Šta očekuje crno-bele posle pauze?

Profesionalni pogon FK Partizan se od juče, nakon gostovanja u kupu u živopisnoj šumadijskoj Grošnici, nalazi na 10-dnevnoj takmičarskoj pauzi. Gledamo ispred sebe, ka narednim iskušenjima koja ubrzo stižu u sva tri takmičenja u kojima Partizan učestvuje.

U periodu od 21.07.2019. do 09.10.2019. naš klub je odigrao ukupno 19 takmičarskih utakmica u tri takmičenja, a trenutni bilans je sledeći:

• Linglong Tire Super liga Srbije – 10 utakmica, bilans 7-2-1, gol razlika 23:6 (+17)
• Kup Srbije – 1 utakmica, bilans 1-0-0, gol razlika 6:0 (+ 6)
• Liga Evrope – 8 utakmica, bilans 5-2-1, gol razlika 14:7 (+7)
—————————————————————————————————–
• UKUPNO: 19 utakmica, bilans 13-4-2, gol razlika 43:13 (+30)

Jesenja polusezona je inače ispresecana reprezentativnim pauzama, kao retko koja pre nje. Jednu pauzu smo imali početkom septembra, druga je upravo u toku (sezona se nastavlja za vikend 19/20. oktobra), a nakon vikenda 09/10. novembra ćemo imati i treću takmičarsku pauzu koja će za crno-bele, slično kao ova pauza, biti nešto kraća nego za ostale klubove (desetak, umesto punih 14 dana), jer Partizan treba da odigra i zaostalu utakmicu 4. kola LLT Super lige Srbije, protiv Radnika u Surdulici.

Ipak, sada se koncentrišemo na prve naredne obaveze koje će hronološki nastupiti za crno-bele, čim ova pauza bude iza nas. Te obaveze izgledaju ovako:

Datumi odigravanja dve od prikazanih sedam utakmica sigurno neće biti ti koji su prikazani. To važi za ligaške utakmice protiv Spartaka i Inđije, obe na našem stadionu. Ti mečevi će, zbog prethodnih evropskih utakmica Partizana protiv engleskog, evropskog i svetskog fudbalskog giganta Mančester Junajteda, biti igrani nedeljom a ne subotom, dakle 27.10. odnosno 10.11.       

Svi smo se prethodnih sedmica još jednom uverili, a posebno nakon sjajno odigranog i veličanstveno dobijenog derbija, kako ta naša liga izgleda „u paketu“, čega tu sve ima, koliko je tu neregularnosti, problema… Partizan nema izbora, on i jednu takvu ligu mora da igra, ali se neće miriti sa svim tim teškoćama na koje nailazi pokušavajući da se sportski takmiči. Klub će i dalje činiti sve da liga postane što pre regularna, onakva kakva je ogromna većina nacionalnih liga u Evropi. Naših trenutnih „-4“ u prvenstvu u odnosu na vodeću ekipu bi u bilo kojoj drugoj ligi u Evropi, posle manje od trećine odigranog prvenstva, bio zanemarljiv bodovni zaostatak. U Srbiji to nažalost nije tako, posebno kada znamo kad i kako su izmenjene propozicije takmičenja, kad i kako je ukinuto „deljenje bodova“ pred plej of i slično. Možda nije dovoljno utešno za navijače Partizana nakon neočekivanog poraza protiv Voždovca, ali da pokušamo: Da Partizan nije dominantno odigrao derbi i ubedljivo slavio u njemu, da je recimo bilo nerešeno, pa da je zatim Voždovac savladan kojim god rezultatom – i tada bismo bili u ovom trenutku na „-4“ u odnosu na vodeću ekipu.

Ne verujemo da postoji jedan jedini navijač Partizana na ovom svetu koji bi radije prihvatio takav jedan scenario od onog kojeg smo imali, pa se, eto, nadamo da vam je svima makar malo lakše dok čitate ove redove. One koji ne vole ovaj klub da podsetimo da nas do kraja prvenstva očekuje ne još jedan, nego još dva derbija, pa ćemo videti…videćemo i ishode u njima, a vala i to gde će se onaj drugi (ukupno treći) igrati! Matematički i dalje zavisimo sami od sebe i od svojih rezultata i dokle god je tako – čak ni u ovakvoj jednoj ligi ne smemo da se predajemo, jer to nije niti u duhu našeg imena i naših osnivača, nitu u duhu svega onoga što Partizan za 74 godine svog postojanja predstavlja u fudbalskom i sportskom svetu!

Gledajući raspored u ligi, očekuje nas zahtevno gostovanje u Lučanima, a onda čak 4 uzastopne utakmice u Beogradu (od kojih tri na našem stadionu), među kojima su i dueli protiv ekipa iz vrha tabele – protiv Čukaričkog na strani i protiv Vojvodine kod kuće. To su sve ozbiljna iskušenja jer je opštepoznat stepen motivacije svakog kluba u ligi kada treba da igra protiv Partizana. Takav njihov stepen motivacije je po svemu unikatan, najveći mogući i da ne bude nikakve zabune – neka ostane takav i ubuduće, to Partizanu i kratkoročno, a posebno dugoročno, samo može da koristi.

