“Sad ili nekad”- JOŠ JEDNA BRUTALNA KRAĐA U DERBIJU, A UPRAVA UMJESTO TUŽBI PIŠE BENIGNA SAOPŠTENJA

Tekst preuzet sa bloga “Sad ili nekad”

http://stankoradulovickika.blogspot.com/

Još jedan derbi je potvrdio da Crvena zvezda nema šampionsku ekipu koja može da osvoji titulu na regularan način i da su sudije vjetar u jedra klubu koji iz godine u godinu igra po 30 namještenih utakmica u sezoni. Sudije u mečevima u kojima rival neće da se skloni imaju obavezu da izmisle penal ili poklone neki gol iz ofsajda, ponište rivalu gol, ili ne dosude očigledan penal protiv mezimice premijer-predsjednika. Zbog toga ne čudi da je Partizan pokraden i u 163. vječitom derbiju i da medijska scena ima zadatak da prikriva očiglednu krađu i ne insistira na uvođenju VAR tehnologije u srpski fudbal kako Crvena zvezda više ne bi mogla da krade i kako bi i nakon pregleda snimka donošenje pogrešne odluke automatski značilo namjernu grešku sudija, a ne sudijski previd. Bilo bi više nego jasno i kada bi VAR sudije skrivale određene situacije da se radi o očiglednoj namjeri i tendenciji, a ne  slučajnosti. Istovremeno država ispod žita poklanja milione eura državnog novca kroz kredite koje Crvena zvezda nema obavezu da vrati. 

Crvena zvezda je sinoć u 163. vječitom derbiju gubila već od šestog minuta golom golobradog Filipa Stevanovića i imao više pravih šansi za postizanje gola. Sudije su u tom prvom poluvremenu propustile da isključe Sanoga koji sinoć nije igrao fudbal nego je tukao fudbalere Partizana i od dolaska u Crvenu zvezdu više podsječa na drvosječu nego na fudbalera. Umjesto da je dijelio pravdu sudija Simović je sinoć dozvolio kasapinu Sanogu da tuče igrače Partizana, a da je samo vidio dio prekršaja Zvezdin internacionalac bi bio isključen već u prvih pola sata igre. 

Naime, nako što je udario šakom po licu Sejdubu Sumu Sanogo je morao da dobije žuti karton, ali je Simović odlučio i nakon što je vidio krvavo oko veznog igrača Partizana da ne pokaže karton, a već taj prekršaj zasluživao je isključenje, žuti obavezno za udaranje po licu. Pošto je Sanogo u 30. minutu igre dobio žuti karton, a prije toga je mogao za još nekoliko prekršaja jasno je da bi Crvena zvezda sa VAR-om već nakon pola sata igre ostala sa igračem manje, a već je gubila 1:0. Zbog starta sa dvije noge u 60. minutu i Gobeljić je morao da dobije crveni karton, pogotovo što je prilikom klizećeg priklještio sa obje noge noggu Lazara Markovića, kod takvog starta veoma lako dolazi do preloma, pa se to smatra brutalnim prekršajem. I konačno brutalna krađa Simovića u korist  Crvene zvezde koja je kulminirala u situaciji kada je dosuđen penal za svjetskog šampiona po broju izvedenih penala u posljednje tri godine.  Naime, osim što je sporno da je korner, jasno je da prekršaju Jojića za penal prethodi faul Karaija nad Zdjelarom u kaznenom prostoru Partizana. Kapiten Crvene zvezde kod izvođenja kornera svo vrijeme drži za dres Zdjelara i tako držeći fudbalera Partizana šutira glavom, a nakon toga Jojić sa leđa povlači za dres Sanoga i teatralni Simović to vidi iako se nalazi u situaciji u kojoj je mnogo lakše mogao dauoči prekšaj kapitena Zvezde nego Jojića. Dakle, prekršaj Jojića nije sporan, ali je činjenica da penal ne bi bio dosuđen da je Simović želio da vidi držanje za dres Zdjelara nekoliko trenutaka kasnije. Upravo zbog takvih selektivnih odluka i FSS ne želi da uvede VAR tehnologiju jer bi detaljnim pregledom snimaka bilo lako ustanoviti prekršaj Kataija, pa penala ne bi bilo i još jedne više nego očigledne pljačke u vječitom derbiju. 

