ŠTOPERI RETKO PUNILI KASU: Odlazak Pavlovića bi za Partizan bio tek treći bingo u poslednjoj deceniji

Dva fenomenalna transfera, još toliko milionskih i četiri sa samo šest cifara. Tako u poslednjih deset godina izgleda bilans prodaja štopera u Humskoj, a potencijalni odlazak Strahinje Pavlovića u Juventus bi mogao značajno da “prodrma” vrh te liste i da promeni sliku o tome da odlasci defanzivaca iz Partizana retko pune klupsku kasu.

I posle nepunih osam godina od odlaska i dalje je neprikosnoven Stefan Savić, a kako sada stvari stoje teško da će neko u bliskoj budućnosti uspeti da obori njegov rekord i izbije na prvo mesto. Štoper madridskog Atletika je u leto 2010. stigao u Partizan iz BSK Borče za svega 300.000 evra, a već u leto naredne godine pred sam start kvalifikacija za Ligu šampiona usledio je odlazak. Taj rastanak je naljutio tadašnjeg trenera i navijače jer je stigao bukvalno pred utakmicu sa Škendijom, ali je doneo rekordni priliv u klupsku kasu, pošto je Mančester siti na ime obeštećenja uplatio do tada, a i kasnije, nezabeleženih 12 miliona evra.

Ozbiljno punjenje kase od fudbalera na poziciji centralnog defanzivca Partizan je doživeo još samo jednom i to pre dve godine kada je 19-godišnji Nikola Milenković parafirao ugovor sa Fiorentinom. Crno-beli su aranžman sa “ljubičastima” napravili nekoliko meseci pre kraja šampionske sezone 2016/2017, a odlazak supertalentovanog štopera je klubu iz Humske doneo čak 5.100.000 evra. Procenti nisu bili uključeni u taj aranžman, ali bi doprinos solidarnosti (pet odsto) mogao Partizanu da donese solidnu svotu novca ukoliko Bleki iz Fiorentine pređe u klub izvan Italije.

Pored Savića i Milenkovića crno-belima su milione doneli još samo Matija Nastasić, koji nije ni debitovao za seniorski tim, i bugarski internacionalac Ivan Ivanov. Svi ostali odlasci štopera iz Partizana u poslednjih deset godina su prošli poprilično nezapaženo. Marko Jovanović i Srđa Knežević su u klupsku kasu uneli pola miliona evra ili malo više, dok su cifre za obeštećenje slovenačkog internacionalca Branka Ilića i iskusnog Nenada Đorđevića bile gotovo zanemarljive. 

MARKOVIĆ NA TERENU
MLADI defanzivac crno-belih Svetozar Marković priključio se danas treninzima u Zemunelu.
– Odlično se osećam, srećan sam što sam počeo da treniram na terenu posle tri nedelje pauze. Sada imam lagane treninge, polako sam počeo da radim sa loptom, a treninzi napolju ne traju više od 40, 45 minuta. Sledeće nedelje bi trebalo da pojačam ritam, a krajem te nedelje da počnem da radim sa ekipom – rekao je Marković.

OSAM PRODAJA
1. Stefan Savić (Mančester siti)  12.000.000
2. Nikola Milenković (Fiorentina)  5.100.000
3. Matija Nastasić (Fiorentina)  2.500.000
4. Ivan Ivanov (Bazel)  2.100.000
5. Marko Jovanović (Visla)  650.000
6. Srđa Knežević (Legija)  500.000
7. Branko Ilić (Astana)  180.000
8. Nenad Đorđević (Samara)  100.000
* ukupna zarada 23.100.000 evra

Tekst preuzet sa portala Večernje novosti