Dva kola grupne faze Lige Evrope su za nama. Da nam je neko pre početka takmičenja po grupama ponudio 4 osvojena boda posle prva dva kola (posle domaćinstva holandskom AZ iz Alkmara i gostovanja kazahstanskoj Astani), verovatno bismo svi mi to oberučke prihvatili. Nakon ova dva odigrana meča, mnogi i dalje žale što umesto 4 nemamo svih 6 osvojenih bodova, ali ostanimo skromni i zadovoljimo se ovim divnim pogledom na trenutnu tabelu naše grupe:

Očekuje nas uskoro dvomeč protiv slavnog Mančester Junajteda i svi mi se radujemo ovim spektaklima koji su pred nama. Mogu srpski mediji pisati svašta o našem skorašnjem evropskom rivalu, može tu biti i još više nipodaštavanja prema engleskom i svetskom gigantu nego što ga ima (a ima ga uveliko i previše!), ali to ne menja na činjenici da ćemo odmeriti snage sa jednim od najvećih imena klupskog fudbala u Evropi i u čitavom svetu! Protiv Mančester Junajteda smo igrali čuvene mečeve polufinala Kupa šampiona 1966. godine i evo njih sad ponovo protiv nas, nakon više od pola veka (posle više od 53 godine)! Svi ćemo uživati u ovim spektaklima koji su pred nama, a zadatak crno-belih u pokušaju da „kljucnu“ neki bod u ovom dvomeču (24.10. u Beogradu i 07.11. u Mančesteru) će sigurno biti jako težak – ne samo zbog objektivne snage tima i kluba kakav je Mančester Junajted, već i zbog činjenice da vrlo lako u duelima protiv Partizana možemo očekivati jedan personalno dosta jači engleski tim nego što je on to bio u njegovim prethodnim evropskim utakmicama u grupi. Naime, naši međusobni dueli su zakazani za 3. i 4. kolo, tu se polako već „pakuju“ ekipe za prolaz grupe i za 1/16 finala i nema nikakve dileme da Englezi svoja trenutno osvojena 4 boda (poput Partizana) ne smatraju nečim što ih skroz zadovoljava i što im garantuje prolaz. Stepen njihove motivacije i mobilnosti kada je u pitanju Liga Evrope dići će se sasvim sigurno na jedan viši nivo i biće našem timu jako teško da poentira. Ipak, Partizan će sve učiniti da igrački ali i rezultatski iznenadi favorita, makar u jednom od ta dva meča, čime bi sebi obezbedio korist i za dalje, jer bi onda takav jedan Mančester Junajted u nastavku takmičenja i protiv preostala dva rivala morao da zaigra maksimalno angažovan da osvaja bodove i da prođe grupu.

Partizan je, lako i očekivano, izborio plasman u 1/8 finala Kupa Srbije, takmičenja u kojem brani trofej osvojen uzastopno u čak četiri poslednje sezone. Za koji dan bi trebalo da usledi žreb za osminu finala, pošto je datum određen za odigravanje ovih utakmica sreda, 23.10.2019. Naravno, primetićete da Partizan samo dan kasnije ima „važna evropska posla“ u Beogradu, protiv nikog drugog nego jednog Mančester Junajteda, tako da ćemo našu utakmicu u Kupu Srbije morati da odigramo u nekom kasnijem, odloženom terminu. Poznavajući propozicije takmičenja, već sad znamo ko su nam 8 potencijalnih rivala u osmini rivala Kupa Srbije 2019/20:

– 4 člana Superlige: Spartak, Radnik, Inđija i Mačva
– 2 člana 1. lige Srbije: Bačka i Sinđelić Beograd
– 2 člana Srpske lige: OFK Beograd i Teleoptik

Koga god da dobije za rivala i kad god i gde god da se ta utakmica ove jeseni bude igrala, Partizan je svakako favorit za prolaz u četvrtfinale Kupa Srbije (koje je na programu tek u martu 2020.). Podsetimo, ove sezone će se kroz celo ovo takmičenje igrati samo po jedna utakmica, pa i u polufinalu (koje je ranijih godina igrano u dve utakmice).

—————————

Radujmo se uzbudljivim fudbalskim momentima u danima koji su uskoro pred nama. Biće puno uzbuđenja, nadamo se i novih radosti za navijače Partizana. Igrači našeg tima i njihov stručni štab predvođen Savom Miloševićem očekuju i u nastavku sezone veliku, tj. sve veću podršku svojih navijača. Ima rezona da će se to i dešavati, posebno ako se prisetimo na koji način su crno-beli ispraćeni sa terena nakon prvenstvenog, jako nesrećnog poraza protiv Voždovca. Bilo je divno i dirljivo, a navijači Partizana su pokazali još jednom da oni sve vide i sve znaju. Baš sve!

Zvanični sajt FK Partizan