Umjesto stida zbog očigledne namjere sudije Simovića da pogura Crvenu zvezdu jer nije isključio nakon pola sata igre Sanoga, već mu je dozvolio da ih prebija na terenu igrače Partizana, i da nije vidio na samo dva metra udaljenosti od mjesta na kojem stoji prekršaj Kataija, a vidi prekršaj Jojića kroz šumu igrača jasno da arbitri u ping ping ligi imaju unaprijed postavljene zadatke kako treba “dijeliti pravdu” ba utakmicama Crvene zvezde. Ipak, ni to nije omelo čovjeka bez časti, lažnog doktora, kriminalca bez premca u srpskom sportu da svojim izjavama pokuša da očiglednu krađu na štetu Partizana pretvori u priču kako je njegov klub oštećen, iako je prethodnih godina spašavao pet puta remi neobičnim golovima koji su uglavnom izazivali podsmjeh u svijetu. Crvena zvezda je u posljendjih pet sezona postizala golove sa atletske staze, fantomske golove koje nikad nismo vidjeli kamerom u ravnini gol-aut linije, iako snimak tom kamerom postoji, sada iz penala i slično… Zato na srpskim televizijama i rade cirkus novinari i komentatori suđenja, poput Jokića, Radonjića, Radojičića, koji i prije nego dobro pogledaju sve aspekte sudijskih odluka procjenjuju kako je penal bio čist, kao je gol očigledan, kako je sudija dobro obavio svoj posao, jer su svi na istom zadatku – da opravdaju višegodišnji brutalni lopovluk Crvene zvezde.

Kako bi drugačije, nego galamom Zvezdan Terzić opravdao silan lopovluk proteklih godina i konstantne neuspjehe u derbijima tima za koji kaže da je za tri koplja ispred Partizana? Kako drugačije svojim navijačima da objasni činjenicu da je Crvena zvezda u posljendjih 16 derbija ostvarila samo dvije pobjede, u jeku najveće dominacije u svojoj istoriji? Činjenica da Crvena zvezda već tri godine nema ozbiljne ponude za svoje igrače, od utakmice sa PSG, najbolje govori kako se u Evropi gleda na kvalitet tima iz Ljutice Bogdana i koliko zaista evropski klubovi vjeruju u visoku vrijednost vedeta “crveno-bijelih”.

Ipak nije za sve kriva Crvena zvezda, ogromnu krivicu za stanje u srpskom fudbalu snosi i Partizan, koji je omogućio svojim šutanjem da rival iz Ljutice Bogdana radi sve što želi. Partizan nije još nijednom podnio krivične prijave protiv teatralnih sudija, očiglednih krađa, Uprava Partizana umjesto da učini sve kako bi takmičenje bilo regularno živi u strahu od osvete SNS i predsjednika koji je pred sebe stavio zadatak da uništi klubove JSD Partizan i tom cilju je podredio sve. Vučelić, Vazura i Vuletić i politikom transfera prave veliku štetu Partizanu. Umar Sadik je prodat za siću i posljednjeg dana prelaznog roka. Umjesto da je to urađeno na vrijeme i u međuvremenu dovedena pojačanja koja su stigla 30. septembra, a trebali su da igraju utakmice i u kvalifikacijama za Ligu Evrope… Partizan je umjesto da riješi pitanje desnog beka doveo lijevog i prodao bez razloga Miletića. To su greške koje jedan ozbiljan klub sebi ne smije da dozvoli i zbog toga bi navijači Partizana konačno trebali da dignu glas protiv javašluka Vazure i Vučelića, ali i očiglednog lopovluka Crvene zvezde i FSS i tako napokon natjera fudbalsku organizaciju da uvede VAR i prekine privilegovanje Crvene zvezde u Srbiji u svim segmentima i svim sportovima. Nažalost uprava Partizana ništa od toga nije uradila već se odlučila za još jedno beskorisno saopštenje na koje u FSS niko ni ne obraća pažnju jer znaju da je to samo još jedan pucanj u prazno!