pozicija“.

Zaključak je nedvosmislen.
Naša prednost u svim segmentima igre će biti velika, ali taktička disciplina mora biti na najvišem nivo, individualno i grupno. Voleo bih da naši procenti za prolaz budu toliko veliki kao što će biti posed u dve utakmice, ali je jasno da se za to moramo izboriti na terenu“, precizan je pomoćni trener Partizana, Nenad Cvetković, u iscrpnom izveštaju sa lica mesta.

Tekst preuzet sa portala Mozzart sport

